Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Как се развива детската психика според Ериксън

Как се развива детската психика според Ериксън

Как се развива детската психика според Ериксън - изображение

Опознавайки развитието на детската психика ние можем да се подготвим добре за трудностите, които се срещат във възпитанието и работата с деца. При теорията за психосоциалното развитие на Ериксън има голямо сходство с тази, разработена от Фройд, но са детайлизирани още етапи. Характерно е за тази теория, че е популярна не само сред психоаналитиците, а и сред педагозите. Тя е изключително ясно написана и разбираема.

Стадий на доверие срещу недоверие–от раждането до 12-18 месеца

Счита се, че съответства на аналния стадий, описан от Фройд. Детето изгражда отношението към света, в корелация от това дали се чувства сигурно и обгрижено. Подредеността и предвидимостта на средата се изправят срещу хаоса и несигурността. Така се формират спокойни или подозрителни, дори страхливи личности. Ериксън напомня, че в този период се формират доверителните отношения, основание и за отношението към света.

Стадий на автономия срещу съмнение – от 12-18 месеца до 3 години

Съответства на аналния стадий. През него се формират усещанията за самостоятелност и независимост, които се противопоставят на чувството за срам и мнителността. По време на този стадий, децата формират поведение от което зависи дали ще са свободни в социалните си контакти или стеснителни и затворени. Твърде критичното изразяване и строгостта на възрастните може да доведе до постоянно усещане за срам.

Стадий на инициатива срещу вина — от 3 до 6 години

Съответства на фалическата фаза при Фройд. В този период възникват нравствените устои и морала. Формира се инициативност, противодействаща на безделието и вината.

Стадий на трудолюбие срещу непълноценност – от 6 години до пубертета

Латентната фаза по Фройд дава подобни характеристики в описанието си. Поради стартирането на училище, детето е принудено да избере между приемане на трудовата дейност и обременяване с чувство за непълноценност. Това е периодът, в който детето е най-склонно да развива качествени трудови навици. Ако претърпи неуспехи заживява с ниска мотивация за постижения и не много високо самоуважение.

Стадий на идентичност срещу ролева обърканост - от пубертета до ранна зряла възраст

Период, в който се осъществява самоопределянето на индивида като личност и част от социална група. Формира се чувство, което се стреми да отговори възможно най-точно на въпроса „Кой съм аз?“.

Останалите стадии се отнасят до зрялата вече личност.

Те са:

- Стадий на интимност срещу изолация – в който се работи за това да имаме семейство или да останем сами.

- Стадий на съзидателност срещу самовглъбеност – отнася се до висока продуктивност и себеотдаване, или грижа и потъване в личните тегоби.

- Стадий на цялостност срещу отчаяние – в него човек или се наслаждава на пълноценно изживяната си съдба, или изпитва безнадеждност. Резултатът е мъдрост или отчаяние.

Ериксън е един от авторите, разгледали изключително разбираемо периодите в човешкия живот. Той е може би най-достъпен за широката публика, така че тя да вникне в конфликтите и проблемите на всеки период и впоследствие да се възползва от знанията.

 

По статията работи: Станислава Тонева

Снимка:novakdjokovicfoundation.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиЛюбопитноОрганизацииИнтервютаОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпортАлт. медицинаРецептиАнкетиТестовеИсторияХранене при...ЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника