Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 5 неща, които трябва да знаете за социалната психология

5 неща, които трябва да знаете за социалната психология

5 неща, които трябва да знаете за социалната психология - изображение

Основни концепции в социалната психология

Социалната психология е дял от психологията, който се занимава с това как социалните феномени ни влияят и как индивидът взаимодейства с другите. Начинът, по който възприемаме себе си по отношение на останалата част от света, играе важна роля в изборите, които правим, поведението и вярванията ни. Обратно, мненията на другите също влияят върху нашето поведение и начина, по който се възприемаме.

Концепции на социалната психология, които трябва да знаете

Познаването на социалната психология може да ни бъде полезно по много причини.

Първо, можем по-добре да разберем как групите оказват влияние върху избора и действията ни. Тя ни позволява да имаме по-добра преценка за това как нашите социални възприятия засягат нашите взаимодействия с останалите.

Има някои основни аспекти на социалното поведение, които играят голяма роля в нашите действия и начина, по който виждаме себе си.

1. Социалното поведение е ориентирано към целите.

Нашите взаимодействия (в психологията е по-приета думата интеракции от взаимоотношения) обслужват цели или изпълняват нужди. Някои общи цели или нужди включват нуждата от социални връзки, желанието да разберем себе си и другите, желанието да спечелим или поддържаме статут или протекция, и необходимостта от привличане на съмишленици.

2. Взаимодействието между индивида и ситуацията помага да се определи резултата.

За да разберем напълно защо хората правят това, което правят, е важно да се разгледат индивидуалните характеристики, ситуацията и контекста, както и взаимодействието между тези променливи. В много случаи хората се държат много различно в зависимост от ситуацията.

Например, някой, който обикновено е тих и резервиран, може да стане много по-отворен, когато бъде поставен в някакъв вид лидерска роля. Друг пример е този, че хората понякога се държат по различен начин в групи, отколкото, когато са сами. Ситуационните променливи, както и тези на околната среда, играят важна роля и имат силно влияние върху нашето поведение.

3. Хората прекарват много време в социални ситуации.

Нашите социални взаимодействия помагат да формираме нашето възприятие и концепция за самите нас. Един от методите за формиране на концепция за нас самите е чрез отразения процес на оценяване, в който си представяме как ни виждат другите хора. Друг метод е процесът на социално сравняване, при който ние сравняваме себе си с другите  в нашата група.

Понякога е налице възходящо социално сравнение, при което се оценяваме спрямо хора, които по някакъв начин са по-добри от нас. В други случаи можем да се ангажираме с низходящо социално сравнение, когато контрастираме собствените си способности спрямо тези на други, които са по-малко способни от нас.

4. Ние също анализираме и обясняваме поведението на хората около нас.

Едно често срещано явление е потвърждението на очакването, при което имаме склонност да пренебрегваме неочакваните атрибути и да търсим доказателства, които потвърждават нашите вече съществуващи вярвания за другите. Това помага да опростим мирогледа ни, но също така изкривява нашето възприятие и може да допринесе за формирането на стереотипи. Ако например очаквате някой да се държи по определен начин, вие търсите примери, които потвърждават вашето убеждение, като в същото време пренебрегвате доказателства, които противоречат на вашето съществуващо мнение.

5. Често смятаме, че поведението на един човек е добър показател за неговата личност.

Друго влияние върху възприемането на другите може да бъде обяснено с теорията на кореспондиращи изводи.

Това се случва, когато заключим, че действията и поведението на другите отговарят на техните намерения и личности. Например, ако видим жена, която помага на възрастен човек да пресече улицата, бихме могли да приемем, че тя е доброжелателен човек.

Докато поведението може да бъде информативно в някои случаи, особено когато действията на лицето са умишлени, то може да бъде и подвеждащо. Ако имаме ограничено взаимодействие с някого, поведението, което виждаме, може да е атипично или предизвикано от конкретната ситуация, а не от първостепенните му диспозиционни характеристики. В предишния пример жената може да помага само на конкретния възрастен човек, защото е наета да върши това, а не поради добротата в сърцето си.

Защо социалната психология е важна

Тя може да обогати вашето разбиране за вас самите и за света около вас. Научавайки повече за това как хората гледат на другите, как се държат в групи и как се формират нагласите им, можете да придобиете по-добра представа за това как социалните взаимоотношения влияят върху индивидуалното функциониране.

По статията работи: Елиза Трайкова 

Изтчоник: verywell.com

Снимка: study.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОрганизацииПсихологияЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлНормативни актовеНовиниСнимкиЗдравни съветиСпециалистиАнкети