Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 5 неща, които не трябва да казвате на човек, страдащ от психично заболяване

5 неща, които не трябва да казвате на човек, страдащ от психично заболяване

5 неща, които не трябва да казвате на човек, страдащ от психично заболяване - изображение

Психичните заболявания са много по-често срещани, отколкото си мислите. Възможно е дори самите вие да сте страдали от някакъв вид психично разстройство. Според Националния алианс по психични заболявания поне един на всеки пет възрастни в САЩ страда от психично заболяване най-малко веднъж в годината. Въпреки преобладаващите проблеми, свързани с психичното здраве, тези, които изпитват емоционални страдания, често се страхуват другите да не ги възприемат като "ненормални". Това безпокойство може да попречи на страдащия да потърси помощ.

Нежеланието се увеличава, когато някой (напълно съзнателно или по случайност) реши да използва фраза, която само подсилва гледната точка, че психичните заболявания са повод за срам.

Представяме ви няколко примера за фрази, подбрани и разяснени от клиничния социален работник и терапевт Шери Аматенстийн, които е най-добре да избягвате, когато комуникирате със страдащ от психично разстройство.

1. "Престани да се държиш като луд."

Това е често използван израз в най-различни ситуации, чиято цел обикновено не е да причинява болка. Резултатът обаче е точно такъв. Произнасянето на фразата кара страдащия да се чувства сякаш трудностите, причинени от психичното заболяване, са просто тривиални проблеми, които лесно могат да бъдат решени. Елиминирането на думи като "луд" или "ненормален" е малка, но важна крачка към премахването на стигмата, появила се вследствие на подобни изрази.

Заместете с:

Вместо да казвате "Ана, толкова си луда!", бъдете по-конкретни относно поведението, което намирате за неприемливо. Препоръчително е да опишете по спокоен и обективен начин своите възражения: "Ана, когато не се грижиш за децата си и домашните си любимци, къщата се превръща в разхвърляно и мръсно място." Също така, бъдете по-специфични, когато описвате своите преживявания. Ако например сте посетили концерт, който много ви е харесвал, избягвайте да използвате фрази като "Беше луд концерт!", като вместо това кажете "Шоуто на Енрике Иглесиас беше невероятно."

2. "Просто спри да се притесняваш."

Депресията и тревожността са едни от най-често срещаните психични разстройства, така че е полезно да сте добре информирани за начините, по които може да окажете помощ, вместо да се държите все едно страдащите правят от мухата слон. Употребата на фрази като "Просто спри да се тревожиш!" кара човека с психично заболяване да се чувства сякаш той самият избира да изпитва силните и труднопреодолими негативни емоции.

Заместете с:

Разковничето е да не звучите сякаш правите оценка на емоционалното състояния на страдащия. Вместо това включете в репертоара си показващи подкрепа фрази като "Сигурни това е много трудно за теб." или "На разположение съм, ако имаш нужда да поговориш с някого." Показването на съчувствие и готовност за комуникация е препоръчително.

3. "Направо ме кара да искам да се самоубия."

Според данни на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията самоубийството е 10-тата водеща причина за смърт в САЩ. Така че за човек, който се бори със суицидни мисли, не е лесно да чуе как някой друг, преминаващ през незначителна трудност като ниска оценка, забележка от началника или липса на кафе в офиса, провъзгласява, че иска да се самоубие. Отново подобни изрази са признак за невнимание и неправилна формулировка, а не за безсърдечност и липса на съпричастност.

Заместете с:

Желателно е да не преувеличавате с реакциите си към несъществени пречки, но това не означава, че трябва да третирате страдащите от депресия сякаш са деца. Това, което те биха оценили, е да признаете открито, че изпитвате трудности, дори и да не изглеждат като толкова голям проблем, сравнено със състоянието на човека с депресия. Шери Аматенстийн съветва да кажете нещо от рода на: "Когато Катерина ми каза, че все още не иска да се женим, се почувствах много зле. Ще го преодолея в някакъв момент, но сега се чувствам много тъжен и необичан."

4. "Терапията е за слабаците."

Една от клиентките на Шери Аматенстийн й споделя, че дълго време не се решава да посети терапия. Причината за това е нейна близка приятелка, която не спира да й повтаря, че може сама да се справи с проблемите си. Приятелката й настоява, че клиентката на Шери Аматенстийн е по-силна, отколкото си мисли, а самата терапия е предназначена за слабаците.

Изказванията на приятелката са едно от нещата, които не трябва да се казват на човек, страдащ от психично заболяване. Подобни изявления само засилват стигмата относно психичните разстройства.

Заместете с:

Винаги може да си замълчите или да кажете нещо като "Не съм сигурен как бих реагирал на твое място, но ако смяташ, че терапията е подходящ избор за теб, те подкрепям напълно."

5. "Ще се почувстваш по-добре на сутринта."

Често това изявление има доброжелателен тон и е предназначено като полезен съвет. Само че за хората, страдащи от депресия, всеки един момент от денонощието представлява непоносимо мъчение. Също така, употребата на тази фраза намеква, че незапознатият с психичното заболяване не полага усилия да разбере какво наистина представлява депресията.

Заместете с:

Отново вместо да предлагате нежелан и безполезен съвет, се постарайте да валидирате чувствата на другите. "Сигурно се чувстваш много зле заради грешката, която направи. Тук съм, ако имаш нужда от слушател."

Понякога може да ви се струва много трудно да говорите с някого, който страда от психично заболяване – не заради това, през което той преминава, а защото е трудно да се намерят подходящите думи. Описаните в статията изказвания рядко са казани с цел да наранят. По-скоро хората прибягват до тях, когато не знаят какво точно да кажат.

Така че следващия път се опитайте да последвате съветите на Шери Аматенстийн, за да се чувствате готови да реагирате по адекватен и подходящ начин, когато комуникирате със страдащ от психично заболяване.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниФизиологияХранене при...ЛюбопитноСнимкиЛеченияАлт. медицинаВидеоСпортЗдравни проблемиАнкетиТестовеБотаникаИзследвания