Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Социално и емоционално развитие на 14-годишните тийнейджъри

Социално и емоционално развитие на 14-годишните тийнейджъри

Социално и емоционално развитие на 14-годишните тийнейджъри - изображение

В наше време 14-годишните‚ юноши получават все повече и повече свободи от родителите си, детските правила постепенно отпадат, докато социалното и емоционално развитие набират скорост към заветната цел - зрелостта.
Тази възраст може да е ключова, поради огромното количество промени, случващи се в живота на подрастващите. Докато някои 14-годишни деца се ориентират и тръгват по пътя, водещ ги към това да станат стабилни и отговорни възрастни, други започват да се бунтуват и да се смесват с тревожен кръг от ненадеждни "приятели". Като цяло това е период, в който родителите трябва да са сигурни, че дават правилните напътствия по правилния начин с надеждата, че те ще доведат до успешно бъдеще.

Връзката родител-дете

Естествено е 14-годишните да спрат да доверяват тайни на родителите си. Постепенно или изведнъж зависи от личността на подрастващите, но в някакъв момент се оказва, че са склонни да се обърнат към приятелите си и да търсят съвет по всички въпроси (независимо от сериозността и интимността им). За много семейства повишаващата се независимост означава съществена промяна в отношенията родител-дете. За някои от тях това е доста съществено и неприятно сътресение.

Важно е тийнейджърът да получи пространство, в което да израства. Необходимо е детето да намери уединение и подкрепа за усилията си, така че да се развива. Ако родителите искат въобще да чуят казаното от детето (каквито заявки правят заинтересуваните от тях), трябва да покажат ясно, че слушат, но не и да оказват натиск, за да получат информация.

Нуждата да бъдат харесвани

На тази възраст един от най-важните аспекти на съществуването като личност е социалният. Това води до неистово и буквално движещо живота желание на 14-годишните да бъдат приети от връстниците си в училище. Юношата може да се окаже в доста сериозна емоционална криза, ако се чувства отхвърлен от микросоциума, в който се опитва да се впише. Това се отразява както на доверието, така и на желанието да предприема рискове в търсенето на подкрепа от ненадеждни хора, защото не успява да намери и утвърди мястото си сред онези, при които принадлежи.

Неуважителното поведение

На тази възраст е напълно нормално юношите да се държат, сякаш знаят всичко. Така че никой край тях не трябва да се учудва, когато гласно се опитват да спорят за всяка възможна тема (или мълчаливо се бунтуват срещу това, което е казано). Бунтът към семейството е изключително важен за самоутвърждаването като свободна личност.
Възрастните наоколо не трябва да позволяват границите на приемливото да бъдат престъпвани. Ако  неуважителното поведение набере сила и се завихри у дома или в училище, то резултатът ще е груб и незачитащ правилата възрастен. Трябва да се обръща внимание на грубото поведение, особено ако ясно става дума не за невнимание, а за неуважение. Когато тийнейджърът прекоси границата, нарушавайки наложените правила е необходимо действията да носят своите последствия.

Детето се нуждае от контрол

Вероятно на 14 никой не плаче да му бъдат налагани правила и ограничения – тъкмо обратното, най-дефанзивните младежи полагат невероятни усилия, за да обяснят, че правилата са твърде строги и тежки. Възрастните обаче трябва да упражнят ясен и стабилен контрол над това, което вече е въведено като принцип, да посочват какви са привилегиите на подрастващия и да поставят пряко въпроса за последствията (които са неизбежни). На тази възраст юношата трябва да изпълнява поставени задачи и задължения.
Поради достатъчното развитие на психиката е наложително да се дават повече отговорности, а след доказване, че индивидът се справя — повече свобода. Когато тийнейджърът знае, че съществува контрол над това, колко свобода печели, е по-вероятно да отговори не очакванията.

Развива ли се нормално 14-годишният у дома

Много родители на подрастващи в тази възраст се притесняват дали социалното и емоционално развитие на децата им не е твърде бързо или твърде бавно. Голяма част от обгрижващите възрастни започват да се притесняват от злоупотребата с наркотици и проблемите с психичното здраве точно в този момент, поради факта, че вече виждат социалните и емоционални изяви на повърхността на развиващото се поведение. Ако имате съмнения, че вашият тийнейджър има такива проблеми, то най-добре потърсете помощ.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: fashion-history.lovetoknow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноСпортСоциални грижиИнтервютаЗдравни съветиФизиологияИстория