Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да обърнем кризата в своя полза

Как да обърнем кризата в своя полза

Как да обърнем кризата в своя полза - изображение

Няма човек, които да е имунизиран срещу случайния неуспех, но всеки може да се научи как да прегръща предизвикателствата и да запази спокойствие, така че да продължи живота си успешно. За да подпомогнем положителния развой на кризисните ситуации във вашия живот, представяме на вниманието ви три прости стъпки, които могат да ви помогнат.

1. Не разчитайте на адреналина, за да ви захрани по време на кризата

Когато човек се окаже в напрегната ситуация, надбъбречната му жлеза получава много енергия и отделя голяма доза адреналин в кръвта. Той влияе стимулиращо както на мускулатурата, така и на мозъка и прави реакциите по-бързи, но рано или късно се изчерпва. Има хора, които разчитат много на адреналиновия пик за представянията си в напрегнати ситуации, но трябва да се помни, че неговото действие не е особено продължително.

Важно е човек да осъзнава и владее своите ресурси правилно, за да знае докъде биха му стигнали силите, когато реши да предприеме действия.

2. Винаги помнете, че промяната е една от константите на живота

Признавайки този факт, вие си осигурявате опора, която може да е много полезна в трудни времена. Невинаги може да е каже дали една промяна ще доведе до нещо добро или до нещо лошо, но с времето умът започва да свиква с мисълта, че винаги може да настъпи промяна. Най-успешните бизнесмени на планетата често са заявявали в интервюта, че един от навиците им, превърнали ги в големи имена, е приемането на кризите като предизвикателства. Повторението на мислите за промяна постепенно ще създаде подсъзнателна лична позиция съобразена със старата мъдрост „И това ще мине“.

3. Не се страхувайте да правите грешки

Още от съвсем малки децата биват научени, че провалът е нещо изключително лошо. В училище и при забавления това знание се затвърждава и започва да води до високи стресови нива. Често хората имат усещане, че в живота им просто няма място за неуспех. А всъщност трябва да се живее с мисълта, че провалите са вид урок, които понякога е неизбежен.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologies.co.uk
Снимка: careeraddict.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноРецептиЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЗаболявания (МКБ)Тестове