Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 7 съвета за защита на психичното здраве на родителите

7 съвета за защита на психичното здраве на родителите

7 съвета за защита на психичното здраве на родителите - изображение

Всички знаем, че родителството не е песен. То не е като по рекламите — просто птичките не пеят така мелодично, когато си недоспал, уморен и стресиран, а малчуганите не започват да се грижат сами за всичко по неведом, вълшебен начин. За да можете да обгрижите децата и да ги възпитате, така че някой ден са щастливи и самостоятелни, вие трябва да успеете да запазите емоционална стабилност.

Всеки родител има моменти, в които стресът, напрежението и емоциите са толкова силни, че не се появяват съмнения, че „му идва в повече“. За да не се стига до много такива и стресът от ролята на родител да не доведе до усложнения на физическото ви здраве, ние предлагаме няколко съвета, които могат да са ви от полза.

Говорете за проблемите си

Запазването на страхове и тревоги, без да биват съзнателно изразени пред някого, може единствено да ги подсили. Да мълчите и трупате напрежение не е признак на самоконтрол. Ако потърсите помощ, това е знак на самоуважение и сила. Защо да страдате, когато не е необходимо? Особено важно е да поддържате линия на комуникация със своя партньор, да обменяте емоции и мисли и да сте си полезни. Не се изолирайте!

Потърсете дългосрочна перспектива

Родителството е интензивна работа, в която не всеки момент може да бъде контролиран. Просто се примирете, че невинаги не държите юздите на ситуацията и опитайте да погледнете по-голямата картина. Истината е, че невинаги ще е толкова трудно. Вие ще ставате все по-добър в това да възпитавате детето си, трупайки опит, а то ще става все по-умело и независимо, растейки под опеката ви.

Намалете напрежението над себе си

Много от младите родители имат огромни и силно идеализирани идеи за това как ще отгледат децата си. Повечето от тези представи силно се разминават с фактическите живот и трудности на родителството. В края на краищата няма как да сте идеалния родител! Много по-важно е да се опитвате да бъдете най-добрият родител, който можете да бъдете. А това значи, че се налага да се грижите и за себе си и своето здраве. Не се страхувайте да делегирате задължения и права!

Не потъвайте в дребни проблеми

Вие се грижите децата да са нахранени, здрави, щастливи и възпитани — това е достатъчна причина да се гордеете със себе си. Ако нещата започнат да тежат, изтупайте претрупания със задачи график и продължете с основното.

Следвайте съветите пестеливо

Често ще се оказвате затрупани от множество съвети, които може дори да не са поискани. Опитайте се да разчитате на собствената си преценка и не позволявайте на приятели и роднини да ви карат да се чувствате неадекватни, защото не сте последвали съвета им. Същевременно не си докарвайте допълнителен стрес, като се впускате в спорове, относно изпълнението на съвети. Благодарете за загрижеността и направете това, което считате за правилно.

Работете в екип

Ако сте част от семейна двойка, бъдете честни един с друг и останете екип. Макар да е трудно да бъдете търпеливи, когато живеете с много малко здрав сън, опитайте да видите нещата от гледната точка на партньора. Прерастне ли ситуацията в нещо твърде неприятно, опитайте да си припомните, че високите нива на стрес при младите родители, са част от фаза, която ще премине и скоро ще ви е по-лесно да се справяте. Помнете, че сте двойка и заедно можете да се справите с всичко.

Потърсете безпристрастна помощ

Едно е да говорите с приятели, родители и роднини, и съвсем друго с някой, който няма лично отношение към вас и живота ви, поради което може да предложи безпристрастен поглед. Това може да е консултант, съветник или психотерапевт - но нека е човек с опит и знания. Ако връзката ви наистина се разпада, заради стреса на родителството, то не пренебрегвайте силата на няколко сесии терапия за двойки, за да се върнете в релси и да комуникирате нормално отново.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка:fergalmcgrathphotography.com

Още по темата:

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиСпортРецептиДиетиХранене при...НовиниСоциални грижиАнкетиОрганизацииАлт. медицинаБотаникаЛеченияТестове