Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какво означава да си в добро психично здраве

Какво означава да си в добро психично здраве

Какво означава да си в добро психично здраве  - изображение

Психичното здраве влияе на начина на мислене и поведение в ежедневието. То също така засяга способността да се справяте със стреса, да преодолявате предизвикателствата, да изграждате връзки и да се възстановявате от пречките и трудностите в живота. Независимо дали искате да се справите с конкретен проблем, свързан с психичното здраве, да контролирате по-добре емоциите си или просто да се чувствате по-позитивни и енергични, има много неща, които можете да направите, за да изградите стабилно психическо здраве.

Какво означава да бъдеш психически здрав?

Психичното здраве се отнася до цялостното ви психологическо благосъстояние. Това включва начина, по който се чувствате, качеството на вашите взаимоотношения и способността ви да управлявате чувствата си и да се справяте с трудностите.

Хората, които са психически здрави:

- се чувстват удовлетворени;

- са жизнени, в добро настроение;

- умеят да управляват стреса;

- имат цели и намират смисъл както в дейността, така и в отношенията си;

- желаят да научават нови неща и бързо се адаптират към промените;

- живеят балансирано, отделяйки време за работа, семейство, почивка;

- умеят да изграждат и поддържат пълноценни взаимоотношения.

Тези положителни характеристики на умственото и емоционалното здраве ви позволяват да участвате в живота в максимална степен чрез продуктивни, смислени дейности и силни взаимоотношения. Тези положителни характеристики ви помагат и да се справите с предизвикателствата и стреса на живота.

Връзката между устойчивостта и психическото здраве

Да бъдеш психически здрав не означава, че никога не трябва да преживяваш лоши моменти или да имаш емоционални проблеми. Ние всички преминаваме през разочарования, загуби и промени. И тъй като те са съвсем естествена част от живота, е нормално да ни причиняват тъга, тревожност или стрес. Но точно както физически здравите хора много по-бързо се възстановяват след заболявания, така и хората със стабилно психично здраве по-лесно се възстановяват след тежки житейски ситуации. Тази способност се нарича устойчивост.

Хората, които са емоционално и психически устойчиви, имат инструментите за справяне с трудни ситуации и поддържане на позитивна перспектива. Те остават фокусирани, гъвкави и продуктивни дори в трудните моменти.

Как да се погрижите за психичното си здраве (да, това е възможно!)

Най-голямата пречка към психичното ни благополучие е, че в повечето случаи ние пренебрегваме сигналите, че нещо с случва с нас. Опитваме се да излекуваме болката си с различни саморазрушаващи поведения или зависимости. Ние крием проблемите си с надеждата, че другите няма да разберат за тях. Надяваме се, че нещата в крайна сметка ще се подобрят сами, криейки се от истината, че колкото повече ги пренебрегваме, толкова по-остра става нуждата ни от професионална помощ.

Истината е, че каквито и да са вашите проблеми, има неща, които можете да направите, за да подобрите своето психично и емоционално благополучие.

Вижте 6 стратегии за изграждане на по-добро психично здраве

Редактор: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗаведенияОрганизацииЛеченияЗдравни съветиСнимкиХранене при...Алт. медицинаСпециалистиИсторияСоциални грижиСпортНормативни актовеИнтервютаТестовеБотаникаОбразованиеАнкетиФизиологияОткритияРецептиПроизводителиКлинични пътеки