Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Благодарността като лекарство

Благодарността като лекарство

Благодарността като лекарство - изображение

Ако ви попитат дали сте благодарни или притеснени за живота си, какво ще отговорите? Разбираемо, при условие, че сте като повечето хора и сте стресирани, под влияние на депресията или просто сте преуморени от работа, за да усетите положителната страна на живота - може би ви е необходима техника на благодарността.

Преди десетилетия Мартин Селигман и неговите колеги лансират „положителната психология“. Започват научно изследване на емоции като благодарност, прошка, оптимизъм, щастие, състрадание и алтруизъм. При зараждането си това е революция в идеите на психологията, тъй като по-голямата част от данните, събирани за човешките състояния, е обърната пряко към „негативните преживявания и грешките в системата“, като психични заболявания, травми, пристрастяване и стрес. След като години наред психолозите се фокусират върху причините човечеството да е нещастно (и въпреки, че ги премахват не успяват да изкоренят нещастието) сменят перспективата и решават да разгледат тези за щастие. Все пак има много хора със съществени затруднения в живота си, които живеят щастливо.

Специалистите научават, че култивирането на лични качества укрепва личността по време бедствия и емоционални сътресения и води до по-стабилни щастие и устойчивост. От всички атрибути, които могат да се развият, благодарността е най-силно свързана с психичното здраве. Традиционно изучаването на тази емоция е било отнесено в областта на теологията и философията. През 2007 г. Робърт Емънс (водещ експерт в областта на изследванията за благодарността) започва да я проучва, чрез методите на психологията. Той открива, че изразяването на благодарност подобрява умственото, физическото и релационното благосъстояние. Да бъдеш благодарен също оказва влияние върху цялостния опит на щастието и тези ефекти обикновено са дълготрайни.

Изборът на благодарност

Робърт Емънс казва, че отношението на благодарност е полезно по време на щастливите моменти в живота ви, но е от съществено значение, когато сте в застои или криза.
Пред лицето на отчаянието, благодарността има силата да изцелява и да носи надежда. Интересно качество на техниката е, че всъщност тя е избор. Решението да бъдете благодарни в трудни моменти подпомага да видите живота като континуум и ви тласка да смените перспективата с такава, която ви показва, възможностите в неудобните обстоятелства. Практиката помага да се изгради известна „психологическа имунна система“, когато е налице криза.
Сред психолозите благодарността е известна с това, че е един от най-използваните методи за това да се чувствате по-добре.


Как може да повлияе нивото на благодарност

- Според учените положителните емоции могат да добавят 7 години към живота ви;
- При децата благодарността прави 20% по-висока вероятността да получават отлични оценки, и намалява с 12% тази да създадат конфликтни ситуации;
- Успява да повиши приходите на възрастните до 70%;
- Намалява с до 10% болестните състояния, свързани със стреса и понижава кръвното налягане с до 12%.
- Повишава нивата на рационален оптимизъм и щастие;
- Подобрява усещането за връзка с реалността при загуби и кризи;
- Повишава самочувствието;
- Повишава енергичността;
- Подобрява емоционалното и академично любопитство;
- Разширява капацитета за прошка;
- Намалява стреса, тревожността депресивността и мигренните пристъпи;
- Повишава духовността — подпомага търсенето на личностен смисъл в живота.


Как да си култивираме благодарност

Най-често срещаният метод за практикуване на благодарност е "дневник на благодарността“, в който да се записват преживяванията, способни да предизвикат положителното чувство. Идеята е да се пишат най-малко три положителни неща на база преживяванията през деня. Примерите включват забелязани красиви мигове, природата, разговор с приятел, добра чаша кафе, помощ (независимо дали дадена или получена). Записването на този положителен опит засилва нивата на бдителност, ентусиазъм, решителност, внимание и енергия, особено в сравнение със записването и фокуса над негативни събития. Дните рядко вървят по план и редовно се изправяме пред неочаквани предизвикателства. Има хора, които естествено са склонни да оценят приятните моменти, случили се в ежедневието им, докато мнозина от нас трябва да развият волево подобни навици.

Изследванията показват, че трупането на опит с метода на благодарност предизвиква трайни положителни ефекти след едва две седмици последователно практикуване. Последствията траят почти шест месеца.

Дневник на благодарността

Упражняване на благодарност

• Дръжте дневника на благодарността до леглото си и всяка вечер изброявайте 3-5 положителни преживявания от деня.

• Направете ритуал от 2-5 минути "медитация за благодарност".

• Благодарете по-често на глас, особено на тези, които ви обслужват.

• Задръжте мислите си над положителни моменти от деня.

• Напишете благодарствено писмо на някой, който е променил живота ви — дайте му го лично, ако е възможно.

• Изказвайте благодарност на храната или на близките си, защото ви даряват живот.

• Не клюкарствайте (това ви прави по-нещастни), не съдете (това ви натоварва).

• Напишете какво високо оценявате в себе си.

• Изразете или покажете благодарност на партньора си.

• Мислете за това, за което сте благодарни, всяка сутрин.

Обучение на мозъка за позитивност и благодарност

Друг мощен начин за изграждане на позитивност е чрез практикуване на "медитация за благодарност". Този метод помага да се тренира ума за по-голяма позитивност, благодарност и щастие. Правете тази медитация за няколко минути на ден. Колкото повече повтаряте, толкова повече създавате нови невронни пътища и променяте съществуващите, докато тренирате мозъка, за да развие по-благодарен поглед към света. Това му дава гъвкавост и пластичност, изграждайки път за благодарността.

Изследванията показват, че мислите имат силата да оформят мозъка. Колкото по-съзнателни сте за възприемане на едно преживяване като положително, толкова повече това възприятие ще въздейства в други части на ума. Рик Хансън обяснява, че отрицателните преживявания са като "велкро" и са склонни да се залепят в ума, докато положителните преживявания са като "тефлон" и по-лесно се изплъзват. Нужна е активна работа, за да се интегрира положителния опит в мозъка, и да се „придържа“ позитивният  и благоприятните ефекти да са трайни. Въпросът е „как да го направим?“

Например, медитиране от този тип, което би трябвало да отнема от две до пет минути, може да се практикува навсякъде. Най-добре е да се прави веднъж или два пъти дневно, за да се увеличи ефективността му. Подобно вглъбяване в положителното може да ви помогне дори да се насладите на натоварения си график.

Медитация

Медитация за благодарност

• Седнете някъде удобно;
• Отпуснете се, със затворени очи и се почувствате сякаш потъвате;
• Вдишайте няколко пъти с диафрагмата, отпускайте ума и тялото;
• Докато сте спокойни сте най-отворени за виждане на нови неща;
• Помислете за какво сте наистина благодарни;
• Прегърнете мисълта и я разгледайте от всички страни;
• Разгърнете историята и спомена;
• Увеличете усещането, че се сливате с нея повече и повече, като визуализирате все по-ясно усещането;
• Задържайте все по-ефективно чувството, за да вградите дълбоко в ума си позитивното отношение;
• Продължете изграждането на репертоар от положителни преживявания.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: huffingtonpost.com; thelifechangegroup.com
Снимки: udemy.com; media.fromthegrapevine.com; ask.fm; YouTube

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки