Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 5 начина намерим своя фокус

5 начина намерим своя фокус

5 начина намерим своя фокус - изображение

Всяка година се появяват нови разсейващи фактори - лични и професионални. В резултат на това голяма част от хората изпитват затруднения да се фокусират върху ежедневните си задачи или професионалните си цели.

Намирането на фокус на работа е важна цел, която може да се изпълни със същите стъпки, които се предприемат и в битовите опити за концентриране. Независимо дали сме писатели, художници, здравни работници, терапевти, учени, инженери, адвокати или предприемачи, съсредоточаването е едно от важните умения, нужни за успеха в професионален и личен план – всички рано или късно стигаме до момент, в който е жизнено необходимо да се съсредоточим. Всеки от нас има свои собствени методи за изолиране от разконцентриращия външен свят и достигане на нужното спокойствие, но понякога те не са достатъчни. На вниманието ви представяме пет съвета за фокусиране от специалистите.

Чисто и подредено пространство

В книгата си „Фокусиране“ Юджийн Гендлин предлага почистване на пространството, в което се трудим, както с физически така и с психологични цели. Физически да изчистим бюрото си от всичко, което е ненужно за работата ни, дава пространство, в което да мислим спокойно и целенасочено. Психологически това се оказва полезно, за да се отдалечим от всички проблеми, които могат да възпрепятстват способността ни да се фокусираме. Това означава да се отдръпнем от усложненията, сякаш сме наблюдатели. Авторът предлага да се свържем с усещането за себе си и света,  да разберем къде в тялото ни може да се отклони вниманието и да се опитаме да се оттеглим далеч от тази възможност. Трябва да се заслушаме за малко в съобщенията на организма си и да се погрижим те да не ни разсейват в последствие.

Медитация

Има много начини да се медитира – трансцендентална медитация, визуализация, мускулна релаксация и още много. Най-лесният начин да започнем да медитираме е да седнем тихо и да слушаме дишането си. За тези от нас, които имат затруднение с изискването да се седи, специалистите препоръчват разходка, придружена от медитативно дишане.

Психолозите казват, че е добре денят да започва с медитация, преди да се впуснем в забързания поток от задачи. След като определим кое време на деня е най-добро за нашето концентриране, според собствените ни нужди, трябва да намерим тихо местенце, на което няма да бъдем безпокоени. Най-добре е да седнем на възглавница на пода (и стол с облегалка върши работа), като ако сме седнали на пода, е добре да кръстосаме крака. Трябва да затворим очи и да огледаме внимателно емоциите и чувствата си. Някои практики се изразяват в това да се развие намерение за всяка медитативна сесия -  култивиране на мир, щастие и здраве. Нужно е да помним, че колкото по-регулярно медитираме, толкова по-лесно ще става изпълнението на тази процедура.

Пламъче на свещ

За целта е нужно да поставим свещ на една ръка разстояние от нас. Да запалим фитилчето и да гледаме пламъка около минута, стараейки се да не мигаме. След това трябва да затворим очи и да си представим пламъка, необходимо е да задържим тази визуализация няколко минути.

Дневник

Един от най-неочакваните съвети, които психолозите дават, се състои в това да запишем какво ни разсейва. Понякога разсейването идва от неканени мисли, промъкващи се в ума ни, които усилено се стараем да отхвърлим. Съветът се състои в това да направим списък с нещата, които се появяват в ума ни, за да можем да се освободим от тях и да се фокусираме върху задачата си.

Изключване на техниката

Въпреки че мобилните телефони, таблети, компютри и телевизори правят живота по лесен, са благословия, те реално са един от основните фактори, разсейващи ни от това, което всъщност правим. Може да опитаме да изключим или оставим далеч от себе си цялата ненужна за работата ни техника.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: getthatright.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСпортЗдравни съветиПсихологияРецептиДиетиЛюбопитноНовиниХранене при...Социални грижиФизиологияАлт. медицинаБотаникаЛечения