Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Емоционално пренебрегваните деца могат да бъдат по-добри родители

Емоционално пренебрегваните деца могат да бъдат по-добри родители

Емоционално пренебрегваните деца могат да бъдат по-добри родители - изображение

Как да дадете на децата си това, което никога не сте имали?

Малко неща могат да окажат толкова драматична разлика в родителството ви, колкото изцелението на вашето собствено емоционално пренебрегване.

Вярно е! За да обясним защо това е така, първо трябва да погледнем към родителите ви.

Детското емоционално пренебрегване (ДЕП) се случва, когато родителите ви, дори и да са ви обичали, и да са се интересували от вас, не са успели да валидират емоциите ви достатъчно, когато са се грижили за вас.

Този привидно малък провал изглежда толкова простичък, но въпреки това неговите последици за вас, детето, са дълбоки. Всъщност, те все още бушуват във вас до този ден.

Когато родителите ви не забелязват, не отговарят, нито валидират достатъчно вашите чувства, те ви изпращат мощно подсъзнателно послание:

Твоите чувства нямат значение.

Бяхте ли емоционално пренебрегвани като дете?

Когато получава това послание отново и отново, адаптивният мозък на детето знае точно какво да прави. Той затваря емоциите ви, така че те да не натоварват нито родителите ви, нито вас самите.

Това може да е помогнало да се справяте по-добре у дома от детството, но сега, когато сте възрастни, е нужно да имате достъп до чувствата си. Сега емоциите ви, които трябва да бъдат енергизиращи, свързващи, насочващи и да ви информират, са по-малко достъпни за вас, отколкото трябва да бъдат.

Това фундаментално разединяване със себе си засяга живота ви по много важни начини. Но нито един от ефектите не се отразява в толкова голяма степен върху други аспекти от живота ви, колкото във вашето родителство.

Вашето ДЕП, незабелязано, незапомнено и не по ваша вина, тихичко се прехвърля върху вашите деца. Преди всичко, защото е толкова трудно да дадете на детето си нещо, което никога не сте имали.

Има ясни начини да излекувате емоционалното си пренебрегване, и когато го направите, вие съвсем естествено ще се превърнете в по-добър родител.

Как ДЕП може да повлияе върху вашето родителство:

Ако родителите ви не са забелязвали, отговаряли на и валидирали чувствата ви достатъчно, за вас е трудно да забележите, да отговорите и валидирате чувствата на детето си достатъчно.

Емоционалните умения би трябвало да се усвоят в детството. Научили ли са ви вашите родители как да разпознавате, именувате, управлявате и изразявате чувствата си? Можете ли да научите детето си на тези умения сега?

Чувствали ли сте достатъчно емпатия и емоционална подкрепа от родителите си като дете? Ако не, вероятно сте доста строги към себе си днес. Как вашето лечение засяга родителството ви?

Дали родителите ви са ви виждали такива каквито сте? Дали го правят сега? Ако те не са виждали и разбирали истинската ви същност, сега може би самите вие изпитвате затруднение да разберете себе си. И в резултат — да разберете детето си.

Чувствахте ли се напълно приети и обичани като дете? Приемате и обичате ли наистина себе си сега? Не по ваша вина, но това може да ви пречи да приемате детето си по начина, по който то има нужда да го правите.

Вярвате или не, има нещо забележително в детското емоционално пренебрегване. Вие можете да започнете да се отнасяте по точно обратния начин към себе си спрямо онзи, по който сте били третирани като дете.

Когато дадете на себе си това, което никога не сте имали, тогава ще имате какво да дадете на децата си.

Ето 5 начина да лекувате емоционалното си пренебрегване, което ще ви направи по-добър родител:

1. Колкото повече цените и се грижите за собствените си емоции, с толкова по-голямо съзвучие ще се отнасяте към чувствата на детето си.

Когато се обръщате към детето си с: "Гневен ли си сега?" или "Изглеждаш тъжен", вие автоматично го учите да забелязва своите чувства. Така то ще израсне в съзвучие със себе си.

2. Когато придобивате емоционални умения, вие автоматично научавате и детето си на тях.

Да се научите да назовавате чувствата си, да ги приемате, управлявате и изразявате, когато е необходимо — това са всички умения, които вашето дете ще види и ще преживее в отношенията си с вас.

3. Когато се отнасяте към себе си с повече състрадание, можете да помогнете на детето си да бъде по-състрадателно към себе си.

Докато се научавате да приемате факта, че сте човешко същество и като всички хора правите грешки, ще престанете да бъдете толкова жестоки към себе си. Ще можете да покажете на децата си как да се учат от грешките си, да си прощават сами и да продължават напред, вместо да се осъждат.

4. Започвайки да обръщате внимание на това, което чувствате, от което се нуждаете, харесвате и не харесвате, вие ще се превърнете в чудесен пример за детето си.

Ще му покажете, че си струва да ви обръща внимание, и така ще можете по-добре да го видите ясно. Ще го научите да обръща внимание и на себе си, и то ще се оглежда във вас. То ще расте, познавайки себе си и чувствайки дълбоко своята стойност.

5. Упражнявайки се в това да приемате себе си и да се обичате такива, каквито сте, вие ще повлияете върху това детето ви да се чувства по този начин и със себе си.

Въоръжени със здравословно себелюбие и чувство, че сте достатъчно добри, вие ще научите детето си на любов към себе си. Така то ще израсне силно и ще знае дълбоко в себе си, че заслужава да бъде обичано. Вие не сте избрали сами да растете емоционално пренебрегнати. Всъщност, като дете, най-вероятно дори не сте осъзнавали, че това се случва с вас. Но сега, като възрастни, можете да изберете да излекувате емоционалното си пренебрегване. И когато го направите, вие ще бъдете по-щастлив и здрав, по-свързан и ефективен родител на децата си.

Решението да излекувате емоционалното си пренебрегване е като да кажете на много поколения назад по семейната ви линия: "Всичко спира до тук. Няма да предам това бреме на децата си."

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychcentral.com

Снимка: angliacounselling.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиНовиниЛюбопитноАнкетиОрганизации