Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Балансираното мислене е ключът към по-хармоничен и щастлив живот

Балансираното мислене е ключът към по-хармоничен и щастлив живот

Балансираното мислене е ключът към по-хармоничен и щастлив живот - изображение

"По-добрите мисли водят до по-добър живот". Тази класическа фраза, повтаряна от много специалисти по психично здраве, е доказана и от няколко изследвания, според които балансираното мислене е много полезен начин за инвестиране в себе си и неизмерима помощ в противопоставянето на мисловни модели, които ни задържат в черни дупки.

Вижте кои са вътрешните процеси, които понижават качеството ни на живот:

Много от нашите мисли са изкривени

Тревожността, постоянното притеснение и страховете работят против нас. Прилагаме ги почти без дори да ги забелязваме, съсредоточавайки се върху това, което ще се случи, върху грешките, които сме правили в миналото, върху най-лошите неща, които можем да си представим ... Този когнитивен модел често се основава на сложната и безмилостна мисловна техника: изкривени мисли. Сред тях можем да открием следните неща, които обикновено се прилагат често в нашето ежедневие:

Филтриране: Ние съсредоточаваме вниманието си върху негативните подробности, за да ги засилим.

Поляризирано мислене: В нашата реалност няма средно положение. Всичко е добро или лошо, черно или бяло.

Прекомерна генерализация: От най-малките и незначителни неща, ние сме в състояние да извлечем огромни и драматични изводи.

Катастрофални възгледи: Нищо добро няма да се случи. Без значение какво правим, всичко ще се обърка!

Персонализиране: Всяко случайно събитие или дори всичко, което правите, мислите или кажете на другите, е свързано с вас.

Емоционални разсъждения: Това, което чувствате, е това, което ви определя. Ако се чувствате като провал, то наистина сте провал.

Имайки предвид тези мисловни модели, възможно е някои от вас да се чудят какво трябва да предприемете, за да ги поправите. Трябва ли да тръгнете в обратната посока и да започнете да мислите положително? Е, колкото и странно да изглежда, това не е решение. Не става въпрос за практикуване на екстремен позитивизъм, нито за това, че "винаги всичко ще бъде наред".

Ако се опитате да приложите това, резултатът отново ще е същият: изкривено мислене. Не става дума за крайности или за мислене само за добрите, или само за лошите неща. Добрият баланс означава да наблюдаваш обкръжението си с внимание и обективност, да имаш пълен контрол над себе си.

Как да мислим балансирано

Прилагането на балансирано мислене в ежедневния живот не само ще намали риска от стрес, тревожност или депресия. Мисленето по балансиран начин подобрява и съвместното ви съществуване, защото ви помага да избегнете предразсъдъците, егоизма и фанатизма.

Балансираният начин на мислене ви помага да се освободите много вътрешни капани, които ви пречат да живеете пълноценно. Позволява ви да обичате себе си малко повече и да уважавате хората около вас. Така че, нека се научим как да използваме този вид мислене.

"Животът е като каране на велосипед. За да запазите баланса си, трябва да продължите да се движите." - Алберт Айнщайн

Ключове за прилагане на балансирано мислене

Първата стъпка е да останете спокойни. Понякога ние бързаме, защото сме свикнали да живеем автоматично. Този вид живот засилва появата на "небалансирани" мисли. Тоест, мислене без разсъждение, концентриране без истинско фокусиране… Забавете темпото и редовно си осигурявайте моменти на тишина и спокойствие.

Втората стъпка е да не правите предположения. Постигането на това може да е малко трудно, но се опитайте да избегнете незабавните преценки и етикетирането на хора.

Престанете да се саботирате сами. Кажете "не" на изкривяването на реалността, спрете да се приемете за жертва. Уважавайте себе си, работете върху самочувствието и увереността си и ще видите възможности, които дори не са ви хрумвали.

Сприятелете се с несигурността. Балансираният начин на мислене толерира несигурността, защото знае, че не всичко, което предстои, е лошо. Каквото и да се случи, винаги можете да реагирате по правилния начин, с правилните стратегии, за да се справите с всяко изпитание.

Не изопачавайте реалността, научете се да виждате нещата такива, каквито са

Доверявайте се повече на другите. Не изключвайте хора от обкръжението си, само защото мислят различно от вас. Не се чувствайте по-висши или по-нисши от никого. Научете се да приемате дори различните от вас и оставете настрани недоволството и възмущението си.

В заключение, знаем, че е трудно да прилагаме всеки ден балансирания начин на мислене. Това означава да преструктурираме цялото си същество и да разрушим стените в ума си. Това няма как да се случи веднага. Но можем да превърнем балансираното мислене в ежедневно упражнение, което, без съмнение, ще направи живота ни много по-спокоен, лек и приятен.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: glotels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноСпортЗдравни съветиФизиологияЛеченияДиетиБотаника