Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 9 източника на стрес, които трябва да спрете да толерирате, ако искате да сте успешни

9 източника на стрес, които трябва да спрете да толерирате, ако искате да сте успешни

9 източника на стрес, които трябва да спрете да толерирате, ако искате да сте успешни - изображение

Стресът е естествената съпротива на съзнанието ни срещу това, което се случва около нас. Въпреки че неприятните събития могат да ни причинят много болка – както физическа, така и психическа, далеч не те са причината за постоянното чувство на безпокойство и стрес, което изпитваме. Причината за това напрежение идва от нашата съпротива и от липсата на воля да подредим живота си по начин, който ще работи в наша полза, а не в наша вреда.

Иначе казано, стресът е резултат от изборите, които правим в живота си. Първият се състои в твърдия ни отказ да приемем реалността – такава, каквато е тя в момента.

Вторият избор се състои в решението ни да се притесняваме за нещата, които са извън контрола ни, и да мислим за друго място и време, различно от това, в което се намираме в момента. Съсредоточаването в тези мисли е нашият действителен проблем, защото те поставят ума ни в състояние на постоянно противодействие на начина, по който протича животът ни.

Третият избор се състои в решението ни да толерираме източниците на стрес в живота си, независимо че те ни носят излишно напрежение и безпокойство. И въпреки че са виновни за голяма част от стреса, който понасяме всекидневно, ние решаваме да се научим да живеем с тях, вместо да се опитаме да ги преодолеем.

Психолози обобщават 9 от най-лошите навици, които ни пречат да бъдем здрави и продуктивни:

Освободете живота си от токсичните връзки

Не мислите ли, че животът е твърде кратък, за да губите ценно време, чувства и енергия с някой, който ви вреди? Хората, които допускате в живота си, трябва да ви разбират, да ви помагат и подкрепят, да бъдат до вас в трудни времена, когато се нуждаете най-много от тях. Всички останали - на които не можете да разчитате, които ви съдят и критикуват, които не уважават изборите ви или се подиграват на мечтите ви – нямат място в живота ви. Спрете да толерирате хората, които ви причиняват безпокойство. Запазете единствено връзките, които ви карат да се чувствате добре в живота си и в собствената си кожа.

Спрете да лъжите себе си

Всички лъжат – това е факт. Но когато лъжем себе си, не си правим услуга, напротив, навличаме се ненужни тревоги. Ако искате да успеете в живота – както в личен, така и в професионален план, трябва да се научите да поемате рискове, да не пропускате възможностите, които ви се предоставят, но преди всичко останало: да се научите да бъдете честни със себе си.

Оставете миналото зад гърба си

Животът ви никога няма да потръгне в желаната от вас посока, ако погледът ви е вперен в миналото. Оставете го зад гърба си и бъдете изцяло в настоящия момент. Това е единственият начин да бъдете продуктивни и щастливи. Невъзможно е да започнете следващата глава от живота си, ако се връщате постоянно към предходната.

Не се примирявайте с по-малко, отколкото заслужавате

Най-сигурният начин да внесете в живота си стрес и напрежение е като започнете да поставяте вашите желания и нужди на последно място. Така първо ще изгубите целите от фокуса си, а после и удовлетворението от собствения си живот.

Не бъдете перфекционисти

Всички ние трябва да се стремим към по-добра версия на себе си, към по-високо ниво на професионализъм и по-качествени взаимоотношения. Съветът на психолозите обаче е да не сте прекалено критични към себе си – всички допускаме грешки и имаме своите слаби моменти. Не превръщайте съвършенството в своя основна цел, защото това ще доведе до излишен стрес и претоварване. Светът възнаграждава хората, които реализират нещата докрай, а не перфекционистите.

Не допускайте страховете да управляват живота ви

По пътя към успеха няма място за страхове. Ако винаги се страхувате, че ще сгрешите, сами се обричате на провал. Да правиш нещо и да грешиш е много по-полезно и хубаво, отколкото да не правиш нищо от страх, че ще се провалиш. Не позволявайте страховете да ограничават вашия потенциал ви и да ви попречат да постигнете това, към което се стремите. Не забравяйте, че всяка история на успеха е изпълнена с множество провали.

Спрете да се подценявате

Да омаловажавате уменията и постиженията си е изключително вреден навик.Така или иначе около вас винаги ще има достатъчно хора, които ще ви подценяват, не е нужно и вие да правите това. Съсредоточете се върху по-голямата картина и не понижавайте стандартите си.

Ако искате да успеете, спрете да си измисляте оправдания

Оправданията не са път към успеха. Вместо да измисляте безброй причини да НЕ правите нещо, концентрирайте вниманието и усилията си в това да помислите КАК да го направите. Оправданията предизвикват стрес и напрежение, докато поемането на отговорност дава решителност и увереност.

Не завиждайте

Да се сравнявате с хора, които ви изглеждат по-успешни и щастливи, е токсична практика. От една страна така влагате енергия в напълно излишни размисли и сравнения, а от друга – нямате никаква представа какво изпитват тези хора всъщност - в повечето случаи нещата изобщо не са такива, каквито изглеждат.

Вместо да пилеете време и енергия в завист, насочете вниманието си върху своето собствено развитие и растеж. Помнете, че за да успеете, трябва да се преборите със себе си, не с хората около вас.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Inc.com
Снимка: hellogiggles.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияНовиниЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлСпортСнимкиБотаникаЛеченияАлт. медицинаТестове