Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Защо някои песни се забиват в ума ни и отказват да си тръгнат

Защо някои песни се забиват в ума ни и отказват да си тръгнат

Защо някои песни се забиват в ума ни и отказват да си тръгнат - изображение

„Ohrwurm“ (на немски) или „earworm“ (на английски) може да се определи като досадна поява и непрестанно повторение на рефрен от песен, който може да се задържи в ума на човек, въпреки съзнателното усилие да бъде отстранен. Досадно нали?

Когато слушате песен, тя задейства част от мозъка, наречена първична слухова кора. Учени от Университета в Дартмут установяват, че щом пуснат част от позната песен на изследван субект, слуховата кора автоматично запълва липсващите рефрени и „мозъкът продължава да пее до края на песента“. Единственият начин човек да успокои натрапливото чувство, останало след нея, е да продължи повтарянето й, а ефектът е като при ухапване от комар — колкото повече чешете, толкова повече сърби.

Според някои психолози мелодиите и песните, окупиращи ума ви, са резултат от стрес, разпръскване на мислите ви и промени в емоционалните състояния.
Психоложката Лорън Стюарт обяснява, че има рефрени, носещи характеристики, създаващи склонност за повторение. Дългите ноти и "интервалите, които са много близко едни до други" правят песента по-пригодна да се възпроизвежда от ума. Изследването, което потвърждава твърдението, е публикувано от учените в "Голдсмитс" — Лондонски Университет.

Освен че има по-досаждащи песни, се оказва и че част от хората са по-склонни към подобни състояния, в които мозъкът им повтаря отново и отново нещо, без съзнателния контрол на индивида. Според д-р Стюарт наличието на натрапливи елементи в характера има съществена роля в това. Тя се опитва да открие какви свойства има явлението, освен да дразни хората.

Друг учен, занимаващ се с темата е Андреане Макнали-Гагнон, работеща за Университета в Монреал. Според нея някоя песен може да ви придружава години наред и един ден просто да започнете да я повтаряте до пълно изнервяне. Все пак музикантите често повтарят това, което репетират, а обикновените хора го правят с хитове, които звучат по популярните медии.
Психоложката мисли, че има значение какво правите, за да се появи това състоянието, възможно е да извършвате нещо рутинно или безсмислено, това често е причината за поява на повтарящия се рефрен. Дали се къпете, чистите из дома или чакате автобуса — просто умът ви не е зает с нищо.

Всички тези изводи са плод изследователския интерес, относно функцията на подобно повторение. В изучаването на явлението психолозите установяват, че хората са по-склонни да съобщават за положителни емоции, след като повтарящото се припяване се е появило, отколкото преди него.

Какви са функциите на явлението

Функцията на явлението може да е емоционална регулация“ казва Андреане Макнали-Гагнон.

Освен, че има неизследвана връзка между загнездването на песента в ума, се очаква да се открие и зависимост с паметовите процеси. Подобно предположение произлиза от молбата на изследователката към субектите, участващи в проучването, да изпеят това, което е в главите им. Изненадващо — получава съвсем близки до оригинала, темпото и тоналността му резултати.

Дълго време се е считало, че в ума на човека остава само представителен спомен от музикалното произведение, за това, когато хората са помолени, я изпяват с различна тоналност или темп от оригинала. Изследванията на Макнали-Гагнон показват, че песните са абсолютни, като визуалните спомени, а това означава, че мозъкът притежава всички подробности за особеностите и фразите на песента.

Следващите стъпки в изследването, стигнало толкова далеч, се състоят в сканиране на мозъка с функционален магнитен резонанс, за да се изследват областите, засегнати от досадното тананикане. Но за целта психоложката се нуждае от надежден начин за предизвикването му, така че хората, намиращи се в сканиращото оборудване, да се окажат под влияниет на явлението.

Като се замисли човек, сигурен начин за предизвикване на досадното тананикане е едно от нещата, които не би искал учените да измислят. За съжаление не е открит и научен начин за спирането му с неоспорима ефективност.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: telegraph.co.uk; science.howstuffworks.com; livescience.com
Снимки: sciencefocus.com; dailyhealthpost.com

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиНовиниРецептиСпортАлт. медицинаОбразование