Начало Психология Социална психология Аз 7 мита за психически силните хора

7 мита за психически силните хора

7 мита за психически силните хора - изображение

Прекарваме много време в говорене за физическата сила, но отделяме много по-малко внимание на психическата сила. В резултат натрупваме много погрешни схващания за това какво действително означава да бъдеш "психически силен".

Вижте 7 от най-големите митове за психически силните хора:

Те се раждат силни

Бебетата не се раждат с физическа сила, подобна на Хълк, и никой не излиза от майчината утроба, притежаващ силна умствена сила. Всеки има способността да развива когнитивните, емоционални и поведенчески си умения, които от своя страна изграждат и психически мускули. Увеличаването на силата изисква практикуване и упорита работа, както и ангажимент да се откажете от лошите навици, които биха могли да спрат израстването ви, но всеки има способността да се развива.

Те са студени и неемоционални

Психически силните хора изпитват емоции като всички останали, но те са наясно, че емоциите могат да повлияят на мислите и поведението им. Възможно е поведението им да противоречи на емоциите, които изпитват – причината е, че се опитват да се дистанцират от тях и да вземат разумно решение. Дистанцирането от емоциите означава, че искат да излязат от контрола им и да постигнат своите крайни цели.

Те са деспотични и агресивни

Психически силните хора не се чувстват длъжни да се харесват на всички - но също така не се опитват да контролират другите по деспотичен или агресивен начин. Вместо това те поемат отговорност за поведението си и не губят енергия, опитвайки се да манипулират другите със сурови тактики.

Те никога не са преживявали истински трудности

Много психически силни хора са преодолявали невероятни трудности – от нещастно детство до пълен финансов крах. Но те не използват своето нещастие като извинение за това, че не постигат целите си. Вместо това превръщат тези преживявания във възможност за обучение и израстване, което им помага да станат по-силни.

Те не искат помощ

Напротив. Психически силните хора имат достатъчно кураж, за да признаят, когато не могат да се справят сами. Не се притесняват да потърсят помощ от хора с повече опит, знания или ресурси. Приемат със спокойствие факта, че не знаят всичко, и не губят желание да се учат и развиват.

Те нямат проблеми с психичното здраве

Психичното здраве и умствената сила са две различни неща, но хората често си мислят неща като: "Не мога да бъда психически силен, защото имам депресия". Това просто не е вярно: някои от най-силните хора са се справили успешно с различни психични проблеми. Точно както хората, страдащи от астма, могат да изберат да изградят физическа сила, така и хората с депресия, безпокойство и други състояния могат да развият умствена сила.

Те се гордеят с това, че пренебрегват болката

Да си психически силен не означава, че трябва да се състезаваш в триатлони или да минаваш през огън просто заради самата идея. Психически силните хора издържат дискомфорт, когато е в името на по-голяма цел.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today.com
Снимка: getnews.jp

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСпортСнимкиРецептиХранене при...ЛеченияЗдравни съветиСпециалистиАлт. медицинаИсторияНовиниОрганизацииСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаТестовеБотаникаОбразование