Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Живеем смислено, само ако се уповаваме на 5 от най-големите човешки качества

Живеем смислено, само ако се уповаваме на 5 от най-големите човешки качества

Живеем смислено, само ако се уповаваме на 5 от най-големите човешки качества - изображение

На всеки се е случвало да си зададе въпроса какво оставя след себе си, живее ли така, че когато един ден се обърне назад, да бъде доволен от постигнатото. Напълно естествено е да искаме животът ни е да е смислен и продуктивен, но понякога не всичко зависи от нас. Животът е съвкупност от характера на конкретния човек, от възпитанието, което е получил от семейството си, от мечтите и труда, който полага, за да ги постигне, но тази съвкупност включва и хората, които среща, и ситуациите, в които попада. От голямо значение е начинът, по който даден човек интерпретира тези хора и ситуации, и въобще всичко случващо се в живота му.

Всеки обаче може да се обърне назад и да почувства, че е водил смислено съществуване, само ако е живял, уповавайки се на 5 от най-големите човешки качества. Вижте кои са те.


Смелост

Един от най-големите крадци на щастие е страхът. Той притежава невероятната способност да се промъква през затворени врати и да ограбва решимостта и вярата ни, че можем да доведем нещата до финал. Обратното на страха е смелостта, тя е неговата антиотрова – държи го под контрол, предизвиква го, побеждава го, а заедно с това ни позволява да останем будни и да не спираме да се движим - напред, извън зоната ни на комфорт, където ще срещнем нови приятели и ще се озовем в нови ситуации. Смелостта е единственият начин да победим страха и да прегърнем живота с всичките му болки и разочарования, но и с предизвикателствата и радостите.

Търпение

Нетърпеливите хора рядко са щастливи. Щастието просто не може да вирее в среда на нетърпение, припряност и постоянна тревожност, а обикновено те идват, когато имаме усещането, че губим контрол над нещата. Затова е добре да осъзнаете, че нищо в този живот не може да бъде на 100 процента под наш контрол. Освободете се от навика да се вкопчвате и си припомняйте, че всичко е временно. Колкото и да се стараем да направляваме ситуацията, да я пренареждаме и манипулираме, толкова по-разочаровани и нещастни ще бъдем, ако изходът от нея не е такъв, какъвто сме очаквали.

Благодарност

Да бъдем благодарни постоянно преди всичко означава да се фокусираме върху доброто, а не върху лошото. Да живеем с благодарност означава, че умеем да виждаме хубавото, дори когато то е заобиколено от грозното, да умеем да преброим добрите и красивите неща в живота си, дори когато неприятните изобилстват и когато сякаш нищо не върви според плана и очакванията ни.

Любов

Любовта притежава силата да покори всичко. Тя може да лекува, тя прощава и разбира, извисява, обезсмисля злото. Любовта е най-прекрасното, най-великото и великолепно човешко чувство, без което животът би бил наистина напразен. Човек, който е обичал, който е давал от себе си, не е живял напразно.

Прошка

Най-висшата и най-красивата форма на любов е прошката, а в отговор ние получаваме несравнимо щастие и спокойствие. Да простим означава преди всичко да освободим другия от клетката на съжалението и мъката, но най-вече означава да отворим сърцето си и да дадем свобода на самите себе си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: marcandangel.com, lifehack.org
Снимка: moviepilot.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноДиетиИсторияАнкетиСоциални грижиСъставкиЛеченияХранене при...