Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да си помогнем, ако чувстваме, че влизаме в кризата на средната възраст

Как да си помогнем, ако чувстваме, че влизаме в кризата на средната възраст

Как да си помогнем, ако чувстваме, че влизаме в кризата на средната възраст - изображение

През последните 20 години кризата на средната възраст сякаш придоби епидемични размери, а в същото време се „подмлади” значително и вече засяга дори хора около 30-те. Мнението е на психолога Светлана Ланда, която е вицепрезидент на международната асоциация Wonderful Women’s World и президент на Style of Life Academy.

Според нея ритъмът на живот е много по-динамичен, отколкото е бил преди няколко поколения, и по тази причина мнозина постигат максимума в кариерата си още около 30-годишна възраст, след което бързо ги завладява чувство за неудовлетвореност. Това е знак, че е дошъл моментът, в който трябва да погледнем навътре в себе си, и да предотвратим превръщането на кризата в упорита депресия.

Вижте някои от признаците на кризата на средната възраст:

Успехите и бляскавите постижения в социалния живот и кариерата ни са от голямо значение, но за да се почувстваме напълно удовлетворени и щастливи, те трябва да са в хармония с нашите вътрешни ценности и душевни потребности. Липсва ли тази хармония, е напълно логично да изпитваме силен дискомфорт, който се проявява по различни начини.

Можем да разберем дали страдаме от криза на средната възраст по следните признаци:

- лошо настроение, липса на ентусиазъм и удовлетворение от работата;

- необяснимо безпокойство или копнеж, за които няма никакви видими причини;

- натрапчиво чувство, че „не живеем своя живот”.

Голяма част от успешните хора градят живота си, ориентирайки се предимно по външни показатели за благополучие като висок статус в социалната стълбица, добро материално положение, уважение от хората около нас… Много често обаче те не знаят какво означават всички тези неща за самите тях. Именно затова първата и най-важна крачка за излизане от кризата на средната възраст е да потърсим своята собствена гледна точка, да си отговорим на въпроса кои са най-искрените ни лични ценности и да се върнем към корените си, които ще ни осигурят вътрешна опора.

Кои са вашите ценности?

„На въпроса „Какво е важно за Вас?”, хората, които търсят помощта ми, отговарят кратко и просто: „Здравето” или „Семейството”. Но една подобна дума е само форма, тя единствено определя посоката, защото всеки влага свой смисъл в нея. За някои „семейството” означава необходимостта от взаимно разбиране и подкрепа, за други „семейството” е сигурност, безопасност и здрав „гръб”, а за трети – доверие и близки емоционални отношения”, обяснява Светлана Ланда.

Така стоят нещата и с другия отговор - „Здравето”. Има хора, за които то е край на честите настинки и по-активен живот, но има и такива, за които здравето е способността да изкачиш Еверест или пък да се гмурнеш до дъното на океана, за да откриеш нови простори за своята вътрешна свобода.

"Да, понякога имаме нужда да изкачим връх или да се гмурнем заради някаква дълбоко лична причина. И точно когато започнем да се гмуркаме в тези най-дълбоки смисли на душата си, ние постепенно започваме да опознаваме своите истински мечти и потребности. Хората, които живеят и действат, ръководени от дълбоките си ценности, нямат усещането за пустота, нито пък тягостното чувство, че са пропилели живота си. Точно обратното, пътят ги изпълва със смисъл и им носи щастие, защото е техният", казва Ланде.

А вие открили ли сте вашия?

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologies.co.uk
Снимка: Pinterest

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайл