Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Благодарността е паметта на сърцето

Благодарността е паметта на сърцето

Благодарността е паметта на сърцето - изображение

Да бъдеш благодарен е нещо повече от акт на любезност.

Благодарността е изкуството да оценяваш истински ценните неща в живота, но също и умение да дадеш така необходимото на другия доказателство, че си забелязал усилията му да се погрижи за теб.  Благодарността е и силно потвърждение на собствения живот и личност, а вследствие на това неизчерпаем източник на сила, увереност и вдъхновение. Защо да не бъдете благодарни за живота си, затова че сте част от него и имате шанса да се насладите на всеки един миг? Защо да не отбелязваме гласно хубавите качества на другите, заради които толкова ги обичаме? Освен това, защо да не изпитваме благодарност и за самите себе си, за всичко, което сме, за нашата смелост, отдаденост и стремеж към?

Разбира се, понякога не е лесно да се потопим в благодарността, наричана от Жан-Баптист Масиеу "памет на сърцето". Практически всеки ден хората живеят, закотвени в мислене, което по-скоро ги води надолу, към по-обективния и рационален път, изпъстрен с неприятности и раздразнения от всякакъв вид.

Простият акт на благодарност предполага чувство за лично освобождение, означава активност, но със смирение, означава изкуство да отсяваш и цениш истински важните неща в живота.

Четирите стълба на благодарността

1. Емоционална откритост

Защо толкова много хора смятат, че е предизвикателство да кажат "благодаря"? Когато правим нещо за хората около нас, ние "задължително" очакваме благодарност, жестове на признателност. Това, което наистина търсим, е признание, търсим потвърждение, че човекът оценява загрижеността ни, оценява, че сме инвестирали време, но и емоции.

Хората, които не са благодарни, имат следните характеристики:

Емоционално пренебрегване: те избягват да се откриват пред другите и често действат по предизвикателен или самодостатъчен начин; всъщност им липсва самочувствие и дълбоко в себе си са съвсем крехки и неуверени.

Егоизъм: действат с определена степен на егоизъм, неблагодарни са и понякога дори горделиви.

Отрицание: Липсата на признателност и благодарност към другите ги кара да подценяват дори собствените си усилия, което говори за отсъствието на емоционални способности (умението да възприемаш, оценяваш и управляваш собствените емоции).

За да практикуваме благодарност, трябва да сме способни да се отваряме емоционално. Това е единственият начин да научим повече за себе си и другите - с честно, силно и активно сърце.

2. Благодарността и признателността са подаръци

Едва ли има по-въздействаща ценност в живота ни от умението ни да разпознаваме добрите неща и да ги оценяваме. Благодарността е универсална форма на признателност, магичен трамплин към сърцата на хората около нас, най-красивата и стабилна основа за връзките и приятелствата ни.
"Оценявам това, което си, твоите добродетели, твоята личност и ти благодаря, че си част от живота ми и го обогатяваш с твоето присъствие".

3. Да бъдеш благодарен не означава, че си задължен

Има хора, които мислят, че само защото са получили нещо и са благодарили за това, са задължени незабавно да отвърнат на жеста.

Ако винаги се чувствате длъжни да отвърнете на добрите жестове към вас, то вие не изпитвате свободна, честна и спонтанна благодарност. Благодарността е отношение, което не налага задължения, благодарността е форма на това, което надхвърля всичките ни действия.

Ако направите нещо за брат си или за приятеля си, не отмятайте с "х" в календара си, очаквайки някой ден да ви върнат услугата. Направете го, защото искате, без да очаквате нищо в замяна.

4. Силата на благодарността към себе си

майка и дъщеря, щастие, благодарност

Ние прекарваме половината от живота си в изразяване на благодарност – за отдадеността на семейството ни, алтруизма на приятелите ни, привързаността на партньора ни, благодарност към всички онези, които идват и напускат живота ни, обогатявайки го с малките си актове на доброта.

Но кога за последен път спряхте, за да благодарите на себе си? Смятате ли, че това е егоистично и неправилно отношение? Не е; въобще не е. Независимо дали сте религиозни, скептично настроени или духовни, благодарността към вас самите е основен стълб, необходим за укрепване на самоуважението ви.

Бихте ли опитали да живеете с повече скромност, оценявайки простите неща в живота? Бъдете благодарни за хладния бриз, който прави летните горещини по-поносими, за правилните решения, благодарение на които в живота ви има толкова хубави неща, за семейството ви, за домашния ви любимец, който ви дава безусловна любов...

Просто бъдете благодарни за всичко, което сте, и което имате.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки