Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Брилянтната теория на Диспенза: Мислите променят тялото ни - те го разболяват, но и лекуват - II част

Брилянтната теория на Диспенза: Мислите променят тялото ни - те го разболяват, но и лекуват - II част

Брилянтната теория на Диспенза: Мислите променят тялото ни - те го разболяват, но и лекуват - II част - изображение

КЪМ НАЧАЛОТО НА СТАТИЯТА ТУК >>>

Неосъзнатият модел на емоционалното поведение

Друг извод, до който стига Диспенза по отношение на човешките емоции, е, че именно невронните мрежи формират неосъзнат модел на емоционално поведение, тоест склонността към определена форма на емоционална реакция, което пък е причина за повтарящ се опит в живота. Всеки път ние реагираме по един и същ начин, защото на практика ние не осъзнаваме причината за нашата конкретна реакция, а тя е изключително проста: ние усещаме дадена емоция благодарение на отделянето на определено количество химични вещества в нашето тяло и организмът ни развива зависимост от подобни химични съчетания. За да се избавим от тази зависимост е нужно единствено да я осъзнаем като такава, а именно: като физиологическа зависимост от химичните вещества.

Силата на съзнателния подход

За да се освободите от неосъзнатите модели на поведение, на първо място е необходимо да осъзнаете в какви ситуации реакцията ви не е правилна. Тогава ще можете да улавяте "неправилните" мисли и да ги променяте. Така ще поставите начало на своята вътрешна еволюция и съответно – на новата си личност, а тя има нужда от ново тяло, тъй като с процеса на осъзнаване започват и спонтанните изцеления.

Според д-р Диспенза болестта не може да остане в тялото, защото се променя цялата биохимия на организма - променяме мислите си, а това променя основно набора химични елементи, които участват в процесите, иначе казано – вътрешната ни среда става токсична за заболяването, ако имаме такова, и ние оздравяваме.

Лесно може да разберем дали имаме зависимости – просто трябва да помислим има ли нещо, което ни е трудно да спрем да правим. Пример: Ако проверявате социалните мрежи на всеки 10 минути или пък имате проблем с раздразнителността, но просто не можете да я овладеете и не спирате да се дразните, то вие имате имате зависимост, далеч не само на ментално ниво, но и на биохимично – тялото изисква отделяне на хормоните, отговорни за даденото състояние.

Научно доказано е, че действието на химичните елементи продължава от 30 секунди до 2 минути. От друга страна, ако изпитвате едно или друго състояние по-дълго от 2 минути, то е добре да знаете, че изкуствено го поддържате в себе си – вие самите провокирате с мисли циклично възбуждане на невронните мрежи и повторно изхвърляне на хормоните, предизвикващи негативни емоции. Накратко: Честито, вие сами поддържате това състояние у себе си!

Време е за еволюция!

Съветът на д-р Диспенза е в подобни случаи да насочваме вниманието си към нещо друго, което е способно да ни отклони и превключи. Рязкото префокусиране ще отслаби и потисне действието на хормоните, които са отговорни за негативното ни състояние. Тази способност е известна още като невропластичност. Колкото повече усъвършенствате това умение, толкова по-лесно ще управлявате реакциите си, а това ще доведе до множество изменения във възприятието на външния свят и вътрешното ви състояние. Точно този процес се нарича еволюция, защото: новите мисли водят до нов избор, новият избор съответно - до ново поведение, новото поведение от своя страна води до нов опит, който пък води до нови емоции, а те - заедно с новата информация от околния свят, започват процес на променяне на гените епигенетично - тоест вторично.

Диспенза уверява още, че новите емоции на свой ред ще започнат да провокират нови мисли и по този начин ние ще развием самоуважение и самоувереност – така ще усъвършенстваме себе си и логично – живота си.

По статията работи: Ина Фенерова

Източник: econet.ru

Снимки: theconversation.com, Science

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория