Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Справяне с криза или травма

Справяне с криза или травма

Справяне с криза или травма - изображение
Всички промени водят до стрес като страничен продукт. Понякога обаче събитията в нашия живот са достатъчно травмиращи, за да доведат до криза, а в такъв случай нивата на стрес са почти неуправляеми. Такива кризи могат да последват диагноза за сериозно здравословно състояние, справяне с последиците от природно бедствие или лична трагедия, въпреки че събития с по-малка тежест също са в състояние да доведат до криза.

Какви са някои от здравословните начини да се справите с това състояние? Ето някои насоки, които трябва да имате предвид.

Фокусирайте се върху това, което е важно

Когато сте изправени пред криза, е важно да насочите ресурсите си правилно. Дори простото справяне с ежедневието е постижение, така че намалете отговорностите си, за да се посветите на това. Поръчвайте храна за вкъщи, за да можете да си спестите пазаруването и готвенето. Ударете ненужните ангажименти на пауза и просто се съсредоточете върху това, което наистина е неотложно да се свърши, за да запазите физическата и емоционалната си енергия.

Намерете подкрепа

Ако другите знаят за вашата травма, те ще ви предлагат своята помощ; сега е моментът да я приемете. Позволете на вашите близки да облекчат товара ви, като помагат със задачите или просто ви изслушват. Можете да върнете услугата по-късно, когато те имат нужда от нещо. Вероятно ще се чувствате по-добре от тази подкрепа и те също, ако са в състояние да направят нещо, за да ви помогнат.

Това правят добрите приятели.

Намалете стресовата си реакция

Когато преминавате през криза (или някой ваш близък), стресовата реакция на тялото ви може да се задейства, да остане и да ви поддържа в състояние на постоянен стрес. Трудно е да се почувствате "отпуснати" по време или след криза, ето защо е хубаво да практикувате техники за облекчаване на напрежението, които могат да намалят интензивността на стресовите нива, да ви помогнат да намалите реакцията и да се чувствате по-гъвкави в лицето на онова, което следва.

Подредете чувствата си

Независимо дали ще пишете в дневника си, ще говорите с добър приятел или ще се консултирате с терапевт, важно е да представите преживяванията си в думи, за да ги интегрирате по-добре. Докато преминавате през кризата, може да е изкушаващо да пренебрегвате емоциите си от страх, че ще "затънете" прекалено много в тях и ще останете "заклещени", но анализирането на чувствата ви позволява да ги изживеете и освободите.

Погрижете се за себе си

За да не добавите още към проблемите си, не забравяйте да поддържате здравословна диета, да получавате достатъчно сън, да се упражнявате редовно, за да поддържате тялото си в най-добра форма. Опитвайте се да правите неща, които обичате, като например да гледате филм, да четете любима книга или да се занимавате с градинарство, за да облекчите част от стреса, през който преминавате.

Бъдете търпеливи към себе си

Често, когато преминават през криза или травма, хората усещат негативните си реакции като признак на слабост или се притесняват, че не се справят по "най-добрия" начин. Докато съществуват малко или повече здравословни подхода за излизане от тревожни ситуации, то бъдете търпеливи с чувствата си и реакциите към нещата. Нормално е да не се чувствате "на себе си" след голяма или дори незначителна травма, а самоприемането ще ви помогне да преминете през това по-лесно.

Потърсете помощ, ако имате нужда от това

Ако имате натрапчиви мисли и чувства, повтарящи се кошмари или не сте в състояние да водите живота си нормално заради реакцията си след травмата и това продължава със седмици, добра идея е да поговорите с професионалист за ситуацията си, за да бъдете сигурни, че получавате необходимата подкрепа. Дори и да нямате големи проблеми, но да чувствате, че е добра идея да поговорите с някого. Това е умен и отговорен начин да се погрижите за себе си.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: success.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛюбопитноСнимкиЗаболявания (МКБ)ТестовеАлт. медицинаСпортОрганизацииЛайфстайлИсторияСпециалистиНормативни актовеКлинични пътекиИнтервютаИзследванияБотаникаЛеченияАнкетиЗаведения