Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 5 ключа към емоционално овластяване

5 ключа към емоционално овластяване

5 ключа към емоционално овластяване - изображение

Може би сте чували изрази като: "Той е много интелигентен, просто трябва да намери баланса си", "Баща ви беше гений, но му липсваше мъдрост", "Той беше изключително интелигентен, странно защо завърши живота си като алкохолик ","Той притежава блестящ ум, но разводът го е разрушил".

В живота си се сблъскваме с всякакви ситуации и хора. Но това, което истински ни различава един от друг, е как се чувстваме в определени ситуации, каква е реакцията ни, как изразяваме емоциите си... Много пъти способността да реагираме на собствените си емоции е определящата линия между успеха и провала. Начинът, по който реагираме на случващото се около нас, е условен отговор. Ако като деца сме научили от родители, учители, приятели, че начинът да реагираме на трудностите и предизвикателствата в живота е чрез гняв, има голяма вероятност да използваме гнева, за да се справим в трудни ситуации, дори като възрастни.

Брилянтни хора с отлични умения, но така неспособни да комуникират или да слушат, осуетяват собствения си растеж. Хора с висок коефициенти на интелигентност не могат да разгънат пълния си потенциал и цял живот се чувстват нещастни и хванати в капан...

Емоционалното образование е свързано с това да се научим да разпознаваме, обработваме и реагираме на своите чувства. Става дума за развиване на самосъзнание, умение за самоуправление, социално съзнание, умения за връзка и отговорно вземане на решения. Това е способността да се види животът като серия от приключения, а не да се решава непрекъснат набор от проблеми.

Достигането на идеалното емоционално състояние означава да придобиете истинска увереност, основана на здравословно самочувствие. Имайки тази огромна сила, ще бъдете наясно с това кои сте и няма да изпитвате нужда да доказвате нищо на никого.

Хората, постигнали своето идеално емоционално състояние, разполагат с огромен арсенал от възможности в ръцете си, който им помага да установят спокойни взаимоотношения с другите чрез поставяне на граници с внимание и уважение.

В допълнение, ако се възползвате мъдро от тази своя власт, ще бъдете в състояние да се отнасяте с повече разбиране към околните, към техните проблеми, недостатъци, преживявания. Ще се чувствате много по-свободни, когато сте поставени пред избори и решения, и много по-силни в трудните периоди от живота си.

Страховете ви ще отслабнат, ще бъдете уверени в решението си да живеете според своите собствени ценности, ще контролирате много по-умело реакциите и настроението си. Достигането до това ниво обаче не е лесно, ето защо ви предлагаме няколко съвета.

Ключове към емоционално овластяване

Опознайте силата си

За начало се опитайте обективно да оцените свободата си на действие – справяте ли се с емоциите си или ги оставяте да ви ръководят? За да постигнете това, бъдете честни със себе си, когато определяте емоциите, които изпитвате в момента, дори те да са породени от незначителна причина.

Следващата стъпка е да приемете емоцията си и да се опитате да изясните защо реагирате така. Много е важно диалогът, който водите със себе си, да бъде приятелски, а не назидателен. Едва след тази стъпка вие ще бъдете в състояние да увеличите свободата си на действие, подобрявайки реакцията си на случващото се около вас.

Всички ние имаме силата да се променим и подобрим, ако наистина го искаме. Това е може би най-голямата сила, с която разполагаме.

Постигнете баланс

Следващата логична стъпка към доброто емоционално овластяване произтича от предишната. Тя изисква да постигнете баланс на емоционално ниво.

Трябва да идентифицираме и след това да оставим настрана онези нагласи, реакции и мисли, които ни отдалечават от хората, които обичаме. Трябва да постигнем баланс, който да ни направи гъвкави в действията ни. Също така, ние трябва да се научим да виждаме живота във всичките му нюанси вместо да виждаме всичко в черно или бяло.

Определете възможностите за подобрение

Друга важна стъпка към идеалното емоционално състояние е да определим областите, в които имаме нужда от подобрение. За начало е необходимо да си дадем сметка какво харесваме и какво не харесваме – по този начин ще можем да изработим конкретно поведение и действия, с които да реагираме в ситуации, в които се чувстваме неудобно, и в такива, в които ни е приятно и забавно.

За да се постигне това, добра идея е да анализираме реакциите си в определени ситуации, както и да обмислим своето отношение, за да разберем какво ни задържа и какво ни кара да се движим напред.

Оценявайте и коригирайте

Когато започнем да подобряваме областите, в които имаме нужда от самоусъвършенстване, трябва да се опитаме да отговорим на следния въпрос: Правилно ли постъпвам? Ако отговорът е "да", бъдете сигурни, че се движите в правилната посока. Ако отговорът е отрицателен, правете корекции, докато намерите подходящия начин за постигане на целите си.

Пътят към емоционалното овластяване не е прост. Тези съвети обаче могат да ви помогнат да усъвършенствате себе си, за да постигнете своята най-добра версия.

Редактор:Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл