Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Прошката е важна най-вече за нас. Няма как да продължим живота си без нея...

Прошката е важна най-вече за нас. Няма как да продължим живота си без нея...

Прошката е важна най-вече за нас. Няма как да продължим живота си без нея... - изображение

Учат ни да прощаваме още от деца. Повечето от нас имат такива истории от детството си – когато някое дете ни е взело играчка, възрастните го карат да ни се извини, а нас – да му простим. Но макар да го правим, ние дълго след това оставаме сърдити. Нещата не се променят с времето. Дори като възрастни ние приемаме извиненията, но понякога, колкото и да искаме, някак не ни си получава да простим истински и да забравим обидата. Просто тя е част от нашата лична история и много от нас носят бремето й през целия си живот. За съжаление това бреме става все по-тежко с годините, защото към него добавяме още и още болки, които ни пречат да живеем пълноценно живота си.

Не мислите ли, че е време да изхвърлите това бреме? Даваме ви няколко причини да го направите!

Прошката ще ви помогне да продължите напред

Да не простиш, означава, че таиш в себе си злоба и презрение. Означава, че пазиш болката в себе си. Отново и отново преживяваш събитията, споменът за които не спира да те наранява. Прощавайте, това ще ви даде възможност да се съсредоточите върху по-приятни перспективи.

От прошката имате нужда най-вече вие

двойка, прошка

В това е главният въпрос. Това е най-важното, което трябва да осъзнаете. Повечето хора са убедени, че прошката се отнася по-скоро за човека, който ни е наранил, че прощавайки му, ни ще го освободим от бремето му. Но истината е, че прошката е важна най-вече за нас. Няма как да продължим живота си без нея. Имаме нужда да дадем прошка, за да изчистим душата си от обидата и да спрем да се лутаме в миналото.

Прошката е за всички

Силният човек би простил дори на този, който не заслужава, защото знае, че в противен случай, заради стаената си злоба, би наранил други хора. Има голяма опасност обидата да се превърне в комплекс или травма, която да ни провокира да се държим лошо с хората около себе си.

Прошката означава освобождение

Само прощавайки, можем да подредим миналото си, така че да не пречи на нашето бъдеще. Освобождавайки се от болката и миналото, ние сме напълно способни да разчистим пътя си за нови преживявания и чувства.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: Bright Side
Снимки: thescienceexplorer.com, nac.today

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиАнкетиЛайфстайлНовиниЛюбопитно