Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех В очите на прасето всеки прилича на прасе: 50 житейски урока от Хеймин Сумин – част 1

В очите на прасето всеки прилича на прасе: 50 житейски урока от Хеймин Сумин – част 1

В очите на прасето всеки прилича на прасе:  50 житейски урока от Хеймин Сумин – част 1 - изображение

"Първо – престанете да се сравнявате с другите. Винаги ще откриете някой по-богат, по-умен, по-красив. Второ, престанете да бързате да стигнете някого или нещо. Няма да можете да се насладите на нищо, ако бързате."

Съветът е на Хеймин Суним, един от обичаните и влиятелни дзенбудистки учители в Южна Корея. Книгите му, продадени в над 3 милиона екземпляра, освен наръчници по медитация, са и безценен помощник в справянето с предизвикателствата на всекидневието.

Представяме ви 50 от най-вдъхновяващите уроци на Хеймин Сумин, които ще ви помогнат да видите живота и света от съвсем различна гледна точка:

1. Когато сте стресирани, давайте си сметка за стреса. Когато сте раздразнени, давайте си сметка за раздразнението. Когато сте ядосани, давайте си сметка за гнева. Щом започнете да ги осъзнавате, вече не сте изгубени в тях.

2. Напъхвам се във вагона на метрото. Навсякъде около мен има хора. Мога или да се раздразня, или да реша, че е смешно, защото не ми се налага да се държа. Хората реагират различно на една и съща ситуация. Ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че не ситуацията ни тормози, а начинът, по който гледаме на нея.

3. Не се мъчете да излекувате раните си. Просто сипете малко време в сърцето си и чакайте. Когато са готови, раните ви сами ще се излекуват.

4. Според една прочута будистка поговорка всеки прилича на Буда в очите на Буда и всеки прилича на прасе в очите на прасето. Това означава, че светът се възприема според състоянието на ума. Когато умът е радостен и съпричастен, такъв е и светът. Когато умът е изпълнен с негативни мисли, светът също изглежда негативен. Когато се чувствате претоварени и заети, не забравяйте, че не сте безсилни. Когато умът ви е в покой, светът също е в покой.

5. Една много модерна дилема: Има безброй телевизионни канали, но нищо интересно за гледане. Изобилието от избори прави човека нещастен.

6. Преки пътища към щастието:

Първо – престанете да се сравнявате с другите. Винаги ще откриете някой по-богат, по-умен, по-красив.
Второ, престанете да бързате да стигнете някого или нещо. Няма да можете да се насладите на нищо, ако бързате. Трето, успокойте заетия си ум. Когато умът е в покой, светът изглежда спокоен и изпълнен с радост.

7. Запишете на лист всичко, което ви подлага на стрес. Избройте всичко, което трябва да направите, включително и дребни неща – поливане на цветята, отговаряне на имейли. Сега всички поводи за стрес са изложени на хартия, извън ума ви. Така че тази вечер се отпуснете. Кажете си, че утре ще се заемете с нещата от списъка – едно по едно, започвайки с най-лесните. Когато на сутринта отворите очи, умът и тялото ви ще бъдат готови. Гарантирам ви го.

8. Не отстъпвайте пред критиката. Научете се да отхвърляте казаното от хора, които не ви познават. Наличието на критици означава, че делата ви привличат вниманието на другите. Имайте кураж и продължете по пътя, по който вървите.

9. За да продължите да вършите работата си дълго време, не гледайте на нея просто като на работа. Възприемайте я като източник на удоволствие. Пътят към щастието лежи не само в намирането на подходящата работа, но и в научаването да се радвате на онова, което работите.

10. Семейство се разхожда сред нападали есенни листа. Таткото вдига на ръце петгодишния си син и момчето го обсипва с целувки. Майката гледа с усмивка на лице. Ако намерим време да се огледаме, ще видим, че сме заобиколени от чудни моменти.

11. Когато трябва да вземете важно решение, не губете съня си заради него. Просто глътнете специалното хапче, наречено „време”, и чакайте. Два или три дни по-късно отговорът ще дойде сам, докато се събуждате, вземате душ или разговаряте с приятел. Повярвайте на подсъзнанието си и си дайте време.

12. Намислили ли сте нещо? Разходете се на слънце. Под топлите лъчи на слънцето мозъкът ви ще отдели серотонин, който успокоява ума. Ако оставите ума да се задържи върху въпроса, без да се мъчи да намери отговор, решението ще се появи само.

13. Светът ще продължи да се върти и без вас. Освободете се от идеята, че вашият път е единственият, че вие сте единственият, който може да го осъществи.

14. Разочаровало ли ви е нещо? Накарало ли ви е да изпитате тъга? Училището на живота се опитва да ви даде важен урок. Когато се чувствате готови, намерете време да разберете урока.

15. Ако атакувате някого, значи се боите.

16. Приятел започва да говори за някого, когото не харесвате, и вие се съгласявате напълно с него. Но в същото време неволно се питате: „Дали той не говори и за мен по този начин в мое отсъствие?”. Клюките могат да бъдат пречистващи за момента, но се разнасят бързо и може да ви ухапят.

17. Моралният пурист, който бърза да съди другите, често не вижда собствените си недостатъци.

18. Излезте навън и намерете някакъв камък, сложете го в хола си и му обръщайте внимание всеки път, когато минавате край него. След два месеца това ще бъде най-важният камък в света. Защото му посветихте внимание.

19. Когато ви се възхищават хора, които не ви познават добре, те виждат своята проектирана илюзия, а не истинският ви аз. Обратно, когато хората ви познават, ви уважават, това най-вероятно е, защото го заслужавате.

20. Някои питат дали преглъщането на гордостта е признание за поражение. Не мисля. Смирението е знак за вътрешна сила и мъдрост. Когато преглъщате гордостта си, истинското общуване става възможно. Ние можем най-сетне да се чуем взаимно и да решим проблемите си.

21. Ако трябва да обобщя с няколко думи живота на повечето хора, обобщението ми ще бъде безкрайна съпротива срещу онова, което е. Ако трябва да обобщя с няколко думи живота на просветлен човек, обобщението ми ще бъде пълно приемане на онова, което е. Когато възприемаме реалността, светът забавя темпо и разкрива истинското си лице.

22. Вместо да повтаряте „Това е ужасно! Това е ужасно!”, се вгледайте право в ужасното чувство. Спокойно. Разгледайте чувството. Виждате ли непостоянната му природа? Оставете чувството да си тръгне, когато го поиска.

23. Всичко в тази вселена е мимолетно. И тъй като е мимолетно, то е безценно. Прекарайте този безценен момент мъдро и прекрасно.

24. Животът е като театър. Дадена ви е роля. Ако тя не ви харесва, не забравяйте, че имате способността да изиграете ролята, която желаете.

25. Не се страхувайте от това, което сте, от страх, че ще бъдете отхвърлени. Вашата уникалност е най-истинското, най-прекрасното нещо. Никога не се извинявайте, че сте такива, каквито сте.

Към втора част >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: dailymail.co, "Нещата, които можем да видим, само когато намалим темпото", Хеймин Суним - издателство "БАРД"
Снимка: theguardian.com, Sangbeom Lee

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлСпортЛюбопитно