Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Детето ви има на разположение с вас само около 900 седмици детство, преди да напусне дома ви…

Детето ви има на разположение с вас само около 900 седмици детство, преди да напусне дома ви…

Детето ви има на разположение с вас само около 900 седмици детство, преди да напусне дома ви…  - изображение

Всички ние жадуваме за онези моменти на близост с нашите деца, които разтапят сърцата ни. Връзката е толкова важна за нас, колкото и за тях. Когато връзката ни е силна, всичко е толкова хубаво – защото получаваме толкова, колкото даваме. Ето защо родителството си струва всички жертви.

Всъщност именно тази връзка е и единствената причина, поради която децата с готовност спазват правилата ни. Децата, които се чувстват силно свързани с родителите си, искат да си сътрудничат с тях. Те все още ще се държат като деца, което означава, че техните емоции понякога ще затрудняват все още развиващата им се префронтална кора. Но когато ни имат доверие, когато знаят, че сме на тяхна страна, те са мотивирани да следват нашите напътствия - когато могат.

Изследователите ни напомнят, че се нуждаем от пет положителни взаимодействия за всяко отрицателно взаимодействие, за да поддържаме здравословното ни отношение. И тъй като прекарваме толкова много време в ръководене, а именно - коригирането, напомнянето, размириците, критикуването, викането - важно е да се уверим, че прекарваме пет пъти повече време в положителна връзка.

И все пак, ние само хора. Има дни, когато всичко, което можем да направим, е да отговорим на най-основните нужди на нашите деца. Има дни, в които не можем да направим нищо друго, освен героично, просто да ги нахраним, да ги изкъпем, да поддържаме окуражителен тон и да ги сложим да спят в разумен час – но ни чака следващия ден и възможностите, които ще ни предостави!

Тъй като родителството е най-трудната работа на земята - и често го правим в свободното си време, след като сме били разделени с децата цял ден - единственият начин да останем силно свързани с тях, е като изградим ежедневни навици за поддържане на тази връзка.

Представяме ви 10 навика, които няма чудотворно да удължат вашето никога нестигащо 24-часово денонощие, но пък ще ви помогнат да изградите връзка, която може да промени живота ви.

Стремете се към 12 прегръдки (или друг физически контакт) всеки ден.

"Нуждаем се от 4 прегръдки на ден, за да оцеляваме. Нуждаем се от 8 прегръдки на ден, за почувстваме, че не сме сами, нуждаем се от 12 прегръдки на ден, за да растем." - Virginia Satir

Първо гушнете детето си сутрин за няколко минути и последно вечер, преди да заспи. Прегръщайте го, когато се разделяте, когато отново сте заедно и често просто така. Разрошете нежно косата му, гъделичкайте го, масажирайте раменете му, милвайте го. Улавяйте погледа му и му се усмихвайте, това е различен вид докосване. Ако вашият тийнейджър отхвърля ласките ви, не се отказвайте, просто променете подхода. Направете нещо любимо за хапване или пък му предложете студена напитка, седнете до него, дори да е вторачен в телефона си, заговорете го за това, което прави, или за нещо, което смятате, че му е интересно. Разговорът ще потръгне, постепенно ще усетите как вашето пораснало момче или момиче, се отпуска и ви се доверява. Поддържайте това ежедневно…

Играйте

дете, баща, игра

Смехът и буйните игри стимулират производството на ендорфини и окситоцин в телата и на двама ви. Това укрепва отношенията ви. Ежедневният смях дава на детето ви шанс да забрави тревогите и проблемите си, които противен случай го карат да се затваря в себе си и да страни от вас. Игрите подпомагат сътрудничество между деца и родители.

Изключете телефона, когато се занимавате с детето си

Направете го! Вашето дете ще помни до края на живота си, че е толкова важно за родителите си, че те са изключили телефона си, за да го чуят. Дори спирането на музиката в колата може да бъде мощна покана за свързване, тъй като липсата на контакт с очите в колата отнема напрежението, така че децата (и възрастните) е по-вероятно да се отпуснат и да споделят.

Помагайте на детето да прави преход между различните занимания

Децата трудно фокусират вниманието си вниманието си. В такива моменти го погледнете в очите, обърнете се към него, казвайки името му и установете връзка, след това го развеселете с нещо, използвайте името му и се свържете с него, а след това го развеселете, така ще се уверите, че има вътрешните ресурси да се справи с прехода.

Всеки ден планирайте 15 минути, които да прекарвате с всяко от децата си

дете, майка, любов

Ежедневно отделяйте по 15 минути за всяко от децата си - разговаряйте, играйте… А когато имате свободно време, отделете повече от тези 15 минути, просто се отдайте на любовта си и я оставете да ви води. Устоявайте на желанието си да запълните времето с някакви дейности, вместо това просто изпробвайте всяка игра, която може да разсмее децата ви.

Дайте воля на емоциите!

Разбира се, това може да предизвика неприятни моменти, но детето ви трябва да изрази емоциите си иначе това ще се отрази зле на поведението му. От друга страна това е възможност да помогнете на детето си да се справи с разстройването си, а това определено ще направи връзката ви по-силна. Затова призовете цялото си състрадание, не позволявайте на гнева си да се задейства, а дайте път на сълзите и страховете, които винаги се крият зад гнева. Не забравяйте, че вие сте този, на когото детето да се се довери до такава степен, че даде воля на всичките си емоции. Просто му кажете ясно, че разбирате всички негови чувства. Много скоро то ще е по-спокойно, а връзката ви – по-здрава.

Слушайте и бъдете съпричастни!

Всяка връзка започва със слушане. Прехапете езика си, ако има нужда, но не прекъсвайте детето си с неподходящи реплики. Навикът да виждате нещата от гледната точка на детето си гарантира, че се отнасяте с уважение към проблемите му и заедно може да потърсите решение. От друга страна това ще ви помогне да разберете причините за поведението му, което иначе би ви подлудило. А това ще доведе до по-добро регулиране на собствените ви емоции.

Забавете темпото и изживейте момента

Не превръщайте заниманията с детето си в задача от графика ви за деня. Всяко взаимодействие с него е възможност да укрепите връзката помежду си. Стига да не бързате, да не се надпреварвате с времето, а да се отдавате на момента. Иска да помирише ягодите, позволете му, ще отнеме секунда. Когато помагате на детето си да измие ръцете си, сложете и вашите под течащата вода – ето това е още един красив споделен момент. Слушайте смеха му, наблюдавайте играта му, нека то усеща огромната ви любов! Но не забравяйте – не напускайте този момент, пресмятайки наум какво имате да свършите, изживейте го пълноценно, това е единственият начин да поддържате връзката помежду си.

Прекарвайте известно време до леглото му, преди да заспи

Това е толкова приятен начин да се свържете с детето си – минути, преди да е заспало, го гушнете, говорете му нежно, уверяваме ви, това е вълшебно време, в което то е готово да разкаже целия си ден. Просто слушайте, нека то да разбере, че се интересувате от емоциите и проблемите му – ако ви сподели такива. Не предлагайте разрешение на тревогите му веднага, поговорете за тях на следващия ден. Ще останете изумени колко ще се задълбочи връзката ви! Много често именно през нощта тийнейджърите са най-склонни да споделят.

Когато сте с детето си, бъдете с него на 100 процента!

дете, баща, игра

Повечето от нас преминават през живота, препускайки през него. Но вашето дете има на разположение с вас само около 900 седмици детство, преди да напусне дома ви. То ще поеме по пътя си, преди да успеете да осъзнаете дори, че е пораснало.

Опитайте да изградите тези сближаващи навици! Когато сте с детето си, бъдете с него на 100 процента! Просто бъдете с него тук, точно сега и оставете всичко останало. Разбира се, невъзможно е да правите това постоянно, но няколко пъти на ден са повече от нито веднъж, нали? Постепенно ще откриете колко лесно се създават онези моменти на близост с нашите деца, които разтапят сърцата ни.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: Psychology Today
Снимка: Clarks Condensed, huffingtonpost.com, kid101.com,theartofsimple.net

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория