Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Твоят стрес засяга моя мозък

Твоят стрес засяга моя мозък

Твоят стрес засяга моя мозък - изображение
Стресът е тих враг, който може да нанесе големи вреди. Той не просто засяга нашето настроение, което ни прави по-тревожни и раздразнителни, но в дългосрочен план може да промени функционирането на нашия мозък и да предизвика психосоматични заболявания.

В ежедневието си сме изложени на много ситуации, които могат да създадат стрес, от изпита и интервюто за работа до крайния срок или загубата на любим човек. Сега, обаче, невролози от Университета в Калгари предполагат, че стресът на другите може също да повлияе на нашия мозък, тъй като той е заразно емоционално състояние.

Стресът на другите модифицира функционирането на мозъка

Изследователите анализират ефектите от стреса при двойки мишки. Те излагат една от тях на лека стресова ситуация, а след това я връщат при партньора й. След това изследват отговорите на конкретна популация от клетки, свързани с хормона CRH, който контролира реакцията на мозъка на стрес, и се среща и при хората.

Те откриват, че нервните връзки в мозъка и при двете животни отговарят по един и същи начин; т.е. стресът е заразен и причинява промени във функционирането на мозъка.

Екипът открива, че активирането на този хормон стимулира отделянето на химичен сигнал, "алармен феромон", с който стресираното животно предупреждава партньора си за възможна опасност. Следователно, той би бил ключов механизъм за предаване на съответната информация, която би могла да бъде от решаващо значение за формирането на социални мрежи при различните видове.

Изследователите откриват още, че съществуват различия между половете, когато става дума за облекчаване на стреса. Изглежда, че женският пол има по-голям капацитет да намали наполовина остатъчните ефекти от стреса, нещо, което не стои по същия начин при мъжкия пол.

Емпатичен стрес: Заразяването от едно лице на друго

Тези невролози вярват, че техните открития могат да бъдат екстраполирани за хората, защото ние също съобщаваме за собствения си стрес на хората около нас. Това е предупредителен механизъм, подобен на този при животните, но малко по-сложен.

В интерес на истината проучване, проведено в Института за когнитивни и мозъчни науки "Макс Планк" в Техническия университет в Дрезден, доказва, че близостта със стресирано лице, било то обичан човек или непознат, има силата да променя нашите физиологични отговори по забележителен начин.

В този експеримент, хората са разделени по двойки с близки или непознати от противоположния пол, а след това на две групи. Едната група трябва да реши относително сложни математически задачи и да се подложи на интервю. Двете задачи са създадени да генерират непосредствен стрес. Другата група просто наблюдава теста и интервюто чрез огледално и видео предаване.

Както се очаква, 95% от изследваните показват признаци на стрес. Любопитното обаче е, че 26% от наблюдателите показват значително увеличение на кортизола, стресовия хормон. Емпатичният стрес засяга до 40% от хората, когато онзи, който е подложен на тестовете, е техен партньор, въпреки че е също така заразен от непознати, но в по-малка степен.

Това не е единственото проучване, което разкрива заразния обхват на стреса. Друго изследване, разработено в Университета в Британска Колумбия, оценява нивото на стреса на учителите в началните училища, а след това измерва нивото на стреса на техните ученици, като взема проби от слюнката, за да оцени количеството на кортизола.

Експериментаторите откриват, че когато учителите преживяват емоционално изтощение и стрес, нивата на кортизол в техните ученици са по-високи в сравнение с класовете, водени от по-спокойни учители.

Грижете се за вашите взаимоотношения, сякаш се грижите за самите себе си

Тази поредица от проучвания демонстрира нуждата да обръщаме много по-голямо внимание на нашите междуличностни отношения. Тъй като ние сме съпричастни по природа, тъй като способността да усещаме емоционалното състояние на другия е ключова част за създаването и развитието на социални връзки, не е странно, че ние в крайна сметка се заразяваме с чуждия стрес.

В действителност твърде вероятно сте усещали това физически като "напрежение в околната среда" или "чувство за неотложност", което не сте могли да си обясните. В тези случаи това, което сте усещали, е стресът на другите.

Ето защо, ако често сте емоционално изтощени, раздразнителни или "забързани", но не откривате причината, то вероятно вие изпитвате емпатичен стрес, а източникът му може да е някой близък до вас човек. Нужно е да бъдете внимателни, тъй този стрес може да ви навреди също толкова, колкото и директния стрес.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: heart.org

Снимка: psychology-spot.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлБотаникаНовиниПсихологияЗдравни съветиФизиологияСнимкиХранене при...ИзследванияИсторияСпортЛеченияОрганизацииАлт. медицинаСоциални грижиТестовеПатологияКлинични пътекиСпециалисти