Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Какво е емоционално изоставяне?

Какво е емоционално изоставяне?

Какво е емоционално изоставяне? - изображение

Много хора не осъзнават, че се чувстват изоставени емоционално или, че са се чувствали така като деца. Те са недоволни, но не могат да посочат от какво точно. Хората са склонни да мислят, че изоставянето е нещо физическо, като пренебрегването. Повечето не осъзнават, че загубата на физическа близост поради смърт, развод и болест често се усеща като емоционално изоставяне.

Емоционалното изоставяне обаче няма нищо общо с близостта. То може да се случи, когато някой лежи до вас - когато не можете да се свържете и вашите емоционални нужди не биват посрещани във връзката.

Емоционални нужди

Често хората не са наясно с емоционалните си нужди и просто смятат, че нещо липсва. Но в интимните отношения има много емоционални нужди. Те включват следните:

 • Да бъдем чути и разбрани
 • Да счувстваме, че някой го е грижа за нас
 • За да бъдем оценявани
 • Да ни бъдат признателни
 • Да бъдем приети
 • За привързаност
 • За любов
 • За дружество

Следователно, ако има голям конфликт, малтретиране или изневяра, тези емоционални нужди не са изпълнени. Понякога изневярата е симптом на емоционално изоставяне в отношенията от единия или двамата партньори. Освен това, ако един от партньорите е пристрастен към вещество, другият може да се чувства пренебрегван, защото пристрастеността стои на първо място и консумира вниманието на пристрастения, като му пречи да присъства (емоционално).

Причини за емоционално изоставяне

Но дори и в здравите взаимоотношения има периоди, дни и дори моменти на емоционално изоставяне, които могат да бъдат умишлени или несъзнателни. Те могат да бъдат причинени от:

 • Умишлено въздържане от комуникация или привързаност
 • Външни стресови фактори, включително полагането на родителски грижи
 • Заболяване
 • Конфликтни графици за работа
 • Липса на взаимни интереси и прекарано време заедно
 • Разсеяност и егоцентричност
 • Липса на здравословна комуникация
 • Неразрешено негодувание
 • Страх от интимност

Когато двойките не споделят общи интереси, работни графици и такива за сън, един или и двамата могат да се чувстват изоставени. Трябва да положите допълнителни усилия, за да прекарате известно време в разговор за вашите преживявания и интимни чувства един с друг, за да поддържате връзката свежа и жива.

По-вредни са нездравите комуникационни модели, които могат да се развият, когато единият или двамата партньори не споделят открито, не слушат с уважение и не отговарят с интерес към другия. Ако се чувствате пренебрегнати или партньорът не ви разбира, или не го е грижа за това, за което общувате, тогава в крайна сметка може да спрете да говорите с него. Стените започват да се изграждат и се оказва, че живеете различни емоционални животи. Знак за това може да е, че говорите повече с приятелите си, отколкото с партньора си, или не сте заинтересувани от секса или времето заедно с него.

Негодуванията се развиват много лесно в отношенията, когато чувствата ви, особено болката или гневът, не се изразяват. Когато тези чувства се заравят под земята, може да се откажете емоционално или да отблъснете партньора си с критики или подронващи на коментари. Ако имате очаквания, за които не говорите, а вместо това вярвате, че вашият партньор трябва да може сам да ги усети, вие обричате себе си на разочарование и негодувание.

Когато вие или партньорът ви се страхувате от интимност, възможно е да се отдръпвате, да поставяте стени или да се отблъсквате един друг. Обикновено този страх не е съзнателен. При консултирането двойките имат възможност да говорят за тази двойственост в отношенията, което им позволява да се сближат. Често изоставящото поведение се случва след период на близост или секс. Едното лице може физически да се оттегли или да създаде разстояние, като не говори, или дори като говори твърде много. Така или иначе, това може да накара другия да се чувства сам и изоставен. Страховете от интимност обикновено произтичат от емоционално изоставяне в детството.

В детството

Често хората с подобни проблеми във взаимоотношения възпроизвеждат емоционалното изоставяне, което са преживели в детството, от единия или от двамата си родители.

Емоционалното изоставяне в детството може да настъпи, ако значимия/главният обгрижващ възрастен, обикновено майката, не е в състояние да бъде емоционално присъстваща с бебето си. Често това е така, защото тя (майката)възпроизвежда детския си опит, но може да се дължи и на стрес. Важно е за емоционалното развитие на бебето майката да се приспособи към чувствата и нуждите на детето си и да ги отразява обратно. Тя може да е заета, студена или неспособна да съчувства на успеха или разстройващите емоции на детето. Което кара да детето се чувства само, отхвърлено или празно. Обратното също е вярно - когато родителят дава на детето много внимание, но не е съобразено с това, от което детето всъщност се нуждае. Следователно нуждите на детето остават незадоволени, което е форма на изоставяне.

Пренебрегването се случва и по-късно, когато децата са критикувани, контролирани, третирани несправедливо или по друг начин получават посланието, че те или техният опит са незначителни или неправилни. Децата са уязвими и не им отнема много време , за да се почувстват наранени и "изоставени". Изоставянето може да настъпи, когато родителят очаква детето да поеме неподходящи за възрастта му отговорности. Ето защо детето трябва да потиска чувствата и потребностите си, за да задоволи нуждите на възрастните.

Няколко случая на емоционално изоставяне не биха навредили на здравословното развитие на детето, но когато са често срещани, те отразяват дефицитите в родителя, които засягат чувството за собствената личност и сигурност на детето, и често води до проблеми с интимността и зависимост в зрелите взаимоотношения. В тези случаи консултацията за двойки може да доведе повече близост и положителна промяна в отношенията.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: whatiscodependency.com

Източник: psychcentral.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниИстория