Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 5 ефективни начина, които ще ви помогнат да се възстановите след силен емоционален стрес

5 ефективни начина, които ще ви помогнат да се възстановите след силен емоционален стрес

5 ефективни начина, които ще ви помогнат да се възстановите след силен емоционален стрес - изображение

Емоционалният стрес все по-бързо се превръща в бич на съвременното общество, засягащ милиони по света.

Ако усещате драстичен спад в своята жизненост и мотивация, ако чувствата ви са притъпени и ви е много трудно да се наслаждавате на живота, това може да е предупреждаващ знак за емоционален стрес. Тялото ни не е способно да се защитава от вредите, които той тихо нанася с течение на времето. В крайна сметка се получава така, че именно тялото ни плаща непосилната физиологична цена за всеки момент, в който сме били ядосани, напрегнати, притеснени, разочаровани.

Емоционалният стрес предизвиква цяла поредица от реакции в нашето тяло, които са свързани със симпатиковата нервна система – тази област от нервната система, която увеличава шансовете за оцеляване в екстремни ситуации. Вредите, които емоционалният стрес нанася на тялото ни, са огромни, тъй като то реагира на стреса по същия начин, по който би реагирало, ако попаднем в опасна ситуация, когато сме сред природата например.

Признаците, свързани с емоциите, представляват определено състояние, при което се наблюдават нетипично проявени чувства, сред които тревога, гняв, страх, вълнение, тъга, щастие, агресия, чувство на празнота, безпомощност, вина и още много други.

Добрата новина е, че можем да се научим да управляваме емоционалните стресови фактори в живота си и да се предпазим от евентуални здравословни проблеми. Вижте как може да си помогнете:

Бъдете честни със себе си

Гневът, чувството на неудовлетвореност, безпокойството – те могат да помогнат за нашето развитие и личностно израстване, но само ако сме честни със себе си и се стремим да откриваме техните първопричини.

Дишайте

Поставете си за цел да дишате дълбоко и равномерно, защото това винаги е важно. Ако успеете да направите това, ще намалите тонуса на симпатиковата нервна система и ще повишите тонуса на парасимпатикова нервна система, която също е част от нервната система, но подпомага релаксацията и доброто храносмилане.

Релаксирайте

Всекидневно отделяйте време за мигове на спокойствие – медитирайте или просто си осигурете време, в което да останете със себе си. Научно доказано е, че молитвата, медитацията или целенасочената сесия за релаксация подпомагат цялостното отпускане на тялото, понижават кръвното налягане, подобряват кръвообращението, намаляват честотата на пулса.

Практикувайте визуализиране

Всеки ден отделяйте време, в което да визуализирате в съзнанието си приятни образи и красиви места, както и мислено да изживявате деня си по балансиран и емоционално уравновесен начин.

Движете се

Много изследвания потвърждават, че редовната физическа активност е един от безспорно най-полезните навици, които можете да си създадате. Физическата активност понижава риска от депресия и помага да останем емоционално балансирани.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: drbenkim.com
Снимка: kerala365.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиНовиниЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноБотаникаЛеченияСпортАлт. медицинаСнимкиТестове