Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 източника на стрес, от които трябва да освободим живота си

7 източника на стрес, от които трябва да освободим живота си

7 източника на стрес, от които трябва да освободим живота си - изображение

Животът не бива да се приема като неприятна игра, в която сме принудени да търпим, толерираме или пренебрегваме своите собствени нужди, желания и мечти. Трябва да се приема като възможност всеки да се радва и да преминава през дните си щастливо и удовлетворено. Ето защо е толкова важно да умеем да ограничаваме влиянието на стреса.

Вижте 7 източника на стрес, които са способни да направят дните ни мъчителни за преживяване и да превърнат щастието и удовлетворението ни във връх, който не е по силите ни да изкачим. 

Негативното обкръжение

Ежедневието и без излишен трагизъм и негативизъм понякога е достатъчно трудно, защо ви е да търпите около себе си хора, които сякаш имат таланта да правят нещата още по-мъчителни? Време е да спрете да позволявате негативизмът на другите да дава тон на нагласата ви и настроението ви. Негативното обкръжение пречи на положителния живот. Замислете се какво толерирате, с какво се налага да правите компромиси и в името на какво правите тази жертва? Ако не можете изцяло да се лишите от негативната компания, ограничите срещите си с нея до минимум. Така ще направите живота си толкова по-лек! Запомнете, винаги когато премахвате отрицателен човек от обкръжението си, освобождавате място за положителни хора или положителни занимания. Нима не предпочитате да почетете от хубава книга, вместо да пиете безкрайно кафе с някой, който иска да ви убеди колко голяма трагедия е животът? Да се научим да игнорираме хората, които ни вредят, е част от цялото житейско приключение.

Да живеете според чуждите очаквания

Колкото по-рано осъзнаете, че не е възможно да създадем своя собствена представа за щастието върху нечии чужди възгледи. Ние просто не сме тук, за да живеем по този начин, ние сме тук, за да следваме собствените си стремежи и да даваме най-доброто от себе си. Брус Лий мъдро е отбелязал: „Не съм на този свят, за да живея според вашите очаквания и вие не сте в него, за да живеете според моите.”

Собствената ви напълно безполезна негативност

Опитайте се да не фокусирате вниманието си върху това колко сте уморени, колко ви боли нещо или колко неуспешни са заниманията ви в момента. Припомняйте си често, че сте благословени. С постоянни оплаквания от несгодите в живота няма да промените нищо. Ще се промени само позитивната ви гледна точка. Животът е толкова кратък, че е глупаво да го прекарваме във война със себе си и другите. Приемайте нещата такива каквито са, избирайте мъдро битките си, прощавайте. Не бива да позволявате на глупави и незначителни неща да ви правят нещастни.

Болката от старите рани

Първата, най-важна стъпка към живота, който желаете, е да напуснете живота, който не искате да живеете. Излезте от миналото си и осъзнайте, че ние не сме грешките си през годините. Ние не сме старите навици. Не сме такива, каквито са ни третирали други. Всеки човек е това, което прави точно в този момент. Ние сме тук със специална причина. Голяма грешка е да живеем в затвора на миналото си. Започнете да градите настоящето и бъдещето си. Вземайте поука от грешките си, но не се наказвайте с тях. Живейте без съжаления и страхове и насочете вниманието си върху възможности, които ви се предоставят.

Оправданията

За да живеете пълноценно и щастливо, просто спрете да се оправдавате и отлагате. Хората имат склонност да губят твърде много време в мислене какво е трябвало да направят и какво биха искали да направят, но уви, изпуснали са шанса си… Започнете да гледате напред, към това, което искате да направите. Вярвате или не, повечето страхотни неща в живота не се случват заради шанса, а заради изборите, които правим. Никога няма да разберем каво е възможно, ако не рискуваме да го постигнем.

Сигурният начин на живот, без риск, но и без вълнения и страст

Да, вие можете да живеете вълнуващо, стига да имате достатъчно смелост да излезете от зоната си на комфорт. Не позволявайте на рутината в ежедневието да надделее на копнежите ви. Предпазливостта защитава от опасности, но и ни лишава от вълнение и тръпка. Позволете си да рискувате! Невинаги ще печелите, но дори губейки, все пак ще сте опитали от страстта на приключенеца.

Пренебрежението към себе си

Един от най-тежките моменти в живота на всеки е, когато има усещането, че никой не го разбира. В много от случаите се оказва, че самият човек не разбира себе си. Много по-лесно е да живеем за другите, толкова много хора го правят. Но е предизвикателство да живеем за себе си и собствените си ценности, идеи и мечти. Не спирайте да вярвайте в себе си. Чуйте сърцето си. Това не означава, че трябва да забравим за хората около нас, означава само да не пренебрегваме себе си. Когато остареем, единственото, за което съжаляваме, е това, което не сме успели да направим. В края на живота си всеки се пита какво е научил за себе си, кои са били най-вълнуващите му и страстни начинания, какво е успял самият той да направи с живота си…

Успокойте се и повярвайте в себе си. Всичко ще бъде наред.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: marcandangel.com
Снимка: LinkedIn

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиНовиниХранене при...Алт. медицинаСпортБотаникаЛеченияТестове