Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Видове психологически кризи и причини за тяхната поява

Видове психологически кризи и причини за тяхната поява

Видове психологически кризи и причини за тяхната поява - изображение

От гледна точка на психичното здраве кризата не се отнася непременно до травматична ситуация или събитие, а до реакцията на дадено лице в отговор. Едно лице може да бъде дълбоко засегнато от дадено събитие, а друго да преживее малко или никакви негативни резултати от него. Китайската дума за криза представя отлично описание на нейните компоненти. Думата се формира от йероглифите за опасност и възможност.

Кризата представлява пречка, травма или заплаха, но също така дава възможност за растеж или упадък.

Различни дефиниции

Как различните експерти дефинират кризата? Съществуват различни подходи и определения. Мнозина се съсредоточават върху това как човек се справя със събитието, а не върху самото събитие.

  • "Хората са в състояние на криза, когато са изправени пред препятствие за постигането на важни житейски цели — препятствие, което за известно време е непреодолимо, чрез използването на обичайни методи за разрешаване на проблеми" (Каплан)
  • "… разстройство в равновесието при неуспех на традиционния подход да разреши проблеми, което води до дезорганизация, безнадеждност, тъга, объркване и паника" (Lillibridge и Klukken)
  • "… криза е възприемането или изживяването на дадено събитие или ситуация като непоносима трудност, която надвишава текущите ресурси на човека и механизмите му за справяне" (Джеймс и Гилиланд)

Видове

Често мислим за кризата като внезапен неочакван инцидент, като автомобилна катастрофа, природно бедствие или друго катастрофално събитие. Кризите обаче могат да варират значително по вид и строгост.

Различните видове кризи включват:

Тенастъпват като част от процеса на растеж и развитие в различни периоди от живота.

Кризите на развитието са предвидима част от жизнения цикъл, като например кризите, описани в теорията за етапите на психосоциалното развитие на Е. Ериксън.

Ситуационните кризи са внезапни и неочаквани, като например инциденти и природни бедствия. Преживяване на автомобилна катастрофа, наводнение, земетресение или насилие са само няколко вида ситуационни кризи.

Екзистенциалните кризи са вътрешни конфликти, свързани с неща като цел на живота, посока и духовност. Кризата на средната възраст е пример за криза, която често се корени в екзистенциалните проблеми.

Кризата може понякога да е съвсем очевидна, като например при човек, който губи работата си, развежда се или е замесен в някакъв инцидент. В други случаи личната криза може да е по-малко очевидна, но все пак да доведе до драматични промени в поведението и настроението. Американската психологическа асоциация подсказва, че често срещаните признаци за криза на психичното здраве включват драматични промени в навиците за сън, внезапни смени в настроението, оттегляне от обичайните дейности, намален успех в училище или качество на работа, пренебрегване на личната хигиена и промени в теглото.

В помощ за справяне с кризата

Целта на кризисните интервенции е да се справят с текущото състояние на лицето, което е изправено пред криза.

Хроничното излагане на стрес или травма може да доведе до психични заболявания, така че е важно кризисните консултанти да притежават умения и знания, с които да помогнат на клиентите да се справят с настоящите стресови фактори и травми. Кризисното консултиране не е предназначено да осигури психотерапия, а да предложи краткосрочна намеса, да отдаде на клиентите помощ, подкрепа, ресурси и стабилизация.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: portugalresident.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЛюбопитноЗаболявания (МКБ)СнимкиТестове