Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 5 убеждения на емоционално здравите хора

5 убеждения на емоционално здравите хора

5 убеждения на емоционално здравите хора - изображение

Преди да предоставим на вниманието ви 5-те убеждения на хората със стабилно емоционално здраве, е желателно да имате предвид две неща. Първо, всеки се изправя срещу трудности, препятствия и разочарования в ежедневието си – никой не може да се похвали с безпроблемен живот или перфектна ментална нагласа. Второ, списъкът не е пълен или изчерпателен. Вероятно дори е невъзможно да се състави такъв, който да обхваща вярванията на всеки един емоционално здрав индивид.

Списъкът с убеждения е формулиран от практикуващия клиничен психолог д-р Елън Хендриксен, която работи в Центъра за тревожност и придружаващи заболявания към Бостънския университет. Според нейния опит и преценка изброените вярвания представляват основните стъпки към водене на пълноценен живот.

Убеждение № 5:

Това убеждение произлиза от две неща: упоритост и самоконтрол. Упоритостта е необходима в дългосрочен план, когато ни се налага да правим трудни, уморителни или досадни неща в продължение на месеци или години, за да постигнем някаква значителна цел. Това може да означава да си приготвяте обяд всеки ден за работа, вместо да посещавате кварталния ресторант, за да може да спестите достатъчно пари за почивка в Париж.

От друга страна, самоконтролът е важен в краткосрочен план, за да не се поддадем на изкушението. Това може да приеме формата на проява на търпение и разбиране, дори когато се налага да чакате близо 15 минути за кафето си. Или да не нарушавате диетата си, въпреки голямото намаление в любимата ви сладкарница.

Разбира се, имайте предвид, че всеки човек се поддава на изкушението и мигновеното удовлетворение. За да развием нашата издръжливост и самоконтрол, е необходимо да упражняваме волята си, колкото се може по-често.

Убеждение № 4:

Според д-р Елън Хендриксен това убеждение представлява най-добре пазената тайна на нашето време. Резултатът от спазване на това твърдение води до така нареченото независимо от настроението поведение. С други думи, то включва извършването на дейности, за които нямаме желание да правим.

Прекалено често правим само това, което искаме. Чувстваме се изморени? Тогава оставаме на дивана с дистанционно в ръка, вместо да отидем на тренировка. Яде ни се хамбургер? Изяждаме го в момента, без да се замислим за последиците. Не сме в настроение да работим? От заешката дупка, която представлява интернет, ни дели само едно кликване. Извънредно често оставяме нашето настроение да направлява поведението ни.

Така че се опитайте да изградите самочувствието си и да излезете от зоната на комфорт от време на време. Постарайте се да правите нови неща и да се изправяте срещу стари страхове. Трудностите и отчаянието сякаш приемат формата на провал, но те всъщност представляват необходимите елементи от положителната трансформация. Ако успете да ги преодолеете и да свикнете с краткотрайната несигурност, ще успеете да постигнете важните си цели.

Убеждение № 3:

Вярата, че критиката и трудностите са преходни, ще ви позволи да се справяте с предизвикателствата много по-лесно. Животът е пълен с разочарования, грешки, пречки и опити да се гримираш, докато чакаш на червено на светофара. Когато нещата се объркат, емоционално здравите индивиди се нагаждат към средата си, отколкото да се отказват или да се инатят безсмислено.

Проявата на гъвкавост не се отнася само за действията. Това означава не само промяна в навиците за учене след провал на изпита, а и регулация на емоционалния отговор, когато се появят трудности.

Убеждение № 2:

Когато приемаме себе си прекалено на сериозно, това може значително да измени поведението ни. Тези негативни промени включват дребнавост, обидчивост и неумение да се извиняваме.

Така че как да се смеем на себе си? Помислете кои са нещата, от които се срамувате. Кои са най-лошите ви качества? Какво казват хейтърите зад гърба ви? Вземете всичко това и го носете като щит. Стивън Кинг веднъж е казал – "Аз съм литературният еквивалент на Биг Мак с картофки."

По време на известената си реч пред дипломиращите се студенти от Йейлския университет 43-ият президент на САЩ Джордж Уокър Буш казва следното – "На тези, които са се дипломирали успешно, им казвам браво. На тези студенти, които завършват с оценка С (което се равнява на оценка 4), има казвам, и вие може да станете президент на САЩ."

Ако умеете да се надсмивате над себе си, ще се превърнете от свръхчувствителни, драматични или прекалено сериозни в хора, които могат да превърнат своите провали и недостатъци в източник на шеги и приятни емоции.

Убеждение № 1:

Силната вяра, че заслужавате и можете да дарявате обич, ще направи живота ви много по-щастлив.

Само вижте резултатите от едно от най-дългогодишните и обстойни проучвания на всички времена - изследването на Харвардския университет, което събира информация за живота на 724 мъже в продължение на 75 години. След като анализират данните на участниците, учените правят следното заключение: щастието е любов. Мъжете от проучването, които са били най-задоволени от връзките си на 50 години, са били и най-здравите след 30 години.

Заключението е следното: убеждението, че можем да обичаме и заслужаваме да получим любов, ни позволява да изграждаме връзки с другите хора, което от своя страна води до по-дълъг живот, изпълнен с повече щастие и здраве.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки:unsplash.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижи