Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 5 психологически теории за любовта

5 психологически теории за любовта

5 психологически теории за любовта - изображение

Защо хората се влюбват? Защо някои форми на любов са толкова трайни, а други толкова краткотрайни? Психолози и изследователи предлагат няколко различни теории за любовта, за да обяснят как тя се формира и издържа на времето.

Любовта е основна човешка емоция, но разбирането как и защо тя се случва не е задължително лесна задача. Всъщност много време се е вярвало, че любовта е просто нещо първично, загадъчно и духовно, което науката никога няма да разбере напълно.

По-долу са четири от основните теории, обясняващи любовта и други емоционални привързаности.

Харесване срещу любов

Психологът Зик Рубин твърди, че романтичната любов се състои от три елемента:

 • Привързване
 • Грижа
 • Интимност

Рубин вярва, че понякога преживяваме огромна благодарност и възхищение от другите. Изпитваме наслада, когато прекарваме времето си с тях и искаме да бъдем наоколо, но това не може да бъде непременно квалифицирано като любов. Той нарича това харесване. Любовта, от друга страна, е много по-дълбока, по-интензивна и включва силно желание за физическа близост и контакт. Хората, които "се харесват", се радват на компанията си, а тези, които са "влюбени", се грижат за нуждите на другия, колкото за своите собствени.

 • Привързаността е нуждата да получавате грижа, одобрение и физически контакт от другия човек.
 • Грижата включва това да цените нуждите и щастието на другия, колкото и вашите.
 • Интимността се отнася до споделянето на мисли, желания и чувства с другия човек.

Въз основа на това определение, Рубин разработва въпросник, за да оцени отношението ни към другите и установява, че тези скали на харесване и любов подкрепят концепцията му.

Състрадателна срещу страстна любов

Според психолога Илейн Хатфийлд и колегите й, има два основни типа любов:

 • Състрадателна любов
 • Страстна любов

Състрадателната любов се характеризира с взаимно уважение, привързаност, обич и доверие. Тя обикновено се развива от чувствата на взаимно разбирателство и уважение един към друг.

Страстната любов се характеризира с интензивни емоции, сексуално привличане, безпокойство и привързаност. Когато тези интензивни емоции се повтарят, хората се чувстват въодушевени и изпълнени. Несподелената любов води до чувство на безнадеждност и отчаяние. Хатфийлд твърди, че страстната любов е преходна и обикновено трае между 6 и 30 месеца.

Според нея, страстната любов възниква, когато културните очаквания насърчават влюбването; когато човек отговаря на вашите предубедени идеи за идеална любов; и когато изпитвате повишена физиологическа възбуда в присъствието на другия.

В идеалния случай страстната любов води до състрадателна любов, която е много по-трайна. Докато повечето хора желаят взаимоотношения, които съчетават сигурността и стабилността на състрадателната с интензивна страстна любов, Хатфийлд смята, че това е рядкост.

Моделът на любовта в цветното колело

В своята книга "Цветовете на любовта" от 1973 г. психологът Джон Лий сравнява стиловете любов с цветното колело.

Точно както в него има три основни цвята, Лий предполага, че има три основни стила любов. Те са:

Ерос: Терминът ерос произлиза от гръцката дума, която означава "страстен" или "еротичен". Лий предполага, че този тип любов включва физическа и емоционална страст.

Лудос: Лудос идва от гръцката дума, която означава "игра". Тази форма на любов е игрива и забавна, но не непременно сериозна. Тези, които проявяват тази форма на любов, не са готови за ангажираност и се пазят от твърде много интимност.

Сторге: Сторге произлиза от гръцкия термин, който означава "естествена привързаност". Тази форма на любов често е представена като фамилна любов между родители и деца, братя и сестри и други членове на фамилията. Тя също може да се развие постепенно от приятелство, в което хората споделят интереси и дейности, в обич.

Продължавайки аналогията с цветното колело, Лий твърди, че първичните цветове могат да бъдат комбинирани, за да се създадат допълващи се такива, т.е. тези три първични стилове на любов могат да се комбинират, за да създадат девет различни вторични любовни стила. Така например, съчетаването на Ерос и Лудос води до мания или обсесивна любов.

6 стила на любовта на Лий

Три основни стила:

1. Ерос — Да обичаш идеалния човек

2. Любов — Любовта като игра

3. Сторге — Любовта като приятелство

Три вторични стила:

1. Мания (Ерос + Лудос) — Обсесивна любов

2. Прагма (Лудос + Сторге) — Реалистична и практична любов

3. Агапе (Ерос + Сторге)

Триъгълна теория на любовта

Психологът Робърт Стърнберг предлага триъгълна теория, която предполага, че има три компонента на любовта:

 1. интимност
 2. страст
 3. ангажираност

Различните комбинации от тези три компонента водят до различни видове любов. Например съчетаването на интимност и ангажираност води до съпътстваща любов, докато комбинирането на страст и интимност води до романтична любов.

Според Стърнберг, отношенията, изградени върху два или повече елемента, са по-трайни, отколкото тези, които се основават на един компонент. Стърнберг използва термина съвършена любов, за да опише съчетаването на интимност, страст и ангажираност. Докато този тип любов е най-силният и най-траен, той е и много рядък.

Пожелаваме ви го!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: pexels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноВидеоИнтервюта