Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Анализ на сънищата и как може да помогне съновидението за терапията ви

Анализ на сънищата и как може да помогне съновидението за терапията ви

Анализ на сънищата и как може да помогне съновидението за терапията ви - изображение

Зигмунд Фройд пише, че "Сънищата са кралският път към несъзнаваното". Той е вярвал, че от анализирането на сънищата може да извлече интерпретация и по този начин да открие значението на съня. Смисълът може да се използва, за да се "вникне" във вътрешните работи на нашия ум и най-важното да се използва като материал в психотерапията. След като Фройд през 1899 г. е издава "Тълкуване на сънищата", други автори са последвали литературните му стъпки и са предложили собствени интерпретации на човешките съновидения.  В наши дни по книжарниците може да е открие голям набор от литературни произведения, анализиращи тайното значение зад нашите съновидения. Логично е да се запитаме дали те наистина имат значение и полезно ли е да се говори за тях в терапията?

 

кошмар - картина

Видове сънища

Ужасяващо съновидение: такова, в което сънуващият вика, изпитва голям страх и пищи насън. Обикновено този вид сънища е разпространен при децата по-често отколкото при възрастните.

Кошмар: обезпокоителен сън, който се състои от отрицателни емоции, като страх или безпокойство. Този тип сън е по-често срещан при деца, но тийнейджъри и възрастни също го изживяват.

Очевидни съновидения: такива, в които сънуващият знае, че спи и може да контролира преживяванията в съновидението. Много хора твърдят, че този вид съновидения може да бъде контролирани чрез заучаване и практикуване на техники за индуциране на сънищата.

Нормално съновидение: сън, в който спящият не съзнава състоянието си и къде опитът от реалността предизвиква страх или безпокойство.

В зависимост от вида на характера на терапията ви и целите, които сте поставили, вашият терапевт може да ви попита за сънищата, които имате. Тълкуването на им може да осигури различна гледна точка за проблемите на живота ви и подсъзнателните борби, които се случват на нива, недостъни за самите нас без дълбочинен самоанализ. Сънуването е естествена част от човешкото съществуване и се осъществява, докато влизаме в различен тип мозъчна дейност. Отделянето на време за интерпретация на сънищата с терапевта може да е полезно за достигане на неизразени емоции и да хвърли светлина върху проблемите, които не успявате да локализирате съзнателно.

Дневник на сънищата


Как да използвате вашите сънища за терапията

Всеки, който помни сънищата си има съмнения, че из подсъзнанието му се мъти нещо, но не всеки има желание, смелост или мотивация да го анализира.

Решете дали сънят трябва да се тълкува: Не всички сънища ще трябва да бъдат интерпретирани. Някои от тях са твърде буквални и затова вероятно няма да имат голямо значение за анализа на емоционалното ви състояние — например къде прибрах докладите на работа. (Освен това начинът, по който избирате какво да разкажете също има значение за анализа им.)

Запишете в дневник на сънищата:  За да се интерпретира значението на едно съновидение то трябва да бъде запомнено. Но тъй като мозъкът ни не е склонен да запомня подобни „видения“ е най-разумно да водим дневник на сънищата. Просто го оставяме близо до леглото и записваме при събуждане, това, което помним. Опитите се да си спомним съня след дълъг ден ще ас много по-трудни без дневника.

Разкажете съня, когато сте готови: Тълкуването не е точна наука и няма конкретен смисъл скрит под някои ваш сън. Разказването на терапевта и обсъждането на сънищата с него може да подпомогне извеждането на светло (за него и за самите вас) на вътрешните движещи мотиви, така че да се приемете такъв, какъвто сте. 

Разглеждането на нашите сънища може да даде важни улики за вътрешните работи на подсъзнанието и съществен материал за терапевтичните ни сесии. Не забравяйте, че не всички терапевти ще ви попитат сънища, така че не е изключено вие да повдигнете въпроса за полезността на подобно начинание в конкретния случаи. Така заедно с терапевта може да потърсите смисъла, скрит в съновиденията ви.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: real-project.eu; blogger.com; msph.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛеченияЛайфстайлЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиСпециалистиСоциални грижиЗаведенияИнтервютаЗдравни съветиФизиологияХранене при...Алт. медицинаСпортОрганизацииКлинични пътекиДиетиНормативни актовеИзследванияВидеоБотаника