Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 5 начина, по които природата влияе на емоционалното ни здраве

5 начина, по които природата влияе на емоционалното ни здраве

5 начина, по които природата влияе на емоционалното ни здраве - изображение

Повече от 50% от хората в света живеят в градски райони.

До 2050 г. този брой ще бъде 70%. Тази мащабна тенденция за урбанизация се свързва с повишаване на психичните заболявания.

И все пак, докато мнозина от нас осъзнават отрицателното въздействие на шума и тълпите върху емоционалното ни здраве, ние сме склонни да забравяме, че природата може да има точно обратното въздействие върху нас. Вижте 5 научни открития, които илюстрират колко силно може да се отрази тя върху емоциите, мисленето, мозъка и тялото ни.

Разходката сред природата намалява тревожността

В скорошно проучване група доброволци е трябвало да се разходи 90 минути сред природата , а другата – да направи 90-минутна обиколка в градска среда.

Доброволците от първата група са съобщили за значителен спад на потока от тревожни мисли. При тях учените са установили и положителни промени в областите на мозъка, свързани с психични заболявания, докато при участниците, разходили се в градска среда, не са установени подобни промени.

Природата ускорява възстановяването на тялото ни след стрес

Изследователите информират, че съзерцанието на природни сцени подпомага физическото възстановяване след стрес – за разлика от градските пейзажи.

Пустинните пейзажи понижават мотивацията ни да работим над своите лоши навици

Изненадващо, но факт, очевидно не всичко е полезно. Серия от проучвания показва, че гледането или визуализирането на пустините (в сравнение с природните пейзажи) всъщност намалява доверието на участниците в способността си да променят своите отрицателните навици. Това се случва, защото пустинните и сухи пейзажи се възприемат като по-стресови, отколкото пейзажите с вода, което кара хората да чувстват, че имат по-малко "бензин в резервоара", с който да регулират поведението си.

Езерата и дърветата подобряват вниманието ни, когато сме уморени

Изследване показва, че уморени доброволци, на които са показани изображения на езера, дървета и планини, се представят значително по-добре на тестове, от тези, които на които са показани изображения на сгради или геометрични фигури. Природата се счита за възстановителна среда за определени умствени и когнитивни функции.

Природата значително подобрява настроението

Участниците в това проучване са били помолени да гледат страшен филм и след това видео, изобразяващо природна или градска среда. Тези, които са гледали сцени от природата, са съобщили за значително подобрение в настроението, докато при другите не е отчетена промяна в настроението. Освен това, колкото по-красиви са били природните гледки, толкова повече се е повишило настроението на участниците от първата група.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: goeuro.nl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаХранене при...ИсторияПсихологияСпециалистиСпортОрганизацииСоциални грижиТестовеНормативни актовеЗаведенияИнтервютаБотаникаЛеченияОбразование