Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Лесно упражнение ще ви помогне да излезете от капана на негативното мислене

Лесно упражнение ще ви помогне да излезете от капана на негативното мислене

Лесно упражнение ще ви помогне да излезете от капана на негативното мислене - изображение

Случвало ви се е да попаднете в капана на негативното мислене, нали? Предлагаме ви ефективен метод да се освободите от него, разработен от психолога д-р Дженис Вилхауър, която казва: „Във всички случаи, в които съм успявала да убедя някой да го използва, съм оставала поразена от ефективността му“. Е, при тези резултати, си струва да опитаме, нали?

Най-трудната част от упражнението е да се накарате да повярвате, че то ще ви бъде достатъчно полезно. Именно това ще ви стимулира да не се откажете, а да стигнете до финала и да се уверите в резултатите.

Ето и в какво се състои то:

Оставете до леглото си тетрадка, в която всяка вечер, преди да си легнете, трябва да записвате 3 неща, които през този ден сте харесали в себе си.

Всяка сутрин прочитайте този списък, още преди да станете от леглото. Правете това ежедневно в продължение на 1 месец. Разбира се, не е нужно списъкът ви да съдържа някакви големи постижения. Включвайте и най-простички неща като: „Постъпих добре, задържайки вратата за идващия след мен, „Гордея се с това, че запазих самообладание в задръстването днес!”….

Д-р Дженис Вилхауър предупреждава, че за хората, страдащи от депресия, тази дейност може да изисква огромно усилие. Защо?

Това се дължи на склонността им да фокусират вниманието си по-скоро върху негативните неща. В същото време хората с депресия трудно контролират вниманието си, което означава, че при активирането на една негативна схема, те се склонни да зациклят върху нея, трудно излизат отвъд нейните рамки и е нужно време, за да насочат вниманието си към нещо друго.

Хората, страдащи от депресия, отделят прекалено много време, за да преценят какво харесват в себе си и какво не – а колкото повече време отделяме да мислим за едни и същи неща, толкова по-активно са те в пространството на съзнанието ни и съответно - толкова по-лесно стигаме до тях.

От друга страна, колкото повече мислим за дадено нещо, толкова повече приучваме мозъка си да търси подобни неща в околната среда, като създава избирателен филтър, който ни кара да пресяваме околността за всичко, което съвпада с това, което мислим, както и да изкривяваме противоречиви данни по начин, който да отговаря на нашите доминиращи мисли.

Д-р Дженис Вилхауър дава следният пример с човек, страдащ от депресия, който отива на парти, получава 10 комплимента и един коментар от приятел: „Ризата ти е много интересна”. Много вероятно е този човек да зацикли именно на този коментар, започвайки да се пита какво ли означава това, че ризата му е интересна, глупаво ли изглежда с нея, а десетте комплимента вече отдавна са забравени.

Резултати от психологически изследвания показват, че не се изискват повече усилия на вниманието, за да прекратим негативните мисловни процеси, отколкото неутралните.

Представеното по-горе упражнение помага да изградим силата да прекъсваме отрицателния поток на мисълта, да пренасочим вниманието си към позитивните си страни и да променим избирателното изкривяване на вниманието.

Практикувайки това упражнение не само ще опознаете своите положителни качества, но те също така ще станат много по-достъпни за вас при тълкуването на различни събития в живота ви. Постепенно ще се научите да обръщате повече внимание на комплиментите, тъй като те ще пасват много повече на новия начин, по който виждате себе си. Постарайте се да поддържате този навик – благодарение на него с течение на времето ще се повиши самооценката ви, а вследствие на това - себеуважението и благополучието ви.

Но помнете: Ползата идва само от практикуването на това упражнение.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: Miss Alice Designs

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноЗдравни съветиИстория