Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво представляват натрапчивите мисли

Какво представляват натрапчивите мисли

Какво представляват натрапчивите мисли - изображение

Случвало ли ви се някога странна или тревожна мисъл да се забие в главата ви привидно от нищото? Или както си се занимавате с ежедневните дейности — внезапно — умът да ви подхвърли налуден образ или странна мисъл и да ви остави в недоумение?

Мисълта може да е по-умерена, например как правите нещо неудобно или социално неприемливо на публично място; може да е по-тревожна - как нанасяте вреда на някого, който никога не бихте искали да нараните.

Каквато и да е случайната мисъл, нахлула нахално в ума ви, не се притеснявайте — не сте сами!

Какво представляват натрапчивите мисли: Значение/определение

Натрапчивите мисли са такива мисли, които влизат в съзнанието ви, често без предупреждение или подтик, със съдържание, което е тревожно, обезпокоително или просто шантаво.

Всички ние имаме подобни мисли в даден момент, но при някои хора те се "забиват" и предизвикват голям дистрес.

Какво причинява неприятните мисли и нормални ли са те?

Все още не е съвсем ясно защо натрапчивите мисли се появяват внезапно в главите ни, но някои психолози имат свои теории.

Психологът Лин Сомерщайн предполага, че може би повтарящите се или често натрапчиви мисли са знак, че има някаква трудност или нещо нередно в живота на човека. Такъв човек може би се бори с проблеми в отношенията, стрес на работното място или фрустрация около родителските грижи, които полага, и се опитва да се предпази от избухване. Така вместо проблемът да остане грижливо погребан, той намира други начини да изскочи на повърхността.

Д-р Хана Рийз твърди, че може би тези мисли се проявяват, защото не искаме да действаме по съответния начин; с други думи, макар че всъщност никога няма дори да обмислим да правим някои от нещата, които преминават през главата ни, нашият мозък просто бълва някои от най-неподходящите неща, които можем да си представим. Защо? Добър въпрос!

Експертите по тревожност и натрапчиви мисли - д-р Мартин Сейф и д-р Сали Уинстън - имат особено интересен начин да опишат това, което според тях причинява нежелани и натрапчиви мисли:

"Нашите мозъци понякога създават отпадъчни мисли, които са само част от дреболиите в нашия поток на съзнание. Нежеланите мисли са безсмислени. Ако не обръщате внимание или не се занимавате с тях, те се разсейват в потока на съзнанието."

Макар да не сме сигурни откъде идват, знаем един сигурен начин да се уверим, че те ще продължават да се връщат и да ни притесняват: да ги предъвкваме. Колкото повече се опитваме да не мислим за нещо, толкова повече се замисляме за него.

Какво ако ви кажем да не мислите за лилав слон — можете да мислите за всичко друго на този свят, но не бива да позволявате в ума ви да се появи образът на лилав слон — колко време смятате, че можете да издържите преди образът на лилав слон се появи в главата ви? Не минава много преди повечето хора да се поддадат на образа, който са инструктирани да не си представят.

Когато имаме здрав, невротипичен мозък и добро разбиране за това как да следим собствените си мисли и да ги пускаме нататък, натрапчивите мисли не са нищо повече от една точица на нашия радар.

Ако обаче редовно си имате работа с нежелани, насилствени, обезпокоителни или странни мисли, може да става дума за сериозен проблем, свързан с психичното ви здраве. Двете най-чести диагнози са тревожност и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Те също могат да бъдат симптом на депресия, посттравматично стресово разстройство (ПТСР), биполярно разстройство или дефицит на вниманието и хиперактивност.

Ако смятате, че мислите ви са по-неприятни от нормалното или че често имате такива мисли, то може да страдате от едно от тези разстройства. Продължете да четете, за да научите повече за натрапчивите мисли, как те се отнасят до всяко от тези разстройства и какво можете да направите, за да си помогнете.

Примери за натрапчиви мисли: За смъртта, за взаимоотношенията, по време на климакс и насилствени по природа

Д-р Рийз описва част от собствените си натрапчиви и тревожни мисли: когато синът й бил бебе, тя не можела да стои на върха на стълбите у тях, без да си представя как изпуска сина си и го вижда сериозно ранен. Тя нямала желание да навреди на детето си и затова се чувствала ужасена от тази мисъл.

Д-р Рийз дава още няколко други примера за натрапчиви мисли, които може би сте имали поне веднъж в съзнанието си:

"Може би някога ви се е случвало да изникне образ в ума ви как блъскате някого от перона на гарата, ритате куче, крещите в църквата, скачате в движение от колата или намушквате някого, когото обичате."

Тя отбелязва, че, както вече знаем, подобни натрапчиви мисли са напълно нормални. Ако имате скрито желание да направите някое от тези неща, това вече е различно, но да изкачат луди мисли в главата ви от време на време не е нещо необичайно.

Д-р Илейн Райън предлага определена типология на натрапчивите мисли, които е забелязала в работата си. Тя изброява следните категории и примери:

Неприятни мисли за сексуални действия

 •  Пример: обикновено нежен и любезен човек, който си представя внезапно как участва в насилствен сексуален акт или сексуален контакт с хора или неща, с които не е уместно да го прави.

Неприятни мисли по отношение на децата

 • Пример: щастлива и горда нова майка, която получава внезапна представа как хвърля бебето си от прозореца или го притиска прекалено силно и му причинява вреда.

Агресивни мисли

 • Пример: човек вижда любимата си съпруга да кълца зеленчуци с ножа и внезапно му изниква картина как мушка с него.

Неприятни мисли за религията /аспекти на религията

 •  Пример: благочестив мюсюлманин има внезапно и неочаквано желание да се изправи по време на службата и да започне да крещи неприлични думи.

Мисли за сексуалната идентичност

 • Пример: една строго хетеросексуална жена има случайна мисъл да спи с друга жена.

Неприятни мисли за членовете на семейството

 •  Пример: брат, който никога не се е чувствал привлечен от сестра си, внезапно получава възбуждащ въображаем образ за нея.

Неприятни мисли за смъртта

 •  Пример: една жена в съвършено здраве, която има нежелани, случайни мисли за смърт от сърдечен удар или инсулт.

Неприятни мисли, свързани с безопасността

 •  Пример: човек на работа, който внезапно има осакатяваща мисъл за малкия си син, ударен от кола, или представа как той се подхлъзва и пада върху остър предмет.

Неприятните мисли обикновено попадат в една (или повече) от тези категории, но може и да са на съвсем друга тема или в различна сфера — важното нещо, което разделя натрапчивата от необичайната мисъл, е, че тя е изтощителна за вас и че е по-добре да нямате подобна мисъл!

The Calm Clinic използва различен метод за категоризиране на натрапчиви мисли, но се припокрива доста с типологията на Райън. Те отбелязват три основни категории:

 1. Нежелани спомени (често срещани при ПТСР)
 2. Брутални мисли (често срещани при тревожност и ОКР)
 3. Мисли за секс (често срещани при определени видове тревожни разстройства)

Свързвайки тези две категории, можем да видим, че най-често съобщаваните нежелани мисли се въртят около агресията и насилието, ретроспекцията, спомените и/или мислите от неподходящо сексуално естество.

Натрапчиви мисли при някои психични разстройства >>>

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: positivepsychologyprogram.com

Снимка: welldoing.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛеченияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлТестовеБотаникаАлт. медицинаСпортСнимкиСоциални грижиХранене при...ВидеоАнкетиЗдравни проблемиИзследвания