Начало Психология Социална психология Аз 5 знака, че негативните хора в живота ви имат твърде много власт над вас

5 знака, че негативните хора в живота ви имат твърде много власт над вас

5 знака, че негативните хора в живота ви имат твърде много власт над вас   - изображение

Били ли сте толкова раздразнени от грубото поведение на някого, че да се събудите през нощта с мисълта за него? Случвало ли ви се е ежедневно да се оплаквате от един и същ колега?

Отрицателните хора трябва да заемат най-малко пространство в живота ви, но тяхното токсично поведение може лесно да обсеби много повече време и енергия, отколкото е здравословно. Независимо дали работите заедно с човек, който ви действа зле, или се занимавате с прекалено критичен шеф, който настоява, че работата ви никога не е достатъчно добра, негативните хора могат да навредят на живота ви, ако не сте внимателни.

Ето 5 знака, че давате на отрицателните хора в живота си твърде много власт:

Говорите често за тях

Ако сте обсебени от мисълта за негативните хора в живота си, вие непрекъснато ще ги превръщате в тема за разговор, но това няма да намали гнева ви, нито неприятните ви емоции. Всъщност, ще се случи точно обратното – изследвания показват, че така само ще задълбочите проблема си. Колкото повече говорите за досадните навици на някого, за грубото му поведение или обидните коментари, толкова повече власт ще има този човек над вас, над мислите ви и изобщо – над живота ви. Освен това всяка минута, в която прекарвате в оплакване от някого, е 60 секунди от живота ви, която си посветил на негативизма на този човек. Бихте могли да прекарате същото време, като говорите за нещо много по-продуктивно.

Мислите за тях, дори когато не са наоколо

Да си припомняте отново и отново неприятен разговор, който сте провели с отрицателен човек, грубо поведение или несправедливо отношение, означава да му предоставите власт над ума си. Колкото повече внимание му отделяте, толкова повече време и енергия пропилявате. Дори да се страхувате от бъдещи взаимоотношения с отрицателен човек, не прекарвайте времето си размисли как ще мине срещата ви с него. Помислете: ако прекарате два часа, страхувайки се от едночасова среща с някого, то вие позволявате на това лице да открадне три часа от времето ви.

Вие им позволявате да ограничават живота ви

Казвайки неща като: "Никога няма да се наслаждавам на работата си, докато се налага да търпя точи човек", вие позволявате на негативната личност да ограничи живота ви. Контролирайте мислите си и се опитайте да не правите подобни катастрофални диагнози, тъй като така рискувате те да се превърнат в самоизпълняващи се пророчества.

Позволявате им да контролират емоциите ви

Нормално е да се почувствате ядосани и разочаровани от нечии думи и поведение. Но не е здравословно да вярвате, че някой друг има контрол върху това как се чувствате. Да, възможно е един негативен човек да ви разстрои толкова много, че да ви е нужно много време, за да се успокоите. Възможно е дори стомахът ви да се разбунтува само при мисълта, че ще видите конкретен индивид. Силните емоционални и физиологични реакции са знак, че някой има твърде голямо влияние върху живота ви.

Позволявате им да влияят негативно на поведението ви

Да бъдеш заобиколен от твърде много негативизъм може да доведе до "ако не можеш да ги победиш, стани като тях". Ако всички останали лъжат, мамят и крадат, без да носят отговорност за това, може да се почувствате принудени да промените нагласите и поведението си, само за да останете на повърхността. За да си възстановите контрола може да станете дори пасивно- агресивни или просто да заливате социалните мрежи с ужасното си настроение. Без значение какво правите, ако не е в съответствие с вашите ценности, това трябва да ви послужи като знак, че давате на токсичните хора прекалено много власт над вас.

Как да върнете силата си

Има начини да се освободите от токсичното влияние. Дори и да не можете физически да се отдалечите от определен човек, можете да поставите здрави граници и да им попречите да изтощават умствената ви сила.
Изберете да се съсредоточите върху по-продуктивни неща в живота си и се ангажирайте да се справяте с емоциите си по здравословен начин. Помнете, че правилното решение винаги ще бъде да се концентрирате върху това, което можете да контролирате - вашите мисли, чувства и поведение.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимки: soulblog.ru, chuansong.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиИсторияСнимкиНовиниНормативни актовеСоциални грижи