Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 стъпки, които ще ви превърнат в по-добър човек

7 стъпки, които ще ви превърнат в по-добър човек

7 стъпки, които ще ви превърнат в по-добър човек - изображение

Забелязали ли сте колко непримирими са станали приятелите ви във Facebook? В последните години сякаш повечето потребители на социалните мрежи се стараят да не пропуснат нито една възможност публично да обидят или унижат дори хора, които не познават. Голяма част от негативните коментари в интернет се основават на лични нападки и обиди, които в повечето случаи са много, много жестоки…

Живеем във време, в което необходимостта да преосмислим изгубеното си чувство на емпатия, става все по-спешна.

Интересно проучване показва, че съпричастността всъщност може да бъде научена, а също и че можете да бъдете съпричастни към някого, когото едва познавате или дори не познавате (когато става въпрос за дискусия в социалните мрежи или за комуникация от разстояние). Според изводи от същото изследване, за да стане даден човек съпричастен, са му необходими само няколко положителни преживявания. Това може да е добра новина за хората, които имат усещането, че са се превърнали в негативни и мрачни личности.

Ако всеки един от нас започне да проявява емпатия ежедневно, представете си колко мостове ще бъдат изградени между хората и колко проблеми ще намерят разрешенията си… За съжаление малко хора си дават сметка за това. Колкото по-забързан и напрегнат е животът ни, толкова по-безразлични сме към чувствата на околните. Добър пример за липсата на каквато и да било толерантност и емпатия са сутрешните задръствания (и не само сутрешните), в които всеки е виновен на всеки за всичко. Гледаме на хората като на проблеми, а не като на личности със свой живот, свои изпитания и трудности, които трябва да преодоляват всеки ден – точно като нас. Забравяме, че грешката, която допуска днес някой, е грешка, която сме допуснали ние вчера или пък ще допуснем утре...

Според психолога Ерик Баркър нашият собствен "контекст" влияе на поведението ни драматично. Под "контекст" не разбирайте средата, в която работите или се забавлявате, а вашата собствена психологическа призма, през която пречупвате атмосферата около себе си, и начина, по който тя оказва влияние върху действията и мислите ви. Точно затова, ако искаме да се променим, просто трябва да се научим да манипулираме своята вътрешна психология.

Предлагаме ви няколко начина, които ще ви помогнат да замените негативното си отношение и нагласа с емпатия и съпричастност.

Признайте, че начинът, по който говорите със себе си, може да бъде горивото за опустошителен пожар

Помислете как реагирате на новините. Започвате ли да мислите за "онези хора", които са по-заможни или по-бедни, по-необразовани или твърде образовани? Започвате ли да си представяте, че лошите неща, които чувате в новините, ще се случат и на вас? Просто обърнете внимание на всички мисли, които ви обсебват, и се опитайте да освободите ума си от тях. Точно така: притежавате силата да спрете негативния поток от мисли и да го трансформирате в положителен. Първа стъпка: улавяш отрицателната мисъл, втора – трансформираш я в позитивна.

Научете се да бъдете обективни

Всеки източник има своя собствена гледна точка, което означава, че може да прочетете четири статии на една и съща тема, но в четири различни варианта. Вместо да се възмутите или разстроите, помислете как да си набавите само фактите - ако темата е важна за вас и следите развитието й. В случай че става въпрос само за следене на новините, златното правило е: четете, за да се информирате, а не за да подхранвате негативността или недоволството си.

Освободете ума си от негативните мисли, а живота – от отрицателните хора

Изградете навик всеки път, когато уловите негативна мисъл, да насочвате вниманието си към нещо друго. Как обаче да постъпим, ако въпреки успешното ни бягство от капана на негативното мислене, хората в обкръжението ни отново и отново ни връщат в него? Според психолозите най-доброто, което можем да направим, е физически да се отдалечим от ситуацията. Просто излезте от стаята, разходете се, сменете въздуха, както се казва. Често това е единственият начин да си върнем спокойствието и способността да мислим обективно.

Представете си, че някой ви наблюдава

Според психолога Ерик Баркър именно това е причината религиозните хора да са по-любезни в неделя, отколкото през останалите дни от седмицата. Мисълта за присъствието на Бог около тях ги прави по-мили и толерантни един към друг. Чувството, че някой ни наблюдава сякаш ни кара да подбираме по-внимателно думите и отношението си, насърчава ни да бъдем по-добри към околните и да постъпваме (поне в повечето случаи) по съвест. Когато усетите, че губите своята толерантност или емпатия, извикайте в съзнанието си образа на човек, пред когото винаги сте искали да се представите добре.

Направете си план за положителни действия

приятели, щастие, свободно време

Имате ли си любимо стихотворение или песен, които ви правят щастливи? Можете ли да посочите три неща, които все още не сте се осмелили да опитате? Има ли хора в живота ви, с които можете да разговаряте на теми, които ви интересуват? Отделяте ли време да гледате филми или да следите любими предавания, да четете книги, да слушате музика, да спортувате или да се забавлявате с близките си?

Научете се да слушате

Независимо дали става въпрос за романтични, приятелски или професионални взаимоотношения, това, което ще ги поддържа здрави и проспериращи, е умението да слушате. Доброто изслушване е знак, че се интересувате и уважавате това, което другият иска да ви каже. Да изслушваш човека до себе си означава, че си дълбоко съпричастен към случващото се в живота му.

В забързаното и изпълнено със стрес ежедневие често забравяме, че съкровеното желание на всеки човек е да бъде чут, защото това го кара да се чувства значим.

Направете нещо хубаво за някого, дори ако мислите, че не го заслужава

Друга полезна проява на емпатия е да бъдете добри дори с хората, които не заслужават това според вас – да, да, всеки има такива хора в обкръжението си. Поздравявайте ги с усмивка, помагайте им, забелязвайте хубавите неща, които правят. Може би това ви се струва най-трудното нещо на света, но ако успеете да разчупите и погледнете отвъд черупката от негативизъм, неприятно впечатление, лоши вибрации и всякакъв друг вид пречки да бъдете мили, ще успеете да откриете Човека в тази толкова неприятна за вас личност. А направите ли това, лесно ще си спомните, че и той таи някаква болка в себе си, и той се е устремил нанякъде, и той търпи поражения и разочарования. Всеки път, когато ви е трудно да бъдете добри и съпричастни, си припомняйте това, за да отключите емпатията си.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: psychologytoday.com, businessinsider.com
Снимки: carlamangueira.com, materialicious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияНовини