Начало Психология Социална психология Групова динамика Добротата и нейната роля в еволюцията и психологията

Добротата и нейната роля в еволюцията и психологията

Добротата и нейната роля в еволюцията и психологията - изображение

"Добротата е езикът, който глухите могат да чуят и слепите могат да видят." - Марк Твен

Добротата е способността да поставяте нуждите на другите пред своите собствени, да бъдете безкористни и да симпатизирате на хората около вас.

Добротата е топло, приятелско или състрадателно отношение към другите. Може да се използва за характеризиране на отношение, личностна черта или индивидуален акт. Например даването на пари на лице в нужда може да бъде акт на доброта. Човек, който е приятелски или положително настроен към хората, включително към непознати, търпелив и отзивчив, също може да се определи като добър.

Много религии и философски учения подкрепят добротата като важна практика. Християнството, будизмът, ислямът и много други религии учат своите последователи да проявяват доброта не само в подходящи условия, но при всички обстоятелства.

Добротата и еволюцията

Според изследователи добротата носи и своята голяма еволюционна стойност. Въпреки че традиционната концепция за "оцеляването на най-силните" оставя малко място за добротата като адаптивна стратегия, някои учени твърдят, че добротата играe важна роля в адаптацията и оцеляването. Тя дава възможност на хората да разчитат на своите близки, приятели и роднини, но и да се впишат в обществото, да спечелят уважението и доверието на другите – всичко това може да помогне във време на кризи от различен характер.

Добротата и психологията

Въпреки че специалистите по психично здраве обикновено не препоръчват добротата като терапевтична стратегия, има солидни доказателства, че добротата към другите може да бъде много полезна за хората, страдащи от психични заболявания. Положителното и отзивчиво отношение подобрява и увеличава социалните контакти, повишава самочувствието и увереността. От друга страна, добротата има оздравяващ ефект и при хората, които я получават като жест и отношение.

Много психологически изследвания са доказали, че добротата подобрява състоянието на хора с безпокойство, депресия и други психически разстройства.

Институтът за изучаване на човешкия характер "VIA" посочва 3 алтруистични личностни черти на добротата. Те ни помагат да разберем защо хората са добри, без да се чувстват задължени да бъдат такива и без да очакват нещо в замяна. 

- Съпричастност/съчувствие:

Да разбирате ситуацията, в която се намира друго лице и да притежавате способността да виждате отвъд вашите нужди и комфорт.

- Морална обосновка:

Да бъдете обективни при определянето на това кое е правилно и кое е грешно. 

- Социална отговорност:

Да разбирате етичната рамка на обществото, вашата собствена роля в него и влиянието, което имате. Осъзнаването на собствената отговорност помага да разберете колко е важно да бъдете любезни към хората около вас.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: goodtherapy.org, positivepsychologyprogram.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовини