Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите 8 филма, които трябва да гледате с вашия тийнейджър

8 филма, които трябва да гледате с вашия тийнейджър

8 филма, които трябва да гледате с вашия тийнейджър - изображение

Как тийнейджърите се учат да идентифицират собствените си силни страни и способности? Изненадващо, един от начините да ги разпознаят е именно с помощта на филмовите герои.

В днешния забързан свят гледането на филми често се пренебрегва като средство за здравословно развитие на младите хора. Вместо това, филмите се възприемат само като начин за забавление. Но според книгата "Положителна психология във филмите" от Ryan M. Niemiec и Danny Wedding, филмите имат потенциал да бъдат много повече от забавление. Те буквално могат да оформят живота на младите хора!

Niemiec и Wedding твърдят, че човешките качества на филмовите герои се появяват под сюжетната линия и осигуряват дълбок психологически пейзаж за учене. Тийнейджърите се научават да разбират основните човешки способности и да ги разпознават чрез идентифициране на тези качества в другите. Способности като любопитство, самочувствие и съпричастност се наблюдават лесно в психологическите слоеве на филмите.

Когато тийнейджърите се научат да разпознават силните качества и способности на филмовите герои, те стават все по-наясно със същите силни страни в себе си. Гледането на филми с вашия тийнейджър може да се превърне във важна практика, особено когато родителите отделят време да обсъдят значими аспекти на филма с децата си. А ако след филма сте уморени, просто оставете дискусията за следващия ден, но я проведете задължително.

Разговорите, които даден филм провокира, повдигат самочувствието не само на децата, но и на родителите. Това е възможност родителите да споделят собствените си истории, свързани с обсъжданите теми, но и да слушат историите на децата си. В този процес членовете на семейството опознават взаимно качествата си, както и по какъв начин ги използват всеки ден.

В същото време – и родителите, и тийнейджърите имат възможност да обмислят кои от уменията си биха искали да подобрят. Филмите, като тези, изброени по-долу, често показват важната роля на менторите в живота, както и други начини за подкрепа, които децата могат да използват, за да подобрят живота си.

Вижте 8 филма, които могат да формират идентичността на тийнейджъра ви

Следните филми представят персонажи, които илюстрират основни човешки способности, включително любопитство, социални умения, устойчивост, самосъзнание, изобретателност, почтеност, творчество и съпричастност. Гледайте всеки филм заедно, след което обсъдете как определени качества са вдъхновени и демонстрирани от конкретните персонажи.

И въпреки че всеки филм се фокусира върху различна способност, не забравяйте да говорите за това как тези основни умения често са взаимносвързани и повлияни едно от друго. Разширете разговора си с други силни страни на героите във филма като честност, състрадание, смелост, доброта, работа в екип, справедливост, прошка, благодарност, надежда, хумор и лидерство.

Завършете дискусията си като попитате всеки член на семейството: Какво е вдъхновило тази способност в теб и как си показал тази способност през последните месеци? Ако искате да подобрите тази способност, как можете да го направите? (Не се увличайте да преподавате тук! Нека тийнейджърите да имат възможност да споделят собствените си прозрения!)

Следните филми са най-подходящи за деца на тринадесет или повече години.

1. Alice in Wonderland (2010 г.)

Любопитство

Чрез тази последна версия на класическия филм обсъдете как съдбата на 19-годишната Алис е оформена от нейното любопитство. Как любопитството оказва влияние върху самоосъзнаването, творчеството и устойчивостта?

2. Finding Forrester (2000)

Общителност

Обсъдете характера на Шон Конъри и отношенията, които развива с ученик от гимназията. Какво научават един от друг? Как социалното взаимодействие оказва влияние върху живота им?

3. Whale Rider (2003)

Устойчивост

Обсъдете характера на Пай и как тя проявява упоритост и постоянство, за да преодолее предизвикателствата на живота. Как устойчивостта оказва влияние върху други способности?

4. Seabiscuit (2003 г.)

Самосъзнание

Обсъдете как главните герои развиват самосъзнанието си чрез обучение на ума си. Каква роля играе самосъзнанието при развиването на устойчивостта и вдъхновяването на другите?

5.  "Dead Poets Society"  (1989)

Интегритет

Обсъдете нарастването на почтеността на Итън Хоук и цялата трансформация, която претърпява заедно със своите съученици. Какви други взаимносвързани способности се развиват в резултат на преживяванията на ученика?

6. Akeelah and the Bee (2006 г.)

Находчивост

Обсъдете как главната героиня преследва целите си и пред кого се разкрива, за да получи подкрепа. Какви вътрешни постижения постигна в резултат на това?

7. Life Is Beautiful (1997)

Креативност

Обсъдете характера на главния герой. Какво вдъхновява неговата креативност и как я демонстрира той? Оригинални ли са идеите му и уместни ли са за ситуацията, в която се намира?

8. The King’s Speech (2010 г.)

Емпатия

Обсъдете как героите развиват съпричастност един към друг. Как тяхната съпричастност се отразява на хората около тях?

Ако обсъдите предложените въпроси, ще започнете да гледате филми по съвсем различен начин и с различна цел. Вие и вашите деца ще наблюдавате героите чрез нов обектив - обектива на човешкото развитие. Чрез гледането на филми ще започнете да си задавате въпроси, да размишлявате върху различни теми, да споделяте впечатленията си и наблюденията си относно силните и слабите страни на характера си и заедно с това да се опознавате един друг.

Като родител ще имате възможност да наблюдавате по-подробно как възрастните вдъхновяват развитието на основните човешки способности при децата и обратно. Човешкото развитие е свързано с натрупването на уроци и извличане на смисъл от житейския опит. Добрите филми се свързват с дълбоки психологически нива. Всъщност от филмите можем да научим много за човешкото развитие, но само ако ги преживеем с очи отвъд развлеченията.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: popbela.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноСоциални грижиСпортИнтервюта