Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Депресия: 14 важни проникновения

Депресия: 14 важни проникновения

Депресия: 14 важни проникновения - изображение

Твърде вероятно е някога в живота си да сте били (или ще бъдете в бъдеще) на мястото на онзи един от двама души, които страдат от депресия - вие или ваш близък. Ето защо да знаем повече за това заболяване често се превръща във важно житейско умение.

По-долу ще изборим 14 важни прозрения за депресията, които трябва всички да знаем.

Някои личности са по-податливи на депресия

Тя може да сполети всеки, но хората с депресия често притежават интровертни, творчески или перфекционистични черти. Личността не причинява депресия, но може да бъде рисков фактор.

Хората с депресия не изглеждат непременно потиснати

Хората с депресия често са високо функциониращи и умеят да прикриват проблема си. Това може да е вашият лекар, зъболекар, учител, най-добър приятел или дори душата на компанията. Дали заради стигмата, свързана с болестта, или поради загрижеността за това как ще въздейства това на останалите, много хора с депресия прикриват майсторски болестта си. Това е допълнително доказателство, че тя не е признак на слабост. Силата и психическата устойчивост, необходими, за да функционират тези хора както обикновено, са наистина огромни. Разбира се, понякога най-силният акт е вик за помощ.

Вътрешният часовник на тялото е объркан

Тялото има вътрешен часовник, който използва сигнали от околната среда, за да подхранва апетита, съня и настроението (т.нар. циркаден ритъм). При хората с депресия този часовник може да бъде толкова сериозно нарушен, че денят и нощта да са напълно обърнати. Ако сънят е извън равновесие, то хормоните на глада също са объркани, оттук и промените в апетита и теглото, които често вървят наред болестта.

Депресията променя размера на мозъка

Изследванията от Университета в Йейл върху мозъка на хора с депресия показват свръхпроизводство на генетичен "комутатор". Този генетичен превключвател води до загуба на връзки между мозъчните клетки, които регулират когнитивната функция и емоциите. Това води до свиване на размера на мозъка. Колкото по-тежка и по-продължителна е депресията, толкова по-голямо е свиването. Антидепресантите могат да бъдат от помощ в тази ситуация.

Депресията кара паметта да избледнява

Депресията наистина може да повлияе на паметта, по-специално тази част от нея, която се отнася до конкретни факти, като например имена или места. Част от причината за това е тенденцията към прекалено генерализиране, което може да компрометира способността да се разграничават подобни преживявания.

Кръвен тест за диагностициране на депресията

До скоро единственият начин да се диагностицира депресията беше чрез самооценка или наблюдения, но това започва да се променя. Изследователи разработват кръвен тест, който може да диагностицира депресия и да предскаже кой би могъл да се възползва от терапия. Това ще даде възможност за по-ефективни лечения.

Осъзнатостта (mindfulness) може да намали и предпази от депресия

Осъзнатостта може да намали и предотврати депресията при юношите (на възраст 13-20 години), както и при възрастните.

Депресията ни състарява по-бързо

Проучванията установяват, че депресията води до ускорено клетъчно стареене и повишен риск от заболявания, свързани със стареенето, като сърдечни заболявания, диабет и рак. Хората с депресия имат по-къси теломери (специализирана линейна хромозомна ДНК, състояща се от къси последователности в края на хромозомите). Колкото по-тежка и по-продължителна е депресията, толкова по-кратка е дължината на теломерите, следователно толкова е по-голямо стареенето. Хората с история на депресивни епизоди демонстрират по-къси теломери от тези, които никога не са преживявали депресия, в изследванията.

Упражненията водят до същите промени в мозъка като антидепресантите

Изобилие от изследвания показват, че упражненията облекчават симптомите на депресия в краткосрочен план, но също така имат защитен фактор срещу развитието на депресивни епизоди в бъдеще. Всъщност, едно скорошно проучване установява, че при лека до умерена депресия упражненията имат същия ефект върху мозъка като антидепресантите. Ходенето 30 минути на ден е достатъчно, за да се усети промяна.

Бактериите в червата играят важна роля при депресията

Все повече доказателства сочат силна връзка между червата и мозъка. Невробиолози от Оксфордския университет установяват, че чревният микробиом играе важна роля в поддържането на някои мозъчни функции като настроение, емоция и апетит. Резултатите показват връзка между здравето на червата и психиатричните и неврологични заболявания като тревожност, депресия и аутизъм.

Изследователи от Оксфордския университет твърдят, че приемането на пробиотици има положителен ефект върху тревожността и депресията чрез повлияване на невроендокринния стресов отговор и промяна в начина, по който хората обработват емоционалната информация.

Депресията увеличава физическата болка

Сякаш емоционалната болка не е достатъчна, но депресията се свързва още с физическа болка като главоболие, болки в гърба, болки в стомаха, болки в ставите и мускулни болки. Изследване показа, че депресията и физическата болка споделят обща химична пътека в мозъка и са повлияни от същите невротрансмитери. В светлината на това се предполага, че болезнените физически симптоми, които са свързани с нея, трябва да бъдат третирани наред с депресията. Изследванията всъщност показват, че има връзка между подобряването на физическите симптоми и подобряването на другите депресивни симптоми.

Антидепресантите не са магическо хапче

Депресията може да се повлиява много добре от лечението, но видът на най-ефективното лечение може да варира от човек на човек. Най-добрият подход е многостранен и отговаря на цялостната личност - психически (терапия, емоционална подкрепа, осъзнатост); физически (упражнения, диета); химически (лекарства). Освен това, антидепресантите обикновено нямат незабавен ефект. Очакванията, че медикаментите са магическо средство могат да доведат до разочарование и допълнително влошаване на симптомите. Депресията е лечима, но процесът може да включва известна проба-грешка. Важна част от извървяването на пътя е да знаете това; да имате търпение и да бъдете отворени към промените в лечението.

Задаването на въпроси относно депресията или самоубийството никога няма да влоши нещата - но може да спаси живот

Всеки има своите възходи и падения, но ако някого, който познавате, действа необичайно (смяна в настроението, промяна в съня и апетита, тъга, агресия, безразсъдство, затваряне в себе си), това може да е знак за нещо повече. Ако имате някакво усещане, че нещо не е наред, важно е да попитате човека дали е депресиран или суициден, използвайки директно думи като "самоубийство", а не "нараняване". Хората често избягват да питат за това от страх, че ще посадят идеята в главата на болния, но всъщност нещата не работят така. Този въпрос може да спаси живота на някого. Ако човекът е суициден, потърсете незабавна помощ от лекар, в болница или на телефонна линия за предотвратяване на самоубийство.

Невъзможно е онези, които никога не са имали депресия, да си представят тъмнината, в която живее засегнатия. Тя може да удари всеки и никой от нас не знае кога той или някой близък ще попадне в капана й.

Депресията е лечимо заболяване. Всеки ден научаваме все повече за нея, а науката  работи усилено в търсене на ефективно лечение с минимални странични ефекти.

Колкото повече информираност имаме по въпроса, толкова по-способни сме да отговорим с мъдрост, уважение, откритост и състрадание. Не бива да реагираме с нищо по-малко от това.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: betterhelp.com

Източник: heysigmund.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноСоциални грижиЛеченияСнимкиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиБотаникаИзследвания