Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Дали детето ми ще надрасне страха си от чудовища?

Дали детето ми ще надрасне страха си от чудовища?

Дали детето ми ще надрасне страха си от чудовища? - изображение

Терафобията (страх от чудовища) е изключително разпространена при децата в предучилищна възраст. Обикновено намалява в началното училище и е необичайно да остане в гимназиална възраст. При тийнейджъри и възрастни страхът от чудовища е рядка, но потенциално животоограничаваща фобия.

Терафобия при малки деца

Страховете са нормална, здравословна част от детското развитие. Те помагат на децата да се научат да разбират света около себе си и да развиват умения за справяне, които да им служат за цял живот. Поради тази причина фобиите по принцип не се диагностицират при деца под 18-годишна възраст, освен ако не продължават повече от шест месеца.

Отключващи механизми

При децата страхът от чудовища често не приема специфична форма. Вместо да се страхува от Франкенщайн, Дракула или Годзила, детето се страхува от "чудовището", което живее под леглото или в гардероба. Въпреки това, поставянето на задача детето да направи рисунка на чудовището, може да даде указания за това, което задейства страха. Някои рисунки приличат на телевизионен карикатурен герой, похитител, който са давали във вечерните новини или дори на съсед, когото децата в квартала наричат "зловещ". В тези случаи ограничаване излагането на детето на тези обекти може да помогне за намаляването на страха.

Лечение при децата

Някои родители използват "спрей за чудовища", за да помогнат на децата си да се борят с този страх. Опитайте с бутилка за спрей — празна, частично пълна с оцветена вода или спрей за ароматерапия — и съставете вечерен ритуал. Пръсквайте в дрешника, под леглото и навсякъде, където детето ви мисли, че чудовището може да се скрие. Не използвайте нищо, което може да е потенциално вредно за детето или имуществото ви.

Насърчавайте успокояващите рутини преди лягане, за да успокоите нервите на детето. Топлият душ, чаша вода и приказка преди лягане насърчават релаксацията и подготвят за спокоен сън. Ако детето се страхува от тъмното, осигурете му нощна светлина. Спането заедно с домашен любимец също може да даде чувство за защита.

Награждавайте "смелото" поведение. Някои деца обичат вниманието, което привличат, така че пренасочете фокуса на вниманието си. Правете кратка "проверка за чудовища" (и ритуала със спрея, ако желаете), а след това напускайте стаята. Използвайте стикери или маркери, за да отбелязвате и проследявате нощите, в които детето остава в леглото цяла нощ, без да ви вика в стаята си. Когато са събрани достатъчно стикери за седмицата, позволете на детето да ги размени за любимо развлечение, като например пътуване до парка или кутия с бисквитки.

Никога не осмивайте страха на детето си, не го използвайте за заплаха, целяща да предотврати лошо поведение или за омаловажаване на личността му. Демонстрирайте уважение и чувствителност към чувствата му, докато го уверявате, че всичко ще бъде наред.

Терафобия при тийнейджъри и възрастни

При по-големите деца и възрастните страхът от чудовища обикновено приема по-специфична форма. Филмите на ужасите са отговорни за много от краткотрайни страхове, особено гледани точно преди лягане. Тези страхове обикновено продължават в рамките на само няколко нощи и често се облекчават, когато се спи на светлина или чрез разсейвания, като гледане на комедийни предавания. Ако страхът трае повече от няколко нощи, това може да е знак за истинска фобия.

По-упоритият страх от чудовища може да се корени в религиозни или културни страхове. Страхът може да бъде обобщен или да е от вид създания, като вампири, зомбита или призраци. Фобията от магьосничество понякога е свързана със страха от чудовища. Тези страхове често се основават на смес от суеверия, градски легенди и религиозни учения.

За много хора знанието е власт. Изучаването на древните и съвременни митове за страховитите чудовища, особено на науката зад легендите, често е достатъчно, за да ограничи по-леките страхове. При по-интензивни фобии може да се наложи професионална помощ.

Нелекуваният страх от чудовища може да се влоши с течение на времето. Възможно е да се наблюдава социална изолация, особено при тийнейджърите, чиито приятели могат да разглеждат страха като бебешки или нелеп. Много тийнейджъри обичат да се събират в група и да обсъждат градски легенди, а маратоните по гледане на филми на ужасите са основна част от тийнейджърския нощен живот. Децата, които се страхуват да участват, са изложени на риск от подигравки и отбягвания.

Лечение за възрастни и тийнейджъри

За щастие, подобно на всички фобии, тази също се повлиява от разнообразие от лечения. Тъй като фобията от чудовища често се основава на други страхове, важно е да решите какви ще са вашите основни цели при терапията. Смятате ли, че може да бъдете наранени от чудовище? Имате ли притеснения, относно съществуването на зли същества? Искате просто да можете да се насладите на страшните филми с приятелите си? Или сте притеснени, че детето ви може да наследи страховете ви?

Отговорите на тези и други въпроси ще ви помогнат да определите избора си на лечение. Например, ако страхът от чудовища е вкоренен във вашите религиозни или духовни убеждения, терапевтът може да предложи консултиране с духовно лице или да го комбинира с традиционните терапевтични техники.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: opbs.us

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлЛеченияБотаникаНовиниСпорт