Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Депресия при хората в трета възраст: Съвети за самопомощ – част 2

Депресия при хората в трета възраст: Съвети за самопомощ – част 2

Депресия при хората в трета възраст: Съвети за самопомощ – част 2 - изображение

Депресията е често срещан проблем при хората в трета възраст, а симптомите й могат да засегнат всеки аспект от живота им, да повлияят на енергията, апетита, съня и интереса към работа, хобита и взаимоотношения. 

Независимо от предизвикателствата, пред които сте изправени, и независимо от възрастта ви, има стъпки, които можете да предприемете, за да се почувствате отново щастливи и с повече вяра и спокойствие да се наслаждавате на своите златни години.

Предлагаме ви няколко лесни за изпълнение стъпки, които ще ви помогнат да излезете от капана на депресията:

Присъединете се към група за подкрепа на хора, страдащи от депресия

Разговорите с хора, изправени пред същите проблеми като твоите, ще намали чувството за безнадеждност и изолация. По време на тези срещи ще имате възможност да чуете как се справят другите с проблема си, а техните истории ще ви вдъхновят и мотивират.

Вземете си домашен любимец

Домашен любимец не само ще ви ангажира с грижи и внимание, но и ще бъде чудесен повод да прекарвате повече време навън и да се срещате с нови хора.

Придобийте нови умения

Изберете нещо, което винаги сте искали да научите, но не ви е оставало време – това може да е свирене на пиано или китара, чужд език или нова игра. Тези занимания също са прекрасна възможност да увеличите социалните си контакти.

Смейте се повече

Има толкова възможности за това – четете вицове, гледайте повече комедии или четете забавни книги.

Повишете физическата си активност

Упражненията са мощна терапия за депресивните състояния, нещо повече, много изследвания показват, че те са също толкова ефективни, колкото и антидепресантите. Това съвсем не означава, че трябва да следвате стриктен тренировъчен режим. Достатъчно е просто да се движите повече – разхождайте се, използвайте стълбите, вървете повече – всичко това ще повдигне тонуса и настроението ви.

Дори и да сте болни или с трудна мобилност, има много безопасни упражнения, които можете да правите, за да поддържате физически психически тонус.

Хранете се здравословно

Започнете с минимизирането на захарта и рафинираните въглехидрати. Съсредоточете се върху качествените протеини, сложните въглехидрати и здравословните мазнини, които ще допринесат за емоционалния ви баланс и добро настроение. Хапвайте често, защото гладът също може да е причина за лошо настроение.

Прекарвайте повече време под слънчевите лъчи

Слънчевата светлина може да ви помогне да увеличите нивата на серотонина, да подобрите настроението си и да се справите със сезонното афективно разстройство . Когато е възможно, особено в слънчеви дни, прекарвайте навън поне 15 минути.

Алкохол и депресия при по-възрастни хора

Може да бъде изкушаващо да използвате алкохола, за да се справите с физическата или емоционална болка. Това може да помогне да заспите или да забравите поне за малко болестта и самотата си. Но алкохолът в дългосрочен план влошава симптомите на депресия и безпокойство. Той също така уврежда мозъчните функции и взаимодейства по негативен начин с множество медикаменти, включително и антидепресанти.

Потърсете професионална помощ, ако не можете да се справите сами

Лечението на депресия е също толкова ефективно при по-възрастните хора, колкото е и при по-младите. Въпреки това, тъй като депресията в третата възраст често се задейства или усложнява от трудна житейска ситуация или предизвикателства, всеки план за лечение трябва да разгледа съществуващите проблеми. Ако например в основата на вашата депресия е самотата, само лекарства няма да излекуват състоянието.

Към първа част >>>

Прочетете още: Депресия при хората в трета възраст: Симптоми и причини

Редактор: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: geriatrarobertafranca.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлСпортНовиниСоциални грижиХранене при...ЛеченияБотаникаКлинични пътекиАлт. медицинаВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследвания