Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Вижте колко е лесно да заразим със стрес околните

Вижте колко е лесно да заразим със стрес околните

Вижте колко е лесно да заразим със стрес околните  - изображение

Дори ако само наблюдаваме човек, който е под стрес, без да сме замесени в ситуацията, ефектът върху нас може да е достатъчен, за да активира стресовия хормон в тялото ни, показва ново изследване.

То е проведено от немски психолози и потвърждава досегашните тези, че хората, които са емоционално близки, демонстрират и най-висока емпатична реакция към стреса. Изследването обаче е показало и наличие на силна емпатична реакция на стреса при наблюдаване на непознати в стресова ситуация във видеовръзка.

Стресът е една от основните причини за редица заболявания в световен мащаб. Специалисти предупреждават, че той нанася вреди на цялостното здравословно състояние, нарушава имунитета и пречи на ефективността. Не са редки случаите, в които хората дори не осъзнават, че са в състояние на стрес, тъй като умело се скрива под други симптоми като сърцебиене, главоболие, задушаване от паника. Пиковете на стреса са в състояние напълно да блокират тялото и ума, затова е добре да се вземат мерки навреме.

В рамките на експеримента участниците получават математически тестове и интервюта, причиняващи стрес при 95 процента от тях. За 26 процента от наблюдателите стресът на човека, когото са наблюдавали, се е прехвърлил върху тях.

„Изумихме се от факта, че беше възможно да измерим реакцията на емпатичен стрес под формата на значително отделяне на кортизол. Трябва да има определен механизъм за предаване, чрез който състоянието на субекта може да предизвика подобно състояние в наблюдателя до нивото на хормонална стресова реакция”, коментира ръководителят на изследването д-р Вероника Енгерт.

По време на следващия етап от експеримента доброволците е трябвало да гледат и видеолинк, а не жива връзка. Това обаче не довело до промяна на измерения стрес при наблюдателя - процентът на стрес е спаднал средно само с около 30 процента.

„Това означава, че дори телевизионни програми, показващи страданието на други хора, могат да предадат този стрес на зрителите”, казва още Енгерт и допълва, че това изследване за пореден път доказва, че стресът има огромен заразен потенциал.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: pinnaclehealthradio.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиНовиниЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноБотаникаЛеченияАлт. медицинаСпортСнимкиТестове