Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 14 психологически факта, които всеки трябва да знае — част 2

14 психологически факта, които всеки трябва да знае — част 2

14 психологически факта, които всеки трябва да знае — част 2 - изображение

На вниманието ви представяме няколко интересни психологически факта за човешките същества, които ще ви накарат да се замислите над познанията си за хората.

8. Човек може да си спомни едва 3-4 основни неща едновременно

Обикновено краткосрочната памет на човек може да съхрани 3 или 4 елемента едновременно. Всичко, което надвишава това количество, изисква повече усилия, които не дават сигурни резултати.
Защо това има значение?
Ако се налага да помните много цифри или имена, може да ги сведете в групи по три (така може да запомните ред от три групи по три цифри).

9. Децата са по-добри в забавянето на удоволствието в стабилна среда

Когато изследователите преразгледали известния експеримент Маршмелоу, те установили, че децата, които растат в стабилна среда, са по-добри при забавяне на удоволствието от тези, функциониращи в ненадеждна среда.
Защо това има значение?
Когато родителите кажат на детето, че ще направят нещо, те трябва да изпълнят обещанието, защото иначе подкопават вярата на детето в тях и търпението на детето, което не е способно да забави удоволствието с цел достигане на по-голяма награда.

10. Синхронизираните дейности насърчават сътрудничеството в групата

Когато хората в една група са взели участие в една и съща дейност, са по-склонни да си сътрудничат в последващи задачи, дори ако се изисква саможертва за доброто на целия колектив.
Защо това има значение?
За да могат отделните индивиди да създадат здрава групова структура, е добре да създадат ритуал, дейност или забавление, които да спояват връзката между тях. Това може да се използва както в работен, така и в учебен процес.

11. Хората не успяват да поддържат повече от 150 социални връзки

Предполага се, че за хората е трудно да имат някакво смислено социално взаимоотношение с повече от 150 души — зависимост, известна като "числото на Дънбар".
Защо това има значение?
Може да имате стотици или дори хиляди "приятели" във Facebook, но когато става въпрос за реалния живот, ако искате да направите нови истински връзки, може да откриете, че трябва да прекратите няколко вече съществуващи, за да направите място и да отделите време на новите.

12. Хората най-лесно обработват информацията, представена под формата на история

Хората по-добре разбират понятия и помнят фактите, когато са им предадени чрез разказ, а не като абстрактни идеи, факти и фигури.
Защо това има значение?
Дали се опитвате да преподадете важен урок или да продадете продукт на клиент, опитайте се да го направите под формата на разказ.

13. Дори мисълта за напредък може да мотивира

Често всичко, което е необходимо да ви мотивира, е илюзията, че имате напредък към поставените цели.

Защо е важно?
Ако можете да подмамите ума, че постига напредък, всъщност можете да мотивирате по-усилена работа по постигане на целите си.

14. Човешкият мозък прекарва 30% от времето си в това „да се отнася“

Умовете на хората не са съсредоточени върху задачата, която занимава тялото им, през поне 30% от времето. Вместо това те скитат в спомени и мечти.

Защо това има значение?
Не бива да се ядосвате, когато умът ви не успява да се концентрира, просто се опитайте да повторите мисълта за заниманието си 5 пъти, преди да продължите.

Първите седем факта от нашия списък можете да прочетете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: aconsciousrethink.com
Снимка: interestingtheories.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиХранене при...НовиниАлт. медицинаСпортОрганизацииСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияТестовеИнтервютаЛеченияОбразованиеБотаника