Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да помогнем на децата си да развият самоконтрол

Как да помогнем на децата си да развият самоконтрол

Как да помогнем на децата си да развият самоконтрол - изображение

Разпознаването и прилагането на самоконтрол е важна стъпка от нормалното социално и емоционално развитие. Когато в даден момент децата вече не могат повече да контролират своите импулси и решат просто да седнат на пода на хранителния магазин, плачейки с всички сили, правилната реакция от страна на родителите е от изключително значение. За щастие, съществуват редица техники за овладяване на подобни изблици, които бащите и майките могат да приложат, за да помогнат на малчуганите да се научат да контролират своите емоции и поведение.

Поставяне на лимит

Въвеждането на ограничения е един от начините децата да разберат какво означава прилагането на самоконтрол. Тъй като родителите не могат да прекарат всяка минута с дъщеря си или сина си, за да следят поведението на малчугана, е добре детето само да се научи какво в позволено и какво не е.

Процесът на овладяване на саморегулацията на действията всъщност започва още в много ранна възраст. Дори по време на първите месеци от живота на малчугана, родителите започват да изграждат основите на самоконтрола, като поставят лимити и предоставят обяснения.

Пример: когато детето събори чинийката си с храна, неговата майка предоставя причина защо подобно поведение е недопустимо.

Справяне с чувството за неудовлетвореност

От изключителна важност е за родителите да окажат съдействие на децата си за това, как да се справят с чувството за неудовлетвореност. Малчуганите се изправят срещу множество източници на безсилие и недоволство всеки ден – от неполучаването на любимата храна на обяд до липсата на желаната кукла за игра. Ключът за разрешаване на подобни проблеми за родителите е да помогнат на децата си да преодолеят моментното чувство на незадоволеност на желанията и да насочат вниманието си към намиране на алтернатива, без да прибягват към изблици на гняв.

Пример: Малчуганът се разстройва, след като научава, че няма да получи за вечеря любимите си пилешки хапки. В тази ситуация бащата или майката е препоръчително да обяснят, че желаното ястие може да бъде сервирано утре или вдругиден. Дипломатичният подход е подходящ в почти всички ситуации, но понякога е необходимо родителите да обяснят на децата си, че не всичко подлежи на преговаряне. Желателно е малчуганите да бъдат насърчавани да изказват мнението си и да взимат решения, но в някои случаи възрастните възпитатели просто трябва да кажат "не".

Обуздаването на физическата агресия

Физическата агресия в отговор на чувството за неудовлетвореност е често срещана особено при по-малките деца. Пеленачетата, които тъкмо прохождат, и малчуганите в предучилищна възраст все още не са развили напълно умението да се справят с безсилието и недоволството по начини, които не включват физическа реакция. Въпреки това родителите трябва да разяснят на децата си, че действия като удряне, хапане, бутане и замеряне с предмети са напълно забранени.

Когато подобно поведение все пак се забележи, съществуват няколко техники за превръщане на ситуацията от неприятно изживяване в полезен урок за правилното и грешното държание:

• Веднага кажете на детето си да спре с недопустимото поведение и му дайте ясни насоки какво се очаква от него да направи след това.

• Ако е наложително, изведете детето от средата, като заедно отидете в друга стая.

• След като то се е успокоило, обсъдете с него чувствата, които са довели до неприемливия изблик. Запомнете да споменете как действията на малчугана са накарали другите да се почувстват.

• Попитайте детето дали е готово да възобнови предишните си занимания.

• Помогнете на малчугана да продължи предишните си действия, поощрявайки по-адекватна реакция от негова страна този път.

• Ако агресивното поведение се повтори, отстранете детето от ситуацията отново.

Прилагането на тактиката таймаут е често срещан начин за справяне с проблемно поведение. Въпреки че практиката е сравнително ефективна в успокояването на детето, изпращането на малчугана в друга стая само не е препоръчително, тъй като това може да го разстрои допълнително и да го накара да се чувства изоставено.

Вместо това се преместете заедно с детето си в друга стая или на по-тихо място, докато малчуганът се успокои и си възвърне самоконтрола. Този метод за справяне с емоционалните изблици ще помогне на детето да регулира по-добре поведението си, без допълнително да засилва тревожността му.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: explorepsychology.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияНормативни актовеЛюбопитноСпортЛайфстайлИсторияЛеченияСнимкиЗдравни съветиСпециалистиТестовеРецептиАлт. медицинаСоциални грижиИнтервютаАнкетиХранене при...ОбразованиеЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияБотаника