Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 7 токсични поведения, за които родителите не подозират

7 токсични поведения, за които родителите не подозират

7 токсични поведения, за които родителите не подозират - изображение

За съжаление, когато децата се раждат, те не идват с инструкции, които да ни кажат как да бъдем по-добри родители. Всъщност много от нас залитат в токсично поведение, което влияе отрицателно върху развитието на детето.

Като родителите винаги се стараем да образоваме децата си, толкова добре, колкото знаем и можем.

Но понякога не сме напълно наясно, че проявяваме определено токсично поведение, което може да причини повече вреда, отколкото полза. На това ще обърнем внимание в тази статия, с надеждата да отворим очите си за реалност, която често не виждаме.

Токсично родителско поведение

Въпреки че може и да не е за вярване, добрите намерения сами по себе си не са достатъчни. Понякога е нужно да прилагаме самокритика и да знаем как да идентифицираме всяко токсично поведение, което може да засегне децата ни.

Това може да повлияе на тяхното самоуважение повече от всичко друго, което да причини сериозни проблеми в бъдеще.

Виновни ли сме за това токсично поведение? Не. Понякога просто "копираме" всичко, което сме видели от своите родители, защото няма курс, който да ни учи как да бъдем родители.

Това е нещо, на което трябва да се научим чрез опита.

Ето защо ще поговорим за 7 токсични поведения, с които е възможно да се идентифицирате. Важно е да държите ума си отворен и да не изпаднете в отричане, че правите тези неща. Помислете колко важно е вашето дете!

1. Свръхкритични сте

Често е трудно да осъзнаете колко критични сте към децата си. Добре е, че посочвате грешките, защото това им помага да се поправят и да осъзнаят къде са сбъркали.

Но вие също трябва да осъзнаете, че постоянната критика не е нещо добро. Прекаленото критичното отношение би могло да зароди несигурност у децата ви, което да ги накара да се съмняват в собствените си способности и силни страни.

2. Наказвате ги с отрицателни емоции

Често правим разграничение между положителните и отрицателните емоции, когато в действителност много отрицателни емоции са всъщност положителни. Страхът, например, може да спаси живота ни в повече от една ситуация.

Ето защо трябва да позволите на детето да изразява своите емоции. Оставете го да плаче и да демонстрира тъгата си. Ако се страхува, нека го покаже. Репресията никога не е нещо добро, защото рано или късно всичко, което е потиснато, ще се излее някъде.

3. Решавате вместо тях

Децата са деца, но това не означава, че не могат да имат свое собствено мнение или глас. Има определени решения, в които родителите трябва да се намесят, но понякога… това не е необходимо!

Оставяйте децата си да вземат решенията, които са в състояние да вземат. Това ще засили увереността им и ще избегнете всичко, което е в противоречие с това.

4. Карате ги да се страхуват

Децата трябва да живеят в сигурна и надеждна среда, а не там, където страхът непрекъснато е по петите им. Те трябва да правят грешки, да изследват и да изпитват живота.

Ако се страхуват, те се превръщат в несигурни и плахи хора. Важно е да избягвате да внушавате страх, защото страхът от живота не е никакво живеене.

5. Всявате вина

Понякога родителите прехвърлят разочарованието си върху децата и ги карат да се чувстват отговорни за неща, за които те не са.

Това може да доведе до големи проблеми. Те биха могли да започнат да интернализират тази вина. Никой не бива да кара някой друг да се чувства виновен за нещо, за което не е, още по-малко родители децата си.

6. Любовта ви е условна

Това е голяма грешка, която родителите правят, без дори да я осъзнават. Любовта на родителите към децата им не бива да бъде условна. Тя не трябва да зависи от успеха на децата ви или от начина, по който те се държат.

Това само ще ги накара да се чувстват като че не заслужават да бъдат обичани и те ще носят това усещане у себе си до края на живота си.

7. Не поставяте граници

Понякога това се случва, когато имате няколко деца, или просто когато нямате план за поставяне на граници. Това е грешка. Децата се нуждаят от тях, за да ги държат в безопасност, докато откриват света.

Тези ограничения са нещо положително, тъй като без тях децата ви могат да започнат да развиват отрицателно или антисоциално поведение.

Ако вие като родител се припознавате в някое от изброените токсични поведения или припознавате родителите си в тях, е важно да промените това и да не ги повтаряте.

Вие участвате в развитието на хора, които ще трябва да живеят в този свят и да се свързват с другите. Никое от тези поведения не улеснява живота им, а по-скоро го прави по-труден.

Затова нека започнем днес, за да премахнем всички тези токсични поведения.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: steptohealth.com

Снимка: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСоциални грижиЛюбопитноОрганизацииАнкети