Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Влияе ли стилът на привързаност върху интереса ни към секса

Влияе ли стилът на привързаност върху интереса ни към секса

Влияе ли стилът на привързаност върху интереса ни към секса - изображение

Терминът "привързаност" ни кара да мислим за емоционалната връзка между малкото дете и онези, които са се грижили за него в детството. Но с течение на времето изследователите издигат хипотезата, че привързаността между родител и дете може да послужи за разбиране на емоционалните връзки в романтичните взаимоотношения между възрастните.

По-конкретно, хората със сигурен стил на привързаност са склонни да съобщават за по-щастливи, доверени романтични отношения. За разлика от онези с характеристики на избягваща привързаност, те са склонни да бъдат по-самостоятелни и следователно да избягват междуличностната близост, докато тревожно привързаните индивиди често се съмняват, че са достойни за любов и активно търсят увереност от своите партньори. Онези в последните две категории, може би не е изненадващо, установяват по-ниска връзка и сексуално удовлетворение.

Доскоро не сме знаели толкова много за това как стилът на привързаност може да повлияе на нашето сексуално желание. И може би дори по-важното е, че изследването на стила на привързаност и романтичните взаимоотношения се фокусира почти изключително върху хетеросексуалните участници в изследванията, което прави неясно дали хората с друга ориентация имат подобен или различен опит.

Проучването

В ново проучване, публикувано в списанието Sex & Marital Therapy, д-р Кристен Марк, Лаура Глас и д-р Сара Хънтър Мъри изследват степента, в която стилът на привързаност може да бъде свързан със сексуалното удовлетворение, удовлетворението от връзката и сексуалното желание в сексуално разнообразна извадка.

Извадката включва 955 участници, състоящи се от 63% цисджендър (някой, чието чувство за собствения пол съответства на биологичния пол, определен при раждането му) жени, 31% цисджендър мъже и 6% джендъркуир (някой, който не се асоциира нито с мъжкия, нито с женския пол) лица. По отношение на сексуалната ориентация, 55% от извадката са хетеросексуални, 20% бисексуални, 11% гей и 7% лесбийки. На всички участници са дадени въпросници, насочени към техния стил на привързаност, сексуално удовлетворение, удовлетвореност от отношенията и сексуално желание.

Минимални разлики между групите

Докато първоначалният анализ открива някои различия между групите по отношение на стила на тревожна привързаност (тоест, жените и джендъркуир участниците в анкетата са посочили по-високи тревожни характеристики на привързаност, отколкото мъжете, а бисексуалните участници съобщават за по-високи тревожни характеристики на привързаност, отколкото хетеросексуалните), разликите са доста малки. Не са открити значими разлики в групите с отбягваща или сигурна привързаност. Следователно анализът се фокусира върху извадката като цяло.

Как влияе привързаността на интимните отношения

Анализът подсказва, че при различна сексуална ориентация и полова идентичност лицата със сигурна привързаност са по-доволни от сексуалните и романтичните си взаимоотношения, докато тези с тревожна и избягваща привързаност съобщават за по-ниско удовлетворение в тези области.

Докато и онези с тревожна, и онези с избягваща привързаност са значително и отрицателно свързани с удовлетворението, то се оказва, че избягващият стил на привързаност е причина за повече вариации в ниските нива на удовлетвореност. Тоест, докато тревожно привързаните лица съобщават за по-ниско удовлетворение от онези със сигурен стил на привързаност, избягващият стил на привързаност изглежда да оказва най-голямо негативно влияние върху сексуалното удовлетворение.

По отношение на сексуалното желание се забелязва малко по-различен модел. По-конкретно, тези с избягваща привързаност съобщават по-ниски нива на сексуално желание, докато тези с по-високо тревожна привързаност съобщават малко по-високи нива на сексуално желание. Отчетената разлика обаче е сравнително малка.

Какво означава това?

Сексуалното желание на мъжете и жените е свързано с качеството на връзката, сексуалните травми от миналото, социалните послания за секса, физическото здраве, личния морал и ценности — само за да назовем няколко. Резултатите от това изследване показват, че си струва да бъдем любопитни за степента, до която нашият стил на привързаност може да играе роля и в собствения ни интерес към секса.

Със сигурност искаме да избегнем патологизиране на здравословните различия в сексуалния интерес. Но ако избягваме или показваме силна незаинтересованост от сексуалната активност, би било полезно да изследваме преживяванията си от ранната привързаност и дали се чувстваме емоционално дистанцирани от настоящия си романтичен партньор. По същия начин, ако ние (или нашият партньор) изразяваме по-високи нива на сексуален интерес (по начин, който ви се струва проблематичен за вас или вашите взаимоотношения), може да си струва да се запитаме дали не изпитваме съмнение в достойнството на нашата любов и вярата, че нашият партньор иска да бъдете с нас или дали не използваме секса като начин да получим увереност за чувствата на нашия партньор.

Допълнителни изследвания

Изследванията за сексуалността обикновено са доминирани от хетеросексуални извадки. Това проучване включва сексуално различна извадка; Въпреки това е важно да се отбележи, че то не трябва да се счита за достатъчно доказателство за опита на ЛГБТ популацията. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере по-добре как стиловете на привързаност влияят на техните романтични и интимни взаимоотношения.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: news.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаТестовеФизиологияЗдравни проблемиСоциални грижиСпециалистиРецептиХранене при...Алт. медицинаЛеченияБотаникаСпорт