Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7-те най-добри съвета за написване на добро резюме за работа

7-те най-добри съвета за написване на добро резюме за работа

7-те най-добри съвета за написване на добро резюме за работа - изображение

В днешния свят намирането на работа, която да ни прави щастливи, е трудно начинание. Цялата тази конкуренция и изискванията на все по-селективния пазар на труда може да ни накара да започнем да се съмняваме в способностите си. Непрекъснато се публикува информация за това, как да подобрим резюмето си, но може би не е ясно кои стъпки наистина си заслужава да бъдат предприети.

Създаването на забележително резюме не е лесно. Можем да видим хора, които използват различни видове новаторски техники — видео резюметата и графичните шаблони са лесни за намиране онлайн.

Подобряването на автобиографията обаче не се основава на външния й вид, дори и това да е така на пръв поглед. Да, важно е да представим нещо привлекателно, но също така е важно онова, което е поместено вътре, да не разочарова. Ако съобщението, което даваме, не е добро, тогава цветовете и шрифтовете няма да имат никаква стойност.

Някои от съветите, които ще изброим тук, ще бъдат познати, а други напълно нови за вас. Важното е да се възползвате от тях, за да може светът да види на какво сте способни!

7 основни съвета за по-добро CV

1. Без лъжи

Да не лъжете в автобиографията си може да ви се струва очевидно, но фалшивите CV-та всъщност са доста разпространени. Това, да добавяте работни места, за които не сте работили; да лъжете за позицията, която сте заемали; или за постиженията си, може да има тежки последици - не просто може да ви постави в неудобно положение, но не е правилно.

Да бъдете честни е не само добродетел, но и признак на интелигентност. Ако шефовете или интервюиращите ви открият, че сте излъгали за нещо важно, те ще започнат да не ви се доверяват. Никой не обича да има ненадеждни работници в своята компания, затова се опитвайте да не правите такова впечатление.

2. Отличете себе си от другите

Препоръчително е да подчертаете нещо, което ви отличава от останалите — не само в начина, по който изглежда вашето резюме (както споменахме по-горе), но и във вашите умения. Научете втори език (не е нужно да е перфектно), подчертайте конкретни курсове и добавете доброволческия си труд.

Проблемът с почти всички автобиографии е, че те са много сходни. Преди години английският език беше единственият, от който се нуждаехме, но това вече не е така. Колкото по-оригинален е кариерният ви път, толкова повече любопитство ще събудите в евентуалните работодатели.

3. Правилната дължина

Резюмето ви не трябва да бъде прекалено дълго или твърде кратко. Подчертайте, че сте работили за една компания в продължение на години, вместо за много компании за кратък период от време. Последното дава впечатление за нестабилност.

Не включвайте твърде много информация за вашето училище или университет, освен ако постиженията ви там не са забележителни. Цялата тривиална информация трябва да бъде премахната. Идеалната дължина на резюмето е от една до две страници.

4. Не включвайте хобитата си

Много хора, в опит да се свържат с интервюиращия, включват твърде много лична информация. Освен че е грешка, това също така създава впечатление за непрофесионализъм. Включете представяне на целите си в живота или в тази конкретна работа, но кратко.

Също така се опитайте да не използвате термини или фрази, с които само вие сте запознати. Стремете се към междинна точка на формалност и близост, без крайности.

5. Препоръки

Много работни места изискват препоръка от някого. Получаването на такава може да е трудно, особено ако дълго време не сте поддържали контакт с бившите си учители. Ако те все още са практикуващи, най-добре е да поискате среща с тях.

Същото важи и за бившите шефове. В този случай ще бъде по-лесно, ако те все още са на същаото работно място. Но не всички компании включват препоръките като задължително изискване.

6. Корекции

Граматиката и правописните грешки трябва абсолютно да бъдат избегнати. Задължително е да прегледате автобиографията си, за да избегнете грешки, които биха ви стрували работата. Въпреки че тази препоръка може да изглежда очевидна, твърде много хора забравят да го сторят. Резюме, пълно с грешки, означава, че сте небрежни или необразовани, а компаниите не биха искали да наемат подобни служители.

7. Доброволчеството добавя точки

Включването на доброволческа работа във вашето резюме често не е необходимо, но е силно препоръчително. Освен че давате потенциално подходящ опит, времето, прекарано като доброволец, е плюс. Намерете кауза, която ви интересува и положете няколко месеца доброволчески труд. Ще научите много, а може и да решите да останете за по-дълго.

Всяка компания би била привлечена от работник, който участва в социални каузи. Демонстрирането на почтеност и грижа за другите ще подобри не само кариерата ви, но и живота ви.

В заключение, автобиографията ви е много важна част от процеса по наемане. Тя обаче не е единствената такава. Опитайте се да не запълвате резюмето си с неподходяща информация. Бъдете честни и се ангажирайте с каузи, които си струват.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: themuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиНовиниТестовеСнимкиОрганизацииФизиологияАнкетиНормативни актовеИсторияЛечения