Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 6 стратегии за изграждане на по-добро психично здраве

6 стратегии за изграждане на по-добро психично здраве

6 стратегии за изграждане на по-добро психично здраве - изображение

Най-голямата пречка към психичното ни благополучие е, че в повечето случаи ние пренебрегваме сигналите, които ни предупреждават, че нещо с случва с нас. Опитваме се да излекуваме болката си с различни саморазрушаващи поведения или зависимости. Често прикриваме проблемите си с надеждата, че другите няма да разберат за тях. Надяваме се, че нещата в крайна сметка ще се подобрят сами, криейки се от истината, че колкото повече пренебрегваме предупредителните знаци, толкова по-остра става нуждата ни от професионална помощ...

Истината е, че каквито и да са вашите проблеми, има неща, които можете да направите, за да подобрите своето психично и емоционално благополучие.

Вижте 6 стратегии за изграждане на по-добро психично здраве

Превърнете социалните контакти във ваш приоритет - особено контактите лице в лице

Без значение колко време отделяте за подобряване на умственото и емоционалното си здраве, вие винаги ще се нуждаете от компанията на другите, за да се чувствате по възможно най-добрия начин. Хората са социални същества с емоционални потребности от взаимоотношения и положителни връзки с другите. Ние не можем да оцеляваме, да не говорим за процъфтяване, ако живеем изолирани. Нашите социални мозъци се стремят към комуникация - дори когато сме срамежливи или недоверчиви към другите.

Защо връзката "лице в лице" е толкова важна?

Телефонните обаждания и социалните мрежи имат своето място, но нищо не може да победи стреса и негативната нагласа както разговорите лице в лице с други хора.

Ключът е да си взаимодействате с някой, който е "добър слушател" - някой, с когото можете редовно да говорите по важните за вас теми, който ще ви слуша, без да ви прекъсва или критикува.

Съвет за свързване с другите: Обадете се на приятел или любим човек и си уговорете среща. Ако и двамата сте твърде заети, предложете заедно да свършите нещо – да пазарувате или да отидете на фитнес например.

Спортувайте – това е добре както за тялото, така и за мозъка

Умът и тялото са неразривно свързани. Физическата активност освобождава ендорфини, мощни химикали, които повишават настроението ви и осигуряват допълнителна енергия. Редовните упражнения или дейности на открито ще подобрят паметта, психичното и емоционално здраве, ще облекчат стреса и ще ви помогнат да спите по-добре.

Съвет: Поставете си за цел да спортувате поне по 30 минути всеки ден, може да започнете с 10-минутни тренировки и постепенно да увеличавате времето.

Научете се как да поддържате нивото на стрес под контрол

Стресът оказва тежко влияние върху умственото и емоционалното здраве, така че е важно да го държите под контрол. Въпреки че не всички стресови фактори могат да бъдат избегнати, стратегиите за управление на стреса могат да ви помогнат да балансирате. Един от най-добрите начини да се успокоите след стресираща ситуация е като разговаряте с приятел. Взаимодействието с друг човек може бързо да постави спирачките върху увреждащите реакции на стреса като "борба или полет". То също така освобождава хормони, намаляващи нивата на стрес, така че ще се почувствате по-добре, дори ако не сте в състояние да промените самата ситуация.

Други начини да се успокоите е като насочите вниманието си в различна посока – пуснете си музика, направете си кафе или се заемете с дейност, която да отвлече вниманието ви от стресиращата ситуация.

Съвет: Важен момент в управлението на стреса е умението ни да управляваме и емоциите си, особено неприятните, които много от нас се опитват да пренебрегнат.

Хранете се здравословно

Нездравословното хранене може да навреди на мозъка и настроението ви, да наруши съня ви, да изцеди вашата енергия и да отслаби имунната ви система. Обратно, преминаването към здравословна диета, ниско съдържание на захар и богати на здравословни мазнини храни, може да ви даде повече енергия, да подобри съня и настроението ви и да ви помогне да изглеждате и да се чувствате добре.

Не пренебрегвайте съня - има по-голямо значение, отколкото си мислите

Ако ежедневието ви е натоварено и се налага да крадете от съня си, за да наваксате със задачите, очаквайте проблеми, защото недоспиването вреди на здравето, настроението, енергията и на способността ви да се справяте със стреса.

Съвет: Вашият мозък се нуждае от време, за да се отпусне в края на деня. Това означава в рамките на два часа преди лягане да си осигурите почивка от телефон, таблет, компютър и дори телевизор. Слушайте релаксираща музика или практикувайте различни техники за релаксация преди лягане.

Намерете цел и смисъл в живота

Всеки извлича смисъл и цел по различни начини, които включват да правите неща, които са от полза за другите, но и и за себе си. Може да мислите за това като начин да се почувствате необходими, да се чувствате добре и в хармония със себе си, цел, която ви мотивира, или просто причина да станете от леглото сутрин. От биологична гледна точка намирането на смисъл и цел е от съществено значение за здравето на мозъка, тъй като може да помогне за генерирането на нови клетки и да създаде нови невронни пътища в мозъка, укрепва имунната система, облекчава болката и стреса.

Задайте си въпроса какво ви дава смисъл и цел - работата, семейството, хобито и интересите ви, взаимоотношенията, грижата за домашен любимец, доброволчеството? Напълнете живота си с цели и смисъл, около които да изградите рутината си.

Ако старателното следване на тези съвети не доведе до подобряване на състоянието ви, може би е време да потърсите професионална помощ.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: bemmaismulher.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗаведенияОрганизацииЛеченияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаСпециалистиИсторияХранене при...СпортСоциални грижиНормативни актовеТестовеИнтервютаОбразованиеБотаникаФизиологияАнкетиОткритияРецептиПроизводителиКлинични пътеки