Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Готвенето като терапевтичен инструмент

Готвенето като терапевтичен инструмент

Готвенето като терапевтичен инструмент - изображение

Готвенето е една от дейностите, които съчетават изкуство, техника и знания. Това е област, в която културата и обичта са главни действащи лица в изпълнението на една и съща задача. Ние приготвяме дадено ястие въз основа на придобити традиции и знания и го правим в зависимост от отношението ни към другите.

Има няколко различни начина, по които можете да погледнете на готвенето. Един от тях - най-практичният – е да готвите, за да задоволявате хранителните си нужди, другият - да го разгледате от търговска гледна точка, защото приготвянето на храна е и бизнес.

Най-ефективният, творчески и социален начин, по който можем да приемаме готвенето обаче, е насочен към намиране на удоволствие в него и привличане на любими хора, които да се наслаждават на резултатите. Когато приготвяме храна, без да бързаме, а за да създадем специален момент за онези, които обичаме, готвенето спира да бъде досадно задължение и се превръща в израз на личността и отношението ни, а заедно с това и в терапевтичен инструмент.

Сензорно съзнание, първият принос на готвенето

Готвенето е една от дейностите, които включват всички сетива. Те остават активни по време на целия процес и до самия му финал. Зрение, слух, докосване и, разбира се, мирис и вкус, трябва да изиграят своята важна роля в създаването на кулинарния шедьовър. Когато ядем, се случва същото.

По този начин готвенето се превръща в истинска дъга на усещанията. Следователно, това предполага цялостно преживяване. Готвенето е една от малкото дейности в наши дни, които позволяват този парад на сензорни впечатления, който винаги е много възнаграждаващ.

Готвенето е творческо преживяване

Един от най-интересните аспекти на готвенето е, че това е дейност, в която резултатът никога не е същият. Можем всеки ден да готвим едно и също ястие, но то винаги да е различно. Двама души могат да възпроизведат една и съща рецепта и вкусът ще бъде различен, което превръща готвенето в много индивидуална дейност, а вследствие на това и в творческа.

От друга страна, готвенето позволява безкрайни вариации. То приветства промяната във всяка една от стъпките. Понякога, в начина, по който подготвяме определени храни, а друг път в начина, по който ги презентираме, но можем да променяме и съставките, подправките – погледнато в тази светлина, готвенето си е чисто творчество.

Търпение и концентрация

Готвенето е една от дейностите, които включват последователни стъпки – трябва да изпълните една, преди да преминете към следващата. Това изисква търпение и концентрация. В същото време вие извършвате много задачи, понякога дори едновременно. Това изисква да фокусирате вниманието си само и единствено върху това, което правите – упражнение, което подобрява концентрацията.

Решаване на проблеми и вземане на решения

Готвенето е непредсказуемо – може да загорите ястието, ако сте разсеяни, или да го пресолите, или, или – възможностите са безкрайни. Всички тези малки проблеми изискват решение. Справянето с тези трудности са съществен стимул за вашата интелигентност.

Факт е, че трябва да вземате много решения при подготовката на ястие. Например, в рецептата може да е посочено, че трябва да печете нещо 10 минути, но те съвсем да не са достатъчни. Това изисква да анализирате ситуацията и да помислите какво да направите. Готвенето подобрява умението ви за вземане на решения.

Готвенето е релаксиращо и забавно

Когато имате положително отношение към готвенето, то се превръща в релаксираща дейност. Важното е да не готвите нервно или да очаквате да получите перфектни резултати. В идеалния случай можете да подготвите всичко спокойно и с отворен ум.

Готвенето с партньора или с приятели може да бъде много забавно и приятелско преживяване. По същия начин, поднасянето на ястие, приготвено със собствените ни ръце, показва обич.

Готвенето означава сътрудничество и комуникация

готвене, яйца

Готвенето в компания може да бъде релаксиращо, забавно и много възнаграждаващо. Например, ако сте имали проблеми през деня, готвенето с близък човек предразполага да споделите грижите си, а това води и до по-голяма близост между членовете на семейството.

Разделянето на работата е от съществено значение във всички области на живота. Това важи и за домашните задължения, работата по проекти или по подготовката на парти, тоест, доброто сътрудничество и комуникацията са изключително важни във всяка сфера на живота. Готвенето ни помага да научим как ролята на всеки човек е важна за постигането на обща цел. Нищо не е тривиално и всичко има значение.

Готвене срещу депресия и тревожност

Специалистите по психично здраве често препоръчват готвенето като подкрепяща терапия за пациенти с депресия, тревожност или повишен стрес. Много психологически изследвания показват, че ефектът от готварски курс е дългосрочен при пациенти, страдащи от депресия и тревожност. Следването на инструкциите на учителя, спазването на определените стъпки, усвояването на различни техники позволява на пациентите да се отдалечат от проблемите си. Те се съсредоточават върху готвенето, а не върху състоянието си. Готвенето им дава друга гледна точка за това какво може да бъде "психологическата помощ", тъй като повечето хора не си представят кухня, когато чуят думата „терапия”. Готвенето може да бъде ефективна част от когнитивно-поведенчески терапевтичен подход.

Готвенето е учене

Независимо на колко години сме, ние никога не спираме да се учим. Колкото повече активираме нашите невронни мрежи, толкова по-малко вероятно е да развием дегенеративни заболявания като Алцхаймер например.

Откриването на нови храни и вкусове, използването на нови техники за готвене, създаването на нови ястия... Всичко това поддържа мозъка ни активен. И в допълнение към всички индивидуални ползи, готвенето може да бъде чудесен начин да съберем любимите си хора.

Не е нужно да сме експерти, за да извлечем наслада и ползи от готвенето. Положителното отношение и основният план са повече от достатъчни. Готвенето е ефективна терапия, която е достъпна за всеки, а психологическите й и социални ползи са неоспорими. Защо не сготвите нещо вкусно още днес?

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлРецептиЛюбопитноИнтервютаПроизводителиПсихологияНовиниЛеченияСпециалистиСоциални грижиОрганизацииИсторияКлинични пътекиСпортЗаведенияНормативни актовеАлт. медицина