Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Вреден ли е мултитаскингът за мозъка и производителността ни—част 1

Вреден ли е мултитаскингът за мозъка и производителността ни—част 1

Вреден ли е мултитаскингът за мозъка и производителността ни—част 1 - изображение
Мнозина смятат, че мултитаскингът (от англ. multi — много и task — задача) е чудесен начин да вършим много неща наведнъж. Но даже и да изглежда така, изследванията показват, че мозъкът ни не е толкова добър в работата по множество задачи, колкото ни се иска да мислим, че е. Всъщност, някои изследователи предполагат, че това може да намали производителността ни с до 40%.

Какво го прави убиец на производителността? Може да изглежда, че работим по няколко неща едновременно, но това, което действително правим е, че бързо пренасочваме вниманието и фокуса си от едно нещо на друго. Това ни възпрепятства да се справим с разсейването и може да предизвика мисловни блокажи, които да ни забавят.

Наистина ли мултитаскингът ни прави по-продуктивни?

Помислете за всички неща, които правите точно в този момент. Очевидно четете тази статия, но вероятно вършите няколко неща наведнъж. Може би слушате музика, изпращате текстови съобщения до приятел, проверявате имейла си в друг раздел на браузъра или играете компютърна игра.

Ако правите няколко различни неща наведнъж, тогава вероятно сте човек, който изследователите наричат "тежък мултитаскър". И още по-вероятно си мислите, че сте доста добри в балансирането.

Според редица проучвания, обаче, вероятно не сте толкова ефективни в мултитаскинга, колкото смятате, че сте.

В миналото се смята, че правенето на няколко неща едновременно е добър начин за увеличаване на производителността. В края на краищата, ако работим върху няколко различни задачи наведнъж, би трябвало да постигнем повече, нали?

Неотдавнашните проучвания показват, че преминаването от една задача към друга има сериозно влияние върху производителността. Мултитаскърите имат по-голям проблем с разсейването от онези, които се фокусират върху една задача в дадения момент. Не само това, но правенето на толкова много различни неща наведнъж всъщност може да понижи когнитивните ни способности.

Какво казват изследванията:

Първо, нека започнем, като определим какво имаме предвид, когато използваме думата мултитаскинг.

  • Това може да означава извършване на две или повече задачи едновременно.
  • Това може да включва и превключване напред-назад от едно нещо към друго.
  • Мултитаскингът може да включва и изпълнение на редица задачи в бърза последователност.

За да се определи въздействието на мултитаскинга, психолозите искат от участниците в проучване да превключват между различни задачи, а след това измерват колко време са изгубили в това. В изследване, проведено от Робърт Роджърс и Стивън Монсел, резултатите сочат, че участниците са по-бавни, когато трябва да прехвърлят задачи, отколкото когато повтарят същата задача.

Друго проучване, проведено през 2001 г. от Джошуа Рубинщайн, Джефри Евънс и Дейвид Майер, установява, че участниците губят значително време, когато преминават през множество задачи и дори още повече, когато задачите са с нарастваща сложност.

Какво има предвид изследването

В мозъка, мултитаскингът се управлява от така наречените изпълнителни функции.

Те контролират и управляват други когнитивни процеси и определят как, кога и в какъв ред се изпълняват определени задачи.

Според изследователите Майер, Евънс и Рубинщайн съществуват два етапа в процеса на изпълнение.

  1. Първият е известен като "променяне на целта" (да решим да направим едно нещо вместо друго).
  2. Вторият е известен като "активиране на роли" (промяна от правилата на предишната задача към правилата за новата задача).

Преминаването между тях може да добави само няколко допълнителни десети от секундата, но когато започнем да превключваме напред и назад многократно, нещата стават по-сериозни.

Това може да не е от голямо значение в някои случаи, като например, когато сгъваме прането и гледаме телевизия едновременно с това. Но, ако се намираме в ситуация, в която безопасността или производителността са важни, като например шофирането в тежък трафик, дори и нищожното време може да се окаже критично.

Практически приложения на изследванията и каква точно е вредата от мултитаскинга за нашия мозък, вижте ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: wisdomlabs.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаНовиниЛеченияЛайфстайлХранене при...ПатологияФизиологияИсторияОрганизацииСнимкиАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиСпорт